SCOALA GIMNAZIALA MERISANI
Merisani, Arges

Activităţi extracurriculare

În ultima săptămână de școală – 19-23 decembrie, sălile de clasă și căminele din comuna Merișani au răsunat de poeziile, colindele și scenetele interpretate de elevii Școlii Gimnaziale Merișani! Roșul căciulițelor, verdele brazilor și luminițele instalațiilor din clase au încântat sufletele creștinilor  din comunitatea locală!

 

Duminică 18 Decembrie 2018, Școala Gimnazială Merișani a marcat alături de Asociația Imago Mundi, Asociația APLIC și de reprezentantul OMV Petrom, încheierea oficială a unor proiecte faine!

Acestea au reunit anul acesta tineri, profesori, autorități și părinți din mai multe comunități din județele Argeș și Olt! Proiectele au venit în sprijinul comunității și au atins tematici precum prevenirea violenței, siguranța în comunități, implicarea comunitară, antreprenoriatul!

Proiectele finanțate de OMV Petrom au fost oficial încheiate duminică, zi sărbatorită de elevii școlii noastre alături de voluntarii Asociației Imago Mundi, de reprezentantul  OMV Petrom -  Constantin Pașol, de reprezentanți ai Asociației APLIC - Ionela Panait, de reprezentantul Bibliotecii Merișani – Mădălina Ghinea, de profesorii implicați în aceste proiecte, printre care și doamnele profesoare Nișă Aura, Anghel Elena și doamna director Ionescu Adriana.

Și fiindcă atât copiii cât și profesorii au fost cuminți, Moș Crăciun și-a făcut apariția mai devreme!!!

 

 

Cursul „Siguranță în comunitatea mea!” s-a desfășurat pe parcursul a doua zile, 26 și 27 noiembrie 2016, iar la acesta au luat parte 21 de profesori din comunele Săpata, Poiana Lacului, Vedea, Merișani, județul Argeș și din comunele Spineni și Poboru, din județul Olt. Profesorii care au participat la curs au fost formați și instruiți asupra: măsurilor de sigurantă în jurul instalațiilor OMV Petrom, semnificația semnelor de avertizare din jurul instalațiilor OMV Petrom, pericolelor sustragerilor de petrol și a furtului de materiale din instalații, măsuri de sigurantă în caz de accidente precum incendii la instalații petroliere, dar și în caz de urgențe medicale și ce măsuri de prim ajutor trebuie adoptate în alte situații de urgență: incendii, inundații, cutremure, etc. Profesorii au fost formați ca și facilitatori, încât la rândul lor să susțină apoi lecții educative și alături de voluntarii noștri, ateliere de informare pe aceeași temă în comunitățile din care provin cu elevi, părinți și autorități locale.

 

 

În perioada 21-23 noiembrie a avut loc la Școala Gimnazială Merișani proiectul “ Natura are nevoie de tine! Învață să fii responsabil!“.  Ţinta proiectului ecologic o reprezintă tinerii deoarece prin comportamentul lor influenţează decisiv soarta mediului pentru anii ce vor veni si educarea elevilor, dar şi a adulţilor:

- pentru un mediu mai curat şi mai sănătos;

- pentru utilizarea raţională a resurselor naturale în vederea menţinerii echilibrului ecologic;

-  pentru optimizarea mediului ambiant;

-  pentru o politică de amenajare ecologică a teritoriului.

Sloganul proiectului: Lasă pamântul să respire!

Cu ajutorul A.D.I. Servsal, care a asigurat toate resursele materiale, a ONG-ului Asociația Partener pentru Tine și a Bibliotecii Merișani, care a creat afișul de prezentare a proiectului, s-au obținut următoarele rezultate:

- Stimularea de atitudini pozitive faţă de natură şi căutarea de soluţii la problemele cu care se confruntă natura;

- Asumarea unor responsabilităţi individuale şi de grup;

- Colectarea unei cantităţi semnificative de hârtie reciclabilă;

- Reciclarea unei cantităţi anume de deşeuri, care să ducă la salvarea unui număr considerabil de copaci;

- Reducerea cantităţii de deşeuri reciclabile aruncate la groapa de gunoi;

- Informarea şi sensibilizarea ecologică a comunităţii în care se desfăşoară proiectul.

Proiectul a fost desfășurat la inițiativa doamnelor director Ionescu Adriana și  profesor Niță Aura, în colaborare cu următoarele cadre didactice: Popescu loredana, Cristescu Georgeta, Pascu Angela și Radu Vasile.

 


Și eu știu să am grijă de mine!

Activitate în cadrul proiectului ,,Siguranță în comunitatea mea!,, implementat în colaborare cu Asociația Imago Mundi și cu sprijinul OMV Petrom!

