STRUCTURA "GALA GALACTION" ROSIORII DE VEDE
Rosiori de Vede, Teleorman

Activităţi extracurriculare

1 DECEMBRIE - SĂRBĂTOAREA ROMÂNILOR

1 Decembrie este Ziua Națională a României, așa cum este stipulat în Constituția României din 1991, zi care semnifică întregirea naţională a României prin Unirea Transilvaniei la Vechiul Regat la 1 Decembrie 1918, după ce în cursul aceluiaşi an Basarabia şi Bucovina se alăturaseră şi ele României.

1 Decembrie reprezintă an de an o rememorare publică a Unirii, o încercare de a crea în jurul acestei date o unitate spirituală şi naţională.

Radu Rosetti, memorialist născut la jumătatea secolului al XIX-lea, nota inspirat în “Amintirile” sale: “Cuvântul UNIRE este unul din cele dintâi care au răsunat în urechile mele: tata, mama, bunica, rudele, prietenii erau trup și suflet pentru UNIRE, și acest cuvânt era rostit cu dor, cu exaltare, cu înflăcărată însuflețire. L-am auzit cu mult înainte să-i fi priceput înțelesul” .

Pentru ca tânăra generație să cunoască și să conștientizeze importanța UNIRII,  concretizată în istorie prin  acțiunea vremelnică a lui  Mihai Viteazul de la 1600, prin materializarea voinței poporului de la 24 Ianuarie 1859 și  1 Decembrie 1918, elevii Școlii Gimnaziale “Al. Depărățeanu” împreună cu elevii Școlii Gimnaziale “Dan Berindei” din Roșiorii de Vede   au colaborat  pentru a serba, anticipat,  Ziua Națională a României, în cadrul proiectului  educativ   “1 Decembrie - sărbătoarea românilor”, proiect desfășurat în baza Parteneriatului educativ interdisciplinar “Impreună iubim România”, încheiat între cele două școli.

Prin derularea proiectului educativ “1 Decembrie - sărbătoarea românilor” s-a urmărit  dezvoltarea şi consolidarea sentimentului patriotic, stimularea interesului elevilor pentru istoria locală şi naţională,  promovarea experienţei elevilor şi a cadrelor didactice coordonatoare în contextul multidisciplinar (istorie, literatură, arte)  în vederea îmbunătăţirii calităţii actului instructiv-educativ.

In intervalul de timp 25 noiembrie -1 Decembrie a.c., elevii au desfășurat  următoarele activități:

Manifestarea a debutat cu un discurs despre însemnătatea zilei de 1 Decembrie și a continuat cu o activitate interactivă sub genericul “De ce iubim Romania?”, activități susținute de prof.Gălățanu Angelica, coordonatorul proiectului și inițiatorul parteneriatului dintre Școlile  Gimnaziale “Al. Depărățeanu” și “Dan Berindei”.

Programul a continuat cu  un moment artistic sub genericul “Mândria  de a fi român” pregătit de prof. lb. română, Andrei Sanda și prof. educație muzicală, Dabu Iuliana, program care, prin vers și cântec, a transmis un emoționant și puternic  mesaj patriotic, de dragoste față de țară și recunoștință față de eroii săi.

Sceneta “Țări surori” a evidențiat principalele momente ale realizării Marii Uniri, elevii implicați dovedind talent actoricesc, dar și capacitatea de a transmite emoția și mesajul istoric al momentului de la 1918.

D-na prof. Mihăilescu Niculina, director al Școlii Gimnaziale ”Dan Berindei” a felicitat elevii și cadrele didactice implicate în proiect, afirmând  că este datoria școlii să cultive în sufletul tinerei generații sentimentul patriotic și mândria de a fi români, și că, se adeverește faptul că “unde-s doi puterea crește”, făcând aluzie la cooperarea, în plan educativ,  între cele două școli.

Dl. director al Școlii Gimnaziale “Al.Depărățeanu”, prof. Popescu Cristian, gazda manifestărilor,  a subliniat importanța Zilei Naționale a României pentru toți românii și a punctat câteva motive pentru care domnia sa este mândru că este român, afirmand, totodată, că este de datoria noastră, a tuturor românilor să ne cinstim țara, simbolurile și eroii ei.

Hora Unirii  a completat tabloul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României, o horă în care s-au prins  toți participanții.

Activitățile cuprinse în proiectul educativ s-au încheiat cu participarea elevilor din cele două școli la activitățile derulate la nivel de municipiu – depunerea de coronae și jerbe de flori la Monumentul Eroilor.

1 Decembrie rămâne în istoria noastră o sărbătoare care înalță sufletul și inima oricărui român și, așa cum afirma istoricul Florin Constantiniu în lucrarea „O istorie sinceră a poporului român” , “Unirea din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti.”

 

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

 

Prof. Gălățanu Angelica

 

 

 

 

,,UNIȚI ÎN SUFLET ȘI-N SIMȚIRI”

“Nu poate fi fericire fără libertate, scria Nicolae Bălcescu, nu poate fi libertate fără putere și noi, românii, nu vom putea fi puternici până când nu ne vom uni cu toții într-unul și același corp politic”. De aceea, în perioada care a urmat revoluției de la 1848, eforturile au fost concentrate în direcția constituirii statului național, premisă a modernizării societății românești.

Dubla alegere a lui Al.I.Cuza, ca domn al Țării Românești, la 24 Ianuarie 1859, după ce la 5 Ianuarie 1859, era ales ca domn al Moldovei, a fost examenul de maturitate al clasei politice românești, care a reușit să pună marile puteri în fața faptului împlinit și să deschidă drumul pentru înfăptuirea marelui deziderat al tuturor românilor – UNIREA.

Cu ocazia sărbătoririi a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, elevii Școlii Gimnaziale “Dan Berindei” și elevii Școlii Gimnaziale “Al.Depărățeanu” au derulat, în parteneriat, proiectul educativ “Uniți în suflet și-n simțiri”, coordonat de prof. Gălățanu Angelica, la care au participat, deopotrivă, elevi, cadre didactice, părinti, consilierii educativi – prof. Stănescu Aurora și Rotaru Carmen, precum și  directorii celor două scoli,  prof. Mihăilescu Niculina și prof. Popescu Cristian.

Scopul activităților cuprinse în proiect a fost acela de rememorare a unei secvențe cruciale din istoria românilor, într-o manieră atractivă, care să evidențieze creativitatea și imaginația elevilor și să stimuleze, totodată, puterea lor de analiză și sinteză, spiritul critic și dorința de cunoaștere.

Activitățile s-au derulat în intervalul de timp 17- 24 ianuarie 2014 , după cum urmează:

  • 17 inuarie 2014, prezentarea proiectului educativ, stabilirea activităților și a responsabilitatilor la nivelul fiecărei școli;

Secțiunea “Creație literară”

*Premiul I -  Iaurum Andreea, cls. aVIII-a, Școala Gimnazială ,,Al. Depărățeanu”, pentru poezia  ,, UNIRE   “;

*Premiul II - Popa Claudia, cls. aVI-a, Școala Gimnazială  ,,Dan Berindei” , pentru poezia ,,UNIREA ROMÂNILOR”;

*Premiul IIISârbu Emanuel Daniel, cls. aIV-a Școala Gimnazială  ,,Dan Berindei”- structura ,,Gala Galaction”, pentru poezia ,ROMÂNII ȘI UNIREA”.

Secțiunea “Creație artistică”

*Premiul I - Trăsnea Maria, cls. aVII-a, Școala Gimnazială ,,Al. Depărățeanu”, pentru lucrarea ,,AL.I. CUZA”;

*Premiul II – Petcuță Ivona, cls. aVII-a B, Școala Gimnazială ,,Al. Depărățeanu”, pentru lucrarea ,,HORA UNIRII”;

*Premiul III - Cenac Andreea, cls. aVII-a B, Școala Gimnazială ,,Al.Depărățeanu”, pentru lucrarea ,,HAI SĂ DĂM MÂNĂ CU MÂNĂ”.

A urmat un scurt program artistic prezentat de elevii clasei aVII-a a Școlii Gimnaziale ,,Dan Berindei”, care a trezit, în sufletele celor prezenți, sentimente înălțătoare de dragoste și prețuire a valorilor patriotice românești.

La final, toți cei prezenți s-au prins în Hora Unirii, trăind mândria de a fi români și exprimându-și, totodată, convingerea că trebuie să ne cinstim înaintașii care au făurit România de astăzi.

Convinși de vorbele lui M. Kogălniceanu, care, evocând personalitatea lui Al.I.Cuza, afirma ,,…cât va avea țara aceasta istorie, cea  mai frumoasă pagină va fi a lui Al.I.Cuza”, nutrim speranța că elevii noștri vor fi capabili în viitor  să scrie, zilnic, pagini de o rară frumusețe în istoria neamului românesc.

 

Prof. Gălățanu Angelica

 

 

PREMIUL I

 

UNIRE

 

Din negura de vremuri,

Răsare azi un nume,

Deschizător de drumuri

Și mândru tare-n lume.

 

 

El este Cuza, domnul,

Ce sub a lui domnie,

Moldova și Regatul

Făcură  cununie.

 

Sub soare blând de iarnă,

Românii  s-au unit,

Intemeind o țară mare

Cu  nume drag, cinstit.

 

Iaurum Andreea , cls. a VIII-a

Școala Gimnazială “Al. Deparateanu”