Şcoala Gimnazială "Dr. Bernady Gyorgy", Târgu-Mureş
Targu Mures, Mures

Activităţi extracurriculare

 

 "Daca tineretea ar sti si batranetea ar putea"

daca_tineretea_ar_sti_si_batranetea_ar_putea_400

In data de 23 aprilie 2010, sub genericul "Daca tineretea ar sti si batranetea ar putea" s-a desfasurat la Biblioteca Judeteana Mures, Sectia pentru copii, un program sustinut de elevii clasei a 5-a B cu ocazia Zilei Internationale a Solidaritatii Tineretului.

Dupa o introducere facuta de prof. de religie Mihaela Matei, in care au fost prezentate importanta zilei de 24 aprilie si scopul desfasurarii acestei activitati, copiii din clasa a 5-a s-au intrunit intr-un tribunal in care reclamantul Timp a chemat in judecata cele trei generatii: bunicii, parintii si copiii. p1310276_400

Ligia Ungur si Mihai Frunza, procurorul, respectiv judecatorul au fost la inaltime! Seriosi si gravi, au urmarit cuvantarile celor doi avocati, cel al acuzarii - Claudiu Fodor si cel al apararii - Andreea Almasan, care au impresionat asistenta prin pledoarii de mare tinuta. p1310280_400

Generatia parintilor, raspunzand acuzatiilor ce i se aducea, a reusit sa impresioneze pe toti pana la lacrimi. Costumati ca niste veritabili "batranei", Ionut Oltean, Rares Moldovan si Iris Gherendi (care s-a remarcat printr-un talent deosebit si o naturalete iesita din comun), au adus argumente cu care au demolat toate capetele de acuzare.

A urmat apoi generatia parintilor, care a impresionat in momentul in care a argumentat lipsa de timp, stresul si oboseala la care este supusa traind in vremurile actuale. Denisa Sandor,  Andreea Fulop, Alex Turdean, si Patricia Bucur, cei care au intrerpretat rolurile parintilor, au fost naturali, spontani si s-au identificat perfect cu noul lor statut de oameni maturi. p1310294_400

Ultimii chemati in boxa acuzatilor au fost copiii. Loredana Ianos, Alex Chirtes, Sebi Cotfas, Iris Cimpean si Raluca Scridon sunt cei care au pus pe tapet toate problemele cu care se confrunta generatia tanara de azi, reusind sa spuna lucrurilor pe nume si sa scoata in evidenta dorinta ca parintii sa fie alaturi de ei si sa-i  inteleaga. p1310308_400

Pana ce Curtea a deliberat, Paula Lavric, Flavia Beica si Eduard Paulus au destins atmosfera cu cateva maxime hazlii, glume si intamplari avand ca tema tocmai relatia dintre cele trei generatii. p1310318_400

Procesul s-a incheiat prin rostirea concluziilor si a sentintei.

Reproducem din Hotararea judecatoreasca:

"Suntem tineri asemeni credintei noastre,

batrani asemeni indoielii noastre,

tineri asemeni increderii in noi insine,

batrani asemeni temerii noastre,

tineri asemeni sperantei noastre,

batrani asemeni deziluziei noastre.

Cand totul va fi la pamant, cand cel mai ascuns ungher al sufletului vostru va fi acoperit de zapada pesimismului si de gheata cinismului, doar atunci veti fi intr-adevar batrani."

Programul a continuat cu dramatizarea poeziei "Leaganul pisicii" de Harry  Chapin, in interpretarea elevilor Eduard Paulus si Alex Turdean. Poezia, de o sensibilitate aparte, a reusit sa aduca emotie in randul spectatorilor. p1310352_400

La sfarsit, doi dintre poznasii clasei, Dragos Lazar si Sebi Cotfas, au facut o surpriza spectatorilor, dar si colegilor lor din clasa a 5-a B, punand la cale o sceneta, "Pacala si palaria tatalui", careia i-au dat o interpretare reusita. p1310360_400

Prezentatorii Horatiu Mailat si Dragos Lazar, eleganti si distinsi, au dat acestei manifestari un aer de gravitate, conform subiectului sensibil ce s-a dezbatut. Prin seriozitatea si tinuta lor cei doi ar putea oricand sa prezinte un spectacol de mai mare amploare.

Bravo, clasa a 5-a B!

La mai mare!