Cursul „Eu știu să am grijă de mine” face parte din proiectul „Siguranța în comunitatea mea!”, finanțat de OMV Petrom și a fost susținut cu ajutorul formatorilor și lucrătorilor de tineret ai Asociației Imago Mundi.

Au fost desfășurate ateliere cu scopul de a informa și instrui elevii din Merișani, Poiana Lacului, Săpata și Merisani cu privire la măsurile de siguranță în jurul instalațiilor OMV Petrom, pericolelor sustragerilor de petrol si a furtului de materiale din instalații, măsuri de siguranță în caz de accidente precum incendii la instalatii petroliere, dar și în caz de urgențe medicale și ce măsuri de prim ajutor trebuie adoptate, alte situatii precum inundații, cutremure.

Cursul s-a desfășurat la Rânca, în perioada 18-20 noiembrie, iar copiii Școlii Gimnaziale Merișani au fost însoțiți de doamna profesor Aura Niță.

 

 


Proiectul ,,Comunitati 3D! Comunicare, dezvoltare personală, nonviolență,, - un curs în care elevi și profesori au dezbătut tematici precum: 

- gestionarea conflictului;
- au argumentat asupra unor situatii de viață și dileme morale, au învățat noi metode nonformale, au discutat despre importanța jocului ca modalitate de evitare a comportamentelor violente;
- au desfășurat activități de team - building și au avut acitivități despre cooperare și colaborare versus individualism și izolare.

Cursul s-a desfășurat în perioada 4-6 noiembrie, într-o atmosferă deosebită, la Pensiunea Ecologică de la Băile Herculane, în colaborare cu Asociația Imago Mundi și cu sprijinul finanțării OMV Petrom, fără de care Proiectul Comunități 3D nu ar fi putut să aibă loc!

Elevii Școlii Merișani au fost însoțiți de doamna director, profesor Adriana Ionescu și de doamna învățătoare Proca Maria.

 

13-14 Octombrie - CHIȘINĂU

Aura Niță, profesor de engleză, a reprezentat Școala Gimnazială Merișani în cadrul unui curs Erasmus+ pe tema educației non-formale și a soluționării de conflicte, organizat de InterCollege Denmark în colaborare cu Asociația Imago Mundi, desfășurat între 14 și 23 octombrie la Chișinău, cu parteneri din Ucraina, Spania, Italia, România, Bulgaria și Moldova.

 

 

 

31 octombrie 2016 – HALLOWEEN

Oamenii cred adeseori ca sarbatoarea Halloween-ului provine de la americani, dar de fapt, ea vine de la vechii celti din  Irlanda. Astazi, oamenii nu mai sarbatoresc asa cum faceau celtii inainte, in special copiii, care se bucura de petrecerile  cu costume.

Asa ca si copiii scolii noastre s-au bucurat de o mica petrecere in ultima zi a lunii octombrie, organizata de doamnele  profesor de biologie  Popescu Loredana,de religie Ciobanu Elena si de engleza, Nita Aura. Copiii au participat la  concursul de costume si  postere cu tematica de Halloween si de dovleci scobiti. De asemenea, parintii au participat la  aceasta activitate, contribuind cu delicioase prajituri, ce au fost devorate de micii monstruleti costumati!

.

5 octombrie 2016 – ZIUA EDUCAȚIEI

Cu ocazia Zilei Educației, la școlile din comuna Merișani s-au desfășurat  activități de vizionare și audiție despre istoria educației, concursuri interdisplinare, concursuri sportive,  concurs de recitare poezii și concurs de pictură - Chipul profesorului/Învățătorului, creații literare și matematice.

.

.

PROIECT EDUCATIONAL "COMUNITATI 3D!" 2015

Desfasurat in parteneriat cu Asociatia Initiative si Proiecte pentru Tineret Imago Mundi si finantat de OMV Petrom

SCOLI PARTICIPANTE: MERISANI, MALURENI, MICESTI

Au avut loc activitati de team building, comunicare si dezvoltare personala pentru prevenirea si combaterea violentei in scoli.

PROIECT EDUCATIONAL IN PARTENERIAT CU "FUNDATIA COPII IN DIFICULTATE"

Desfasurat in perioada mai 2014-iulie 2015 "SA SPRIJINIM ELEVII SA INVETE EXPERIMENTAND"



Scoala "Tara lui Andrei" 2013

Scoala Gimnaziala Merisani, jud. Arges participa sub indrumarea prof. coordonator. Udrea Constanta la Concursul National Scoala lui Andrei 2013, initiat de S.C. OMV PETROM S.A..

