Scoala Gimnaziala Valea Danului
Valea Danului, Arges

Prezentare

Şcoala are un istoric bogat. De clopotniţa bisericii din Valea Danului se leagă prima şcoală de pe aceste meleaguri. În clopotniţă a funcţionat o şcoală de grămătici – scriitori diaci pentru biserici şi curţile boiereşti.
La Valea Danului funcţiona un metoc mânăstiresc (un schit pentru călugări) care avea o biserică a cărei clopotniţă este cea de astăzi.
Prin anii 1810-1812, educaţia copiilor din acest sat s-a făcut într-un mic local situat pe locul actualei primării. Această şcoală a dăinuit până în 1905 când se construieşte un nou local mai încăpător. Printre primii învăţători se numără: Ion Ionescu, Nicolae Popescu, Grigore Mateescu, Gheorghe Moisescu, preot Toma Iliescu, Vasile Popescu,  Andrei Duţeanu, Constantin Constantinescu, Alexandru Sandu, Ionel Popescu şi Cicerone Georgescu.
În anul 1916 Casa Şcoalelor a construit un local cu două săli de clasă şi cancelarie la mijloc, dărâmată în 1955 când s-a construit primul corp al actualei şcoli unde învaţă elevii ciclului primar astăzi. Între 1962-1964 s-a construit încă un corp, unde învaţă astăzi elevii ciclului gimnazial.

Şcoala Valea Danului datorează foarte mult pasionatului învăţător Petre Popescu care a predat la această şcoală între anii 1926-1942. În 1942 a plecat pe frontul de est, dar a rămas un dascăl legat trup şi suflet de munca sa.