Scoala Gimnaziala Nr.3 Pucioasa
Pucioasa, Dambovita

Activităţi extracurriculare

            

 

 ACTIVITĂŢI EDUCATIVE EXTRAŞCOLARE ŞI EXTRACURRICULARE

 

          Întreaga activitate de coordonare a proiectelor şi programelor educative, a urmărit, în principal cresterea prestigiului şi  calitatii activităţii şcolii noastre prin acțiunile  desfășurate cu elevii şi profesorii, prin formele de parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Județean Dâmbovița şi cu reprezentanți ai comunităţii locale.

Ziua Europeană a Patrimoniului a fost marcată printr-un concurs de postere, organizat de d-na profesoară Barbu Iulia cu elevii clasei a VIII-a. De asemenea, aceştia au participat la o activitate în colaborare cu Centrul Cultural Pucioasa, unde au avut ocazia să vizioneze filme documentare. Această iniţiativă a fost foarte apreciată de către elevii şi cadrele didactice participante.

Devenită deja tradiţie a şcolii noastre, Ziua Europeană a Limbilor a fost celebrată printr-o serie de activităţi printre care putem enumera: 1. Realizarea unui mini-dicţionar multilingvist 2. Vizionare de film-,,No fishing”  3. Expoziţie de afişe-Limbile vorbite în Europa; 4.Concurs- Realizarea unei hărţi a Europei, în care vor fi specificate ţările şi limbile vorbite; 5.Concurs de cultură generală-,,Ce ştim despre limbile vorbite în Europa”. Prin aceste activităţi cadrele didactice coordonatoare au încercat să aducă în prim-plan avantajele pe care le oferă multilingvismul în clădirea unei cariere şi în integrarea socială. Au participat profesorii de limbi străine, d-nele prof. Gheoca Olga şi Drăguţ Marinela, d-na prof Ruja Raluca  (limba română),  d-na prof Barbu Iulia (istorie), înv. Jianu Iuliana, dar şi d-na profesoară de matematică, Dicu Nicoleta.

 Pentru a marca meritul dascălilor în formarea culturii, valorilor şi moralei unei societăţi, Ziua Educatorului a fost sărbătorită şi de către elevii şcolii noastre. Acţiunile au constat în prezentarea de creaţii literare, programe artistice, interviuri cu profesorii şcolii menite să evidenţieze parteneriatul real al elevilor şi cadrelor didactice. La aceste activităţi au fost invitaţi şi foşti dascăli ai şcolii (înv. Radu Gheorghe, prof. Măntescu Elena ), care au fost profund impresionaţi de evenimentul la care au participat.

 A doua zi de miercuri din luna octombrie a fiecărui an marchează Ziua Internaţională Pentru Reducerea Riscurilor Dezastrelor Naturale. Aceasta se sărbătoreşte în scopul conştientizării indivizilor şi comunităţilor cu privire la riscul dezastrelor naturale și la modalitățile de reducere a vulnerabilitatii faţă de acestea. Cu scopul de a instrui elevii în ceea ce priveşte modul de acţionare corespunzător unei situaţii de urgenţă au fost prezentate materialele ”Dezastre în România” şi ”Focul – prieten şi duşman”, în cadrul unui simpozion organizat de către doamnele profesoare Dicu Nicoleta, Drăguţ Marinela, Ruja Raluca, Simion Marieta şi Gheoca Olga. A urmat un exerciţiu de evacuare în caz de incendiu, în cadrul căruia elevii au urmat întocmai instrucţiunile date.

Celebrată anual pe data de 18 octombrie, Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane s-a marcat şi în şcoala  noastră prin activităţi ca:

1.Prezentare Power Point- *Traficul de fiinţe umane – Omul împotriva omului*;

2. Concurs: *Cauzele traficului de fiinţe umane*;

3. Joc de rol: *Victimă-agresor*

Activităţile, coordonate de doamna profesoară Dicu Nicoleta, au urmărit informarea elevilor privind principalele cauze ale traficului de fiinţe umane şi dezvoltarea spiritului civic.    

 În luna octombrie au fost organizate alegerile pentru funcția de preşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor, care au urmat unei campanii electorale, în cadrul căreia cele două candidate, Banu Nicoleta, clasa a VII-a şi Dobrescu Andrada, clasa a VI-a, şi-au promovat strategia și planul de acțiune propuse pentru Consiliul Elevilor. La alegeri au participat toţi elevii şcolii, exercitându-şi  democratic dreptul la vot. În urma numărării voturilor de către Comisia de validare, preşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor a fost numită Banu Nicoleta. Ulterior, s-a organizat prima şedinţă a Consiliului Şcolar al Elevilor şi s-au făcut alegeri pentru funcţiile de directori de departamente.

Ziua Armatei Române este o zi foarte importantă pentru elevii şcolii noastre şi asta datorită parteneriatului educaţional  ”Armata şi Şcoala – împreună prentu un viitor mai sigur”, încheiat cu UM 02492, Târgovişte, instituţie care, de-a lungul anilor, ne-a sprijinit în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi extraşcolare şi extracurilculare deosebite. Mulţumim cu această ocazie domnului comandant colonel Sandu Valentin pentru iniţiativă şi colaborare.  Având ca obiectiv principal cinstirea memoriei faptelor înaintaşilor, manifestarea admiraţiei şi respectului faţă de eroii neamului, elevii claseleor a VII-a şi a VIII-a au vizionat mărturia unui prizonier din cel de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, a fost amenajat un panou cu lucrările elevilor, în biblioteca unităţii militare din Târgovişte, activitate în cadrul parteneriatului educaţional menţionat mai sus.

La sfârşitul lunii octombrie a fost organizat Carnavalul de Halloween, atât la clasele primare, cât şi la clasele gimanziale.  Un rol dominant în organizarea acestui eveniment l-a avut Consiliul Şcolar al Elevilor ca urmare, activitatea a fost foarte apreciată atât de către elevi, cât şi de către părinţii care au participat şi profesori.

În perioada 10–18 noiembrie 2012 s-a desfăşurat a XIV-a ediţie a Săptămânii Educaţiei Globale, cu tema: "Mobilitate pentru sustenabilitate!"

Săptămâna Educaţiei Globale a debutat în şcoala noastră cu organizarea unor ateliere de lucru la clasele primare, în cadrul cărora elevii claselor II-IV, sub îndrumarea doamnelor învăţătoare, au realizat desene care ilustrează drepturile copiilor. Desenele au dovedit faptul că elevii cunosc drepturile copiilor, ca urmare a discuţiilor purtate pe această temă, înaintea desfăşurării atelierelor de lucru.

În scopul promovării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului,  pentru  stimularea copiilor de a se documenta în domeniul protecţiei şi apărării drepturilor lor, doamna profesoară  de cultură civică, Samoilă Mioara a organizat concursul tematic “Drepturile omului pe înţelesul tuturor”, cu elevii clasei a VII-a.

În 13 noiembrie 2012, în cadrul unei întâlniri cu părinţi ai elevilor din clasele V-VIII, d-na profesoară Gheoca Olga Maria a organizat o sesiune de diseminare a proiectelor educaţionale care s-au derulat în şcoala noastră, în anul şcolar 2011-2012.

În 15 noiembrie 2012 s-a lansat proiectul iniţiat la nivelul unităţii şcolare, ”Şcoala mea... fară violenţă”, responsabilul activităţii prof. Dicu Nicoleta, activitate de amploare la care au participat elevii claselor V-VIII, cadrele didactice, reprezentanţi ai conducerii şcolii şi părinţii elevilor. S-au prezentat activităţile propuse în cadrul proiectului, obiectivele, grupul ţintă (elevi, părinţi, profesori), precum şi rezultatele aşteptate, concretizate în reducerea actelor de violenţă la nivelul şcolii, reducerea absenteismului şi promovarea valorilor şcolii în rândul elevior şi al părinţilor. După vizionarea materialului, prezentarea Power Point, s-a aplicat elevilor un chestionar ”Sunt sau  nu sunt tolerant?”, scopul acestuia fiind identificarea  factorilor care conduc la actele de violenţă.

         De asemenea, s-a prezentat acordul de parteneriat încheiat cu Şcoala Gimnnazială *Elena Doamna* Tulcea, în cadrul proiectului educaţional *Pentru o şcoală nonviolentă* şi acordul de parteneriat încheiat cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Ialomiţa în cadrul SIMPOZIONULUI INTERNAŢIONAL „Nonviolenţa în şcoală şi în spaţiul comunitar”.   

În 16 noiembrie 2012, Şcoala Nr. 3 Pucioasa a găzduit o serie de activităţi menite să marcheze Ziua Internaţională  a Toleranţei. Activităţile desfăşurate cu această ocazie au dat elevilor posibilitatea de a-şi manifesta interesul pentru una dintre cele mai importante componente ale societăţii, toleranţa.

În cadrul Festivalului Naţional al Şanselor Tale, derulat în perioada 19-25 noiembrie, Şcoala Nr 3 - Pucioasa a promovat o serie de activităţi sub sloganul din acest an al evenimentului: "Un mediu social mai sigur pentru o educaţie mai performantă".
Prin intermediul proiectelor derulate în cursul săptămânii s-a dorit consolidarea relaţiilor între elevi, dezvoltarea simţului estetic şi a creativităţii, conştientizarea de către elevi a nevoii de a adopta un stil de viaţă sănătos pentru creşterea randamentului şcolar şi dezvoltare armonioasă,  urmărindu-se îndeosebi diminuarea actelor de indisciplină şi violenţă în rîndul lor. Pentru buna desfăşurare a activităţilor şi-au adus contribuţia: dir. prof. Paşcu Andreia, prof. Gheoca Olga Maria, prof. Dicu Nicoleta, prof. Ruja Raluca, prof. Drăguţ Marinela, prof. Simion Marieta, înv. Jianu Iuliana, înv. Pleşa Mihaela, înv. Vintilă Cătălina.

       În 21 noiembrie a avut loc şezătoarea literară, sub genericul ”Lacrimi de chihlimbar”, activitate în cadrul parteneriatului educaţional interdisciplinar cu Şcoala Pietroşiţa.

Profesorii care au organizat această activitate au fost: Ruja (Manole) Raluca, Gheoca Olga, Dicu Iolanda, Drăguţ Marinela. Împreună au reuşit realizarea unei şezători autentice unde s-a cântat, s-a dansat şi s-au spus snoave. Invitaţii participanţi – elevii Şcolii ,,Sfântul Nicolae “ din Pietroşiţa însoţiţi de profesor Daniela Păduraruau legat prietenii şi au reuşit să colaboreze ca o adevărată echipă.

În 22 noiembrie s-a organizat un lectorat cu părinţii elevilor din clasele a V-a şi a VI-a. Responsabilii activităţii au fost: prof. Dicu Iolanda, prof. Gheoca Olga, prof. Ruja Raluca. Tema lectoratului a fost „Copiii... şi modelele societăţii”, activitatea făcând parte din proiectul educaţional „Şcoala mea... fără violenţă” iniţiat la nivelul unităţii şcolare în parteneriat cu poliţia locală.        

Scopul lectoratului a fost conştientizarea, la nivelul părinţilor, a rolului acestora în educaţia copiilor, precum şi în eliminarea/reducerea actelor de violenţă în şcoală şi în comunitate. După susţinerea materialului, profesor Dicu Nicoleta a prezentat un material Power Point, ca suport pentru discuţiile care au urmat. S-a evidenţiat faptul că primele modele sunt întâlnite de către copii în familie, urmate de modelele întâlnite în scoală şi în comunitate.

În 23 noiembrie s-a lansat parteneriatul cu Grădiniţa Nr. 3 ,,Micul Prinţ”, scopul acestuia fiind familiarizarea copiilor cu sala de clasă, cu ambientul clasei prin contactul direct cu şcoala, pregătirea copiilor pentru noul cadru relaţional şi asimilarea rolului de elev.

     Activitatea  Ziua porţilor deschise a constat în vizita preşcolarilor de la grupa mare, însoţiţi de doamnele educatoare, la Şcoala Nr. 3. Aceştia au fost întâmpinaţi cu multă bucurie de elevii claselor II-IV alături de doamnele învăţătoare-Jianu Iuliana, Vintilă Cătălina, Pleşa Mihaela şi de doamna profesoară de engleză, Gheoca Olga.

Ziua Naţională a României a fost marcată prin momente artistice de către clasele primare, expoziţie de desene şi postere în cadrul unui simpozion organizat la biblioteca Unităţii Militare 02492, Târgovişte. Lucrările elevilor noştri au fost foarte apreciate de cadrele militare care au participat la acest simpozion. De asemenea două grupuri de elevi au participat la concursul ”Sus, române, ridică-ţi fruntea, căci azi eşti liber în ţara ta”, organizat de către Şcoala Gimnazială Vasile Cârlova, Târgovişte. Elevii au fost îndrumaţi de către doamnele profesoare Iulia Alexandru şi Olga Gheoca. Unul dintre echipajele participante a obţinut menţiune la concursul de postere. Doamnele profesoare au participat şi la o dezbatere cu tema ”Dezvoltarea sentimentului patriotic – prioritate/necessitate în învăţământul românesc”.

Sărbătorile de iarnă au fost celebrate prin serbări la nivelul claselor, Serbarea fulgilor de nea, organizată de către clasele V-VIII,  în colaborare cu Centrul Cultural-Pucioasa. Corul  şcolii, ”Vis de copil” îndrumat de dnele profesoare Gheoca Olga şi Drăguţ Marinela au adus bucurie în sufletele celor care au fost colindaţi, prin colinde şi cântece tradiţionale de Crăciun, din repertoriul românesc şi universal. Programul de colinde a fost susţinut la instituţii ca UM 02492, Consiliul Judeţean, Şcoala Nr. 4, Pucioasa, Primăria Pucioasa, Biserica Glodeni. Doamnele profesoare Ruja Raluca şi Dicu Nicoleta au avut un rol deosebit în organizarea acestor evenimente.

 

PREGĂTIRE INTENSIVĂ PENTRU CONCURSURI, COMPETIŢII ŞI OLIMPIADE

Pregătirea intensivă pentru concursuri, competiţii şi olimpiade, pentru toate clasele şi pentru toate
disciplinele la care se organizează acestea, se realizează astfel:
- prin activităţi diferenţiate pe elev / grupe de elevi realizate la clasă, inclusiv prin teme
suplimentare de pregătire teoretică şi practică;
- prin activităţi extracurriculare realizate pe intervale de timp speciale situate înaintea fazelor
judeţene şi/sau naţionale ale olimpiadelor pe discipline.