Activitatile echipei "Mesagerii Naturii" sunt urmatoarele:

- Valorificarea fructelor de padure, muguri de brad, mure, fragi, macese, flori de soc si transformarea lor in produse eco.

- Realizarea unui centru de documentare dotat conform standardelor europene unde va putea fi redactata revista scolara "Condeiul fermecat".

Pentru a vedea videoclipul realizat, faceti click pe link-ul urmator:

http://www.youtube.com/watch?v=1HrOdoh7m9Y

 

 

GHICI ?

 

1.Unui cal şi altu-i rac

Împreună şti ce fac ?

 

2.Simbolul său e o vitamină,

Şi este un nemetal,

Cu oxigenul se combină

Şi dă un gaz cam nevital.

 

3.Sunt zgârcite şi hapsâne

Se comportă ca regine

Acceptând doar electroni,

Făcând astfel haz de protoni.

 

4.Cuprul e deasupra mea,

Poate are mintea ta

Să  ghicească cine-s eu ?

 

5.Pe perete se găseşte ,

Iar oasele le-ntăreşte

Şi dacă de ajuns nu-l ai

Va fi atunci de tine ,vai!

 

  1. Dacă n-ar fi energia mea

Lumea pe întuneric ar sta,

Şi numai ziua s-ar vedea

Cum s-o numesc eu pe ea ?

 

Când e soare,cald afară

Şi tu mergi frumos ,voios

Eşti însoţită amară

De chipul căzut pe jos.

 

 

Tu cu mine faci curat,

Şi-n grădină şi-n palat,

Dacă vrei să şti tu ,bine

Sunt aici ,acum ,cu tine.

 

 

Sarcină în mine nu-i,

Dar am masa preotului.

 

 

El încearcă să te –ndrume

Să spun lucrurilor pe nume

Chiar de-ţi pare că e rău ,

Cugetă la scopul său!

 

 

Pentru Universul mare

E un astru ca oricare

Pentru simplul pământean,

Acest astru e vital.

 

 

Te întreabă şi socoate

- simple şi totuşi … -

  1. 1. Există un număr natural care împărţit la 3 să dea restul 1, împărţit la 4 să dea restul 2, împărţit la 5 sa dea restul 3, împărţit la 6 să dea restul 4, iar împărţit la 2012 să dea restul 2010?
  2. 2. Scrieţi numărul 77 ca o sumă de numere al căror produs să fie tot 77.
  3. 3. Scrieţi un număr de nouă cifre distincte care să fie divizibil cu 11.
  4. 4. Calculaţi câtul şi restul împărţirii numărului a = 1 × 2 × 3 × 4 × 5 × … × 25 +
    + 250 la numărul b = 1 × 2 × 3 × 4 × 5 + 111.
  5. 5. Să scriem data de 5 mai 2055 sub forma următoare

5.5.55

În acest mod de scriere apare numai o singură cifră: 5. Răspundeţi la întrebarea: de câte ori în decurs de un secol scrierea zilei, a lunii şi a ultimelor două cifre ale anului se face folosind doar una şi aceeaşi cifră? Nu vă grăbiţi cu răspunsul. Gândiţi-vă!

  1. 6. Un test alcătuit din 26 de întrebări este notat în felul următor: pentru fiecare răspuns corect se acordă 8 puncte şi pentru fiecare răspuns greşit se scad 5 puncte. Care a fost numărul răspunsurilor corecte, dacă au fost abordate toate întrebările şi nota finală a fost zero ?
  2. 7. Trei şoferi au intrat într-un han ca să ia nişte gustări. Primul şofer a cumpărat patru sandvişuri, o ceaşcă de cafea şi zece gogoşi şi a plătit 16,90 lei. Al doilea a cumpărat trei sandvişuri, o ceaşcă de cafea şi şapte gogoşi şi a plătit 12,60 lei. Cât va plăti al treilea şofer pentru un sandviş, o ceaşcă de cafea şi o gogoaşă ?
  3. 8. Povestea celor cinci pâini: Doi prieteni călătoreau împreună, la masa de prânz un drumeţ ce trecea pe lângă ei a fost invitat la masa lor. După ce s-au ospătat drumeţul le-a lăsat 5 lei. Unul din prieteni a avut 3 pâine iar celălalt 2 pâini. Cel cu trei pâini vroia să ia 3 lei, în timp ce cel cu 2 pâini vroia jumătate din bani. Ne căzând la învoială au ajuns la judecător care a stabilit că cel care a avut 2 pâini trebuie să primească 1 leu iar cel care a avut 3 pâini să primească 4 lei. Cum a gândit judecătorul?
  4. 9. Calculaţi fără hârtie şi creion 96 × 104.

10. Calculaţi fără hârtie şi creion 852.