ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”ION CREANGĂ” ALBEȘTI
Albesti, Constanta

Prezentare

https://scoala-albesti.ro/

Dintre instituţiile de cultură din Albeşti nici uneia nu i-au fost închinate mai multe eforturi decât şcolii, avand o dezvoltare remarcabilă mai ales în ce priveşte învăţământul primar.

Până în anul 1906 în Albeşti exista o singură şcoală, cea musulmană cu limba de predare turcă care funcţiona în cadrul bisericii turceşti (geamie) având în medie 30-36 de elevi, reprezentând 55% din populaţia şcolară musulmană, precum şi o şcoală germană care funcţiona în cadrul bisericii protestante, actuala biserica ortodoxa refacută şi renovată după anul 1940. Menţionăm că şcoala germană a funcţionat între anii1893-1918.

Şcoala primară în limba română a fost construită în anul 1906, fiind compusă dintr-o sală de clasă şi o cancelarie. Până în acest an copiii români învăţau la şcoala română din satul Limanu, sat ce aparţinea de comuna Albeşti.

Menţionăm  că  scoala  era frecventată în anul 1906-1907 de numai 29 de elevi din totalul de 84 înscrisi, restul fiind nescolarizati.

În urma constituirii şcolii mixte prin unificarea şcolii române cu cea musulmană şi germană, numărul elevilor a crescut simţitor făcând ca în anul 1933 să se construiască înca doua săli de clasă şi o cancelarie, prin adăugire la şcoala veche, deschizându-se încă o faţadă în partea de răsărit.

În anul 1957 şcoala este extinsă cu încă o sală de clasă tot prin adaugire în partea de nord. În anul 1969 şi 1971 şcoala este reîntregită cu încă două săli de clasă din contribuţia voluntară a locuitorilor, şcoala dispunând de 6 săli de clasă .

În anul 1978 s-au făcut reparaţii capitale localului de şcoala din fondul de investiţii al judeţului, apărând unele modificari la vechiul local. Astfel s-a construit un culoar de legatură pentru toate sălile de clasă, cancelaria cadrelor didactice, cabinetul directorului şi sala de materiale corespunzând din punct de vedere igienico-sanitar, având şi un aspect modern.

Ultima reabilitare a şcolii s-a realizat în anul 2004 şi de atunci condiţiile din  şcoală au fost îmbunătăţite anual cu sprijinul financiar al autorităţilor locale (construcţia gardului imprejmuitor, grupurilor sanitare interioare, schimbarea tâmplariei de lemn).

În anul 1949,  după reforma învăţământului, în localitatea Albesti ia fiinţă o şcoală elementară de 4 ani cu limba de predare tătară, care funcţionează până în anul 1959 când se desfiinţează datorită înscrierii majorităţii copiilor de tătari la şcoala română.

Deasemeni numarul cadrelor didactice până în anul 1948 se reducea la cel mult doi invăţători care predau de la clasele I până la clasele a VII-a. Din anul 1949 când ia fiinţă învăţământul gimnazial, numarul cadrelor didactice este în continuă creştere ajungând în anul şcolar 1978-1979 la 16 cadre didactice din care: două educatoare, 4 învăţători şi 10 profesori, toţi calificati, cam acelaşi număr menţinându-se şi astăzi.

Dacă vorbim de baza materială a şcolii aceasta era foarte săracă mai ales până la reforma învăţământului din 1948 şi se rezuma la câteva zeci de bănci, câteva hărţi şcolare, un dulap, o masă şi câteva scaune.

Chiar dacă condiţiile în care învăţau copiii erau precare, căldura şi dăruirea cu care dascălii, preoţi, învăţători sau profesori şi-au făcut datoria, au făcut ca din rândul elevilor o parte să-şi continue studiile, mulţi revenind în satul natal ca specialişti contribuind la progresul cultural al comunităţii.

Faţă de cele prezentate mai sus, putem concluziona că Albeştiul a fost şi este un  leagăn multicultural, amprentat de diverse culturi peregrinate în aceste locuri, de –a  lungul vremii. Multiculturalitatea aduce multe elemente pozitive, dar, în acelaşi timp, implicã şi anumite dificultăