Scoala Gimnaziala Gurasada
Gurasada, Hunedoara

Prezentare

Adresa: Str. Principală, nr. 116, Gurasada, Jud. Hunedoara

 

E-mail: scoalagurasada@yahoo.com

 

Director: prof. Bălășoiu Camelia-Rita

 

Număr elevi: 97

 

Număr cadre didactice:10

 

 

Comuna Gurasada este o unitate administrativ-teritorială amplasată în partea de nord- vest a judeţului Hunedoara, la poalele munţilor Apuseni, în apropiere de depresiunea Zamului.

Şcoala Gimnazială Gurasada este o unitate cu personalitate juridică, având ca şi structură Şcoala Primară Câmpuri Surduc.

ŞCOALA, ca instituţie de învăţământ în satul Gurasada, nu a avut de la început o clădire proprie, ea funcţionând în casa parohială. După reforma învăţământului din 1947 în sat rămân doar clasele primare (I – IV), restul claselor fiind doar la Ilia. În anii ’50 se fac mai multe demersuri la Inspectoratul Şcolar pentru a se obţine aprobarea de a fi construită o nouă şcoală. Se dorea ca această clădire să fie amplasată în continuarea clădirii unde a funcţionat o perioadă şcoala(casa parohială, mai târziu intrând in patrimoniul Ministerului Învăţământului, acolo funcţionând grădiniţa), dar se spunea că dealul din curtea clădirii este declarat monument istoric, el numindu-se Câmpia Libertăţii din Gurasada, cu ocazia evenimentelor din 1848, în mijlocul curţii existând şi o cruce din piatră. Noua clădire a şcolii a fost amplasată la vechea găinărie a grofului Klobosinchy Andor.

În anul 1957 noua şcoala începe să funcţioneze, deşi clădirea este terminată în întregime în anul 1960. Şcoala cuprindea şase săli de clasă, cabinetul directorului, o sală profesorală, cantină şi internat, unde stăteau elevii din satele aparţinătoare comunei. În anul 1980 şcoala se extinde cu încă două săli.

În perioada 2010- 2011 localul a fost renovat şi modernizat ( parchet în sălile de clasă, geamuri termopan, încălzire centrală, mobilier nou, grupuri sanitare moderne) pentru a putea oferi elevilor condiţii cât mai bune pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ.