Scoala Gimnaziala Galiciuica
Galiciuica, Dolj

Prezentare

 

 Comuna Galiciuica este situată în partea  sud-vestică  a judeţului Dolj, la 13 km faţă de municipiul Băileşti şi la 50 km de municipiul Craiova.
    Localitatea Galiciuica a fost din anul 1900 până în 1950 comuna Galiciuica, din anul 1951 până în 2004  devine sat aparţinător comunei Giubega. Anul 2004 este anul în care localitatea Galiciuica a redevenit comună, având în fruntea sa, pe dl primar Neicu Eugen sub al cărui mandat, comuna cunoaşte o dezvoltare continuă.  

Şcoala este compusă din două corpuri de clădire  cu patru săli de clasă, un cabinet de informatică, o bibliotecă , cancelarie , cabinet director, şi camera de alimente  dotată corespunzător pentru programul guvernamental ,,Laptele şi cornul ".

         Ca structuri ale Şcolii cu cls. I - VIII Galiciuica există Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 situată în centrul comunei şi Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 în fiecare din cele două localuri funcţionând câte o grupă combinată. 

  


Despre Şcoala cu clasele I - VIII  Galiciuica documentele cele mai vechi aflate în arhiva şcolii datează din anul şcolar 1880 - 1881 şi constau în cataloagele cu situaţia la învăţătură şi frecvenţă pe anul 1880 - 1881 şi două dosare cu hârtiile intrate şi ieşite în acel an. Cercetându-se filele îngălbenite de vreme ale arhivei  s-a constatat cu legitimă mândrie că nu acesta este primul an de când a existat şcoala  în Galiciuica ci în anul 1848 de când se cunoaşte şi primul învăţător cu numele Gheorghe Baba Sanda . Acest adevăr incontestabil s-a aflat dintr-un scurt istoric al şcolii întocmit în luna noiembrie a  anului 1905 de către Petre Ciocâlteu dirigintele acestei şcoli, ca urmare a Ordinului Revizoratului Şcolar Dolj cu nr. 3426 din 1 septembrie 1905.

         Amplasamentul actual al şcolii  şi-a  început  construcţia în anul  1880 la iniţiativa preotului Florea Ciocâlteu . Din lipsa fondurilor  preotul a donat patruzeci de mii cărămizi pemntru construirea noului local de şcoala. Primarul comunei din acea vreme Ion Ciocâlteu , a făcut demersuri la Prefectura Judeţului Dolj, cerând ajutor  de  la  Administraţia Domeniilor Statului pentru a obţine lemnele necesare din Pădurea  Perişorului sau a Radovanului , ambele proprietate a statului. . Celelalte lucrări au fost efectuate de săteni. Localul a fost terminat  în acelaşi an 1880 şi permitea deschiderea cursurilor şcolare ,

         Deşi   i s-au adus unele îmbunătăţiri localului vechi  de şcoală, el a devenit neîncăpător, deoarece populaţia şcolară era mereu în creştere. Astfel s-a ivit necesitatea construirii celui de-al doilea local de şcoala în anul 1913, prin contribuţia cetăţenilor şi a judeţului.. Construit din cărămidă arsă , pe fundaţie de beton şi acoperit cu tablă , el a devenit o construcţie solidă  şi impunătoare în acea vreme . 

         Deşi condiţiile fiind foarte grele în desfăşurarea învăţământului, şcoala din satul  Galiciuica a dat oameni de seamă care au facut cinste comunei noastre.

         Anii de după revoluţia din anul 1989 au adus schimbări majore în viaţa şcolii. Din anul 2004 Şcoala cu cls. I - VIII Galiciuica devine şcoală cu personalitate juridică prin separarea comunei Galiciuica de comuna Giubega .

Mobilierul vechi pe care învăţaseră generaţii de elevi, a fost înlocuit cu unul nou .

În anul 2007 în luna august a fost alocată suma de 150 mii lei pentru  obiectiv de investiţii, iar în anul 2009 a fost alocată suma de 70 mii lei prin care s-au adus îmbunătăţiri la şcoală şi grădiniţă .