Lumina din Lumina, editia a II-a

 

invitatie_lumina_din_lumina_page_1_400p1070205_400

Asa s-a numit si asa a fost manifestarea elevilor de la Scoala Generala Nr. 2 din Targu-Mures aflata la a II-a editie. O intalnire densa, plina de Lumina si datatoare de Speranta si Bucurie. Cu multe momente vibrand de inaltare... Mai sunt copii talentati, mai sunt tineri cu suflet inalt si curat, mai sunt oameni care au strans in suflet comoara traditiilor stramosesti si care sunt pregatiti s-o daruiasca.
Obiceiurile si credintele vechi reprezinta cea mai convingatoare carte de vizita pentru trecutul unui popor. Iar participarea copiilor alaturi de maturi in practica unor datini stravechi si a unor credinte legate de acestea asigura perpetuarea lor. Poate acesta a fost si gandul de inceput.

p1070216_400

Un gand frumos si generos care face cinste coordonatoarelor acestui proiect: prof. Codruta Baciut si prof. Mihaela Matei. Un gand izvorand din framantare si neliniste. Nu poate exista framantare mai frumoasa in cugetul unui dascal decat aceea care are in vedere asezarea elevilor sai pe drumul anevoios, dar atat de necesar al Devenirii si al Descoperirii propriei identitati.
Momentul pregatit de lector universitar Silvia Negrutiu Traditia populara din perspectiva "noilor educatii" a dovedit ca exista punti de legatura intre generatii: studentele Ana Niculescu si Daniela Ludusan de la Universitatea de Arte Targu-Mures alaturi de elevii clasei a IV-a A de la Colegiul National "Unirea", impreuna pe drumul descoperirii credintelor si obiceiurilor pascale. Prin ei a fost prezenta in sala inocenta, a fost prezent portul popular si au fost prezente ouale rosii (vopsite in foi de ceapa si sortite sa ajunga in mainile spectatorilor).
Expunerea muzeografului Vasile Muresan "Oul sacru" s-a dovedit a fi o adevarata lectie despre simbolurile, legendele si semnificatia oualor de Pasti.
Emotionante pana la lacrimi pricesnele cantate de parintele Ilie Belean, de studenta Alina Pop, de fratii Iustiniana si Serafim Hancu, dar si doinele Adelinei Moraru! Sceneta Hazail a pus in lumina talentul elevilor din clasa a VI-a A de la Scoala Generala Nr. 2.

p1070265_400
Prezentatoarele Raluca Berta si Adela Ariesan s-au intrecut pe ele insele si au reusit _ dupa un scenariu deosebit de bine scris de catre prof. Codruta Baciut _ sa transmita in sala sentimentul tonic si atat de placut pe care il creeaza umorul de calitate.
Alaturi de parinti, de profesori si de elevii de la Scoala Generala Nr. 2 si-au umplut sufletul de frumusetea momentului si elevii cercului de lectura de la Gimnaziul "Mihai Viteazul".

ROZALIA TRUTA

Material preluat di cotidianul Cuvantul Liber, nr. 526 / 15 Aprilie, 2010

 

 

 

 

ACTIVITATE EDUCATIVĂ

 

 

   

Titlul activităţii: „Mamă dragă, te iubesc"

 

Scopul activităţii:

  • - Dezvoltarea gustului artistic;
  • - valorificarea unor creaţii lirice din operele unor autori români;
  • - dezvoltarea unor deprinderi comportamentale impuse de un moment festiv;

 

Data: 8 MARTIE, 2010,ora 10.30

 

Locul: Biblioteca Judeţeană, secţia pentru copii

 

Participanţi:D-na director al bibliotecii, Monica Avram, d-na Anica Maşca, bibliotecar, alte bibliotecare, d-na Victoria Oltean, bibliotecar Şcoala Gen. Nr.2,  prof.Codruta Băciuţ, prof. Mihaela Matei, prof. Krisztina Enescu, prof. Ioan Laslo, elevi, părinţi, învăţătoare.

 

Organizatori: bibl. Victoria Oltean şi Anica Maşca (parteneriat)

                      Prof.C.Băciuţ

 

                 Desfăşurarea activităţii

 

În spaţiul primitor al Bibliotecii Judeţene, secţia pentru copii, s-a desfăşurat momentul artistic susţinut de elevii clasei a VI-a A. Acesta a fost precedat de cuvântarea d-nei bibl. V.Oltean, care a precizat scopul prezenţei Şcolii Gen. Nr.2 în incinta Bibliotecii făcând totodată şi câteva urări colegelor de breaslă.

Elevii clasei a VI-a A au prezentat programul fiind sprijiniţi la momentele muzicale de surorile Ungur Tania şi Ligia cu acompaniament de chitară.

La sfârşitul momentului dedicat femeilor, gazdele au primit din partea  elevilor felicitări realizate de elevii clasei a II-a B.

In cuvâtul rostit la final, d-na bibliotecara Anica Maşca le-a mulţumit tuturor celor de faţă şi a prezentat câteva cărţi şi antologii utile în care este ilustrat chipul femeii, al mamei.

D-na Monica Avram, director al Bibliotecii, foarte impresionată de momentul prezentat i-a felicitat pe elevi şi a mulţumit tuturor celor prezenţi.

ACTIVITATE EDUCATIVĂ

 

Titlul activităţii: „8 MARTIE”– Ziua Internaţională a Femeii

Scopul activităţii: la sfârşitul activităţii elevii vor şti:

- să-şi formeze unele deprinderi legate de preţuirea fiinţelor ce le-au dat viaţă;

- a unor deprinderi de activitate în grup;

- să-şi dezvolte simţul estetic;

- să se familiarizeze cu unele creaţii artistice dedicate mamelor;

Data activităţii: joi, 4 martie, ora 13- oră de dirigenţie

Locul: Cabinetul de limba şi literatura română

Participanţi: Clasele a VIII-a A, a VI-a A şi a V-a B

Organizatori: prof. diriginţi: Krisztina Enescu, Codruta Băciuţ şi Mihaela Matei

Desfăşurarea activităţii: Cele trei profesoare şi-au propus să realizeze o oră comună de dirigenţie, pentru a marca într-un mod aparte importanţa Zilei Femeii.

Prof. Codruta Băciuţ a pregătit împreună cu clasa a VI-a A un moment de muzică şi poezie ce a fost urmat de alte poezii recitate de elevii clasei a VIII-a A.

Surorile Ungur Tania (cls.a VIII-a A) şi Ligia (cls.a V-a B) au susţinut un mic recital la chitară, iar la final, fetele clasei a VIII-a A au prezentat un dans al primăverii prin care şi-au manifestat dragostea faţă de mame.

Sala de clasă a fost pregătită de sărbătoare, iar pe tablă au fost realizate desene însoţite de citate şi de gânduri pentru mame.

La sfârşitul orei, toţi elevii au fost recompensaţi cu bomboane şi felicitaţi.

Activitatea, după cum consideră cele trei profesoare-diriginte, şi-a atins scopurile, iar elevii celor trei clase, s-au simţit foarte bine împreună.

 

 Eminescu serbat de clasa a V-a A

 

Luni, 18 ianuarie 2010, in cadrul orei de dirigentie, elevii clasei a V a A l-au serbat pe "poetul, prozatorul si jurnalistul, luceafarul poeziei romanesti" Mihai Eminescu, printr-un program care a cuprins biografii, cantece, poezii, scenete, desene. Programul a fost coordonat de doamna profesoara de limba romana Codruta Baciut iar spectatorii au fost elevii clasei a VI a B.

 

pict0055_400pict0047_400

 

 

Lumini in "randuri-randuri"...

 

p1060610_400


             Intr-un evantai de lumini ale copilariei a fost rostita poezia lui Mihai Eminescu la Scoala Generala nr. 2, din Targu-Mures. Catedra de Limba si Literatura Romana a desfasurat un ingenios proiect instructiv-educativ, cu file alese din viata si opera Marelui Poet, coordonat de prof. Codruta Baciut in colaborare cu distinse cadre didactice ale scolii Mihaela Matei, Krisztina Enescu, Ioan Laslo, Doina Boariu.
             Intitulat Dor de Eminescu, proiectul de la Generala nr. 2 a fost si o lectie de Limba si Literatura Romana si un spectacol de muzica, dans si poezie.

p1060603_400  p1060563_400

            Candoarea elevilor-interpreti a iesit la scena deschisa, seninatatea si bucuria varstei lor au luminat intalnirea cu Povestea lui Mihai Eminescu.
            45 de elevi din clasele a VII-a s-au inscris la Concursul de interpretare artistica a poeziei eminesciene, dovedind talent si dorinta de a-l cunoaste pe Eminescu. Toti concurentii au invatat pe de rost versurile inscrise in concurs, aspect apreciat in mod deosebit de juriu, din care au facut parte: Fulop Barna, director-adjunct, prof. Mihaela Matei, prof. Liliana Sabau, Victoria Oltean, bibliotecar, eleva Raluca Benta si scriitorul Valentin Marica, senior-editor la Radio Targu-Mures, presedintele juriului.

                                                                                                                         p1060598_400


          Impresionant a fost momentul in care elevii scolii au rostit versurile din poemul Rugaciune, cu sincera traire sufleteasca, reverberand emotia intregii manifestari in privirile celor prezenti si in aplauzele acestora, in lumina care se raspandea "randuri-randuri"...

           Dor de Eminescu a evidentiat, prin doamna Codruta Baciut, maiestria profesorului de Limba si Literatura Romana, rolul lui in dezvoltarea creativitatii artistice si a afectivitatii elevului din ciclul gimnazial

*Material preluat din cotidianul "Cuvantul liber", din 21.01.2010

 

 

Uniti in cuget si-n simtiri

 

p1060715_400

 

               Acest titlu este potrivit activităţii educative dedicate Unirii Principatelor Române, organizată de Biblioteca Judeţeană Mureş (secţia pentru copii, director Monica Olivia Avram) şi Şcoala Generală nr. 2 din Tg.Mureş. La realizarea aceastui proiect au participat şi echipajele Gimnaziului ,,Dacia"-Tg.Mureş, Şcolii Generale ,,Ioan Vlăduţiu" Luduş şi Şcolii Generale ,,Ioan Oltean" Gheja-Luduş. Profesorii de istorie şi socio-umane care muncesc în aceste unităţi de învăţământ au dat dovadă de unitate atunci când au cugetat la derularea acestei acţiuni, iar simţirile şi sentimentele privind reuşita acestei activităţi au fost împărtăşite la unison de toată lumea. Precizăm faptul că acest concurs se află la a VIII-a ediţie. Activitatea s-a desfăşurat vineri, 22 ianuarie, ora 17, în Sala Mică a Palatului Culturii. Printre invitaţi s-au aflat: inspectorul şcolar de specialitate istorie-socio-umane, prof. Gabriel Grozav, doamna director Monica Olivia Avram de la Biblioteca Judeţeană Mureş, prof. Adrian Sorlea, reprezentanţi ai comitetelor de părinţi şi elevi din cele patru şcoli. Sărbătorirea acestui eveniment istoric s-a desfăşurat sub forma unui concurs judeţean de istorie adresat elevilor din ciclul gimnazial. Tematica concursului, activitate de tip talk-show, a constat din următoarele subiecte: Unirea şi Reformele lui Cuza, România în Războiul pentru Reîntregire şi Marea Unire. Moderatorul întregii manifestări educativ-culturale a fost prof. Ioan Laslo, care, prin calităţile sale oratorice deosebite, a menţinut o atmosferă plăcută şi relaxantă până la sfâşitul activitatii.

007_509_400

   p1060751_400


Echipajul Şcolii Generale nr. 2 din Tg.Mureş a fost format din elevii Raluca Berţa, Tania Ungur, Octavia Moldovan şi Mihaela Bucur îndrumaţi de prof. Ioan Laslo. Echipa Gimnaziului ,,Dacia" a fost compusă din elevii Bianca Pop, Delia Brustur, Andrei Murgu şi Bianca Costea coordonaţi de prof. Constantin Bogoşel. Elevii Şcolii Generale ,,Ioan Oltean" din Luduş-Gheja, Andrada Ţiboc, Alin Sicobean, Alina Lazăr şi Laura Ullman au fost pregătiţi de prof. Antoniu Berar iar elevii Şcolii Generale ,,Ioan Vlăduţiu" din Luduş, Adrian Moldovan, Andra Chiorean şi Iulia Bianca Szabo au fost îndrumaţi de prof. Mirena Roman. Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Naţional, apoi descrierea concursului şi prezentarea echipajelor. După aceea, au urmat probele cu întrebări şi răspunsuri din tematicile prezentate, însoţite de discuţii. Pe urmă, manifestarea a continuat cu scenetele pregătite de elevii Şcolii Generale nr. 2, îndrumaţi de prof. Mihaela Belean şi ritmuri de dans pregatite de elevii Şcolii Generale ,,Ioan Vlăduţiu"si cei ai scolii gazda coordonaţi de prof. Krisztina Enescu.

 

007_537_400

Programul s-a încheiat cu premierea celor patru echipaje, pe primul loc clasându-se echipa Şcolii Generale ,,Ioan Olteanu" din Gheja-Luduş. Aşteptăm cu nerăbdare să participăm şi anul viitor la ediţia a IX-a, iar până atunci dorim tuturor un an plin de realizări şi succese pe plan educaţional deoarece ,,exişti doar în ceea ce faci."(Federico Fellini)

 

p1060763_400
(Constantin Bogosel)
*Material preluat din "Cuvantul liber"/26.01.2010

 

 

 

 

Clasa a III-a B la muzeu

 

             Insotiti de invatatoarea lor, Florentina Muntean, elevii clasei a III-a B au facut o vizita extrem de utila la muzeele de istorie si cel de stiinte naturale. Cu veselie multa, dar si cu dorinta de a cunoaste, ei au primit explicatii pertinente si au ramas cu amintiri de neuitat. Trecutul locului, multitudinea de artefacte si de obiecte vechi, modul in care ele sunt scoase in evidenta, pentru a ne oferi informatie si dovezi, au insemnat tot atatea aspecte interesante. Cum interesanta a fost si expozitia de obiecte specifice Sarbatorilor.

  dscn0948_400

 

  

dscn0950_400dscn0955_400

 

 

Colinda la muzeu

 

           Sub acest generic s-a desfăşurat proiectul şcoală - muzeu, al elevilor conduşi de profesoarele Codruţa Băciuţ, de la Şcoala Generală Nr. 2, şi Rozalia Truţa, de la Gimnaziul Mihai Viteazul. Obiectivul acestui proiect a fost, nu un simplu colindat la o instituţie culturală, ci aducerea la cunoştinţa elevilor a tradiţiilor şi obiceiurilor legate de sărbătorile de iarnă. Din partea muzeului etnografic, gazdă a fost muzeograful Vasile Mureşan. Copiii au dat glas colindelor creştine lângă brad şi sub stea, iar Iisus s-a născut şi a fost găsit de păstori şi de magi într-o scenetă minunată, realizată de elevii clasei a VII-a de la Gimnaziul de Stat Mihai Viteazul, amintind un vechi colind cu păstori, sau un Viflaim. Ne-am petrecut două ore şi jumătate, nici n-am simţit cum trece timpul, ne-am lăsat pătrunşi de atmosfera sărbătorilor de iarnă prin colindele cântate de elevii de la Şcoala Generală Nr. 2, conduşi de doamna profesoară Doina Boariu, dar şi de cele cântate de surorile Oana şi Tania Ungur, cu acompaniament la chitară, apoi copiii au primit daruri, mere, colăcei, bomboane şi cozonac. Colindul copiilor a inclus şi Asociaţia Artiştilor Plastici Mureş, unde au vizitat o extraordinară expoziţie de icoane. Considerând că această intâlnire în cadrul tradiţional specific a însemnat mult pentru fiecare dintre cei prezenţi, putem afirma că a fost o zi plină, o zi minunată, în care elevii au învăţat multe despre tradiţiile poporului nostru care ne leagă de marile culturi.

 

p1060479_400

 

pc132041_400

 

  pc132068_400            

 

pc132104_400

 

 

Campania

"O fapta buna o data pe luna"

Dragi elevi şi profesori,

  

              Pe parcursul anului şcolar 2009-2010 şcoala noastră  demarează o campanie pentru ajutorarea familiilor sărace.

            În cadrul acestei campanii se vor colecta obiecte de îmbrăcăminte, rechizite, jucării, alimente nealterabile.

            Cadourile vor fi dăruite familiilor numeroase, cu posibilităţi materiale reduse, din parohiile Protopopiatului Tg. Mureş.

            Cei care vor să-si bucure sufletul dăruind, sunt rugaţi să ia legătura cu elevii clasei a-VI-a B sau cu profesoara de religie Mihaela Belean, iniţiatorii campaniei: "O faptă bună, o dată pe lună!"

            Vă mulţumim pentru jertfa făcută!

            Dumnezeu să vă răsplătească!

 

           Fii copil isteţ, fă un gest măreţ ,

           Donează o jucărie, că nu faci o prostie.

           Fă un nevoiaş să să-ţi mulţumească

           Şi îngerul tău o să zâmbească.

           Nu dona pentru mândrie,

           Ci fă-o cu voioşie,

           Fii un om care ajută,

           S-aduci bucurie multă.

        

p1060414_400

 

  p1060415_400        

 

 

p1060423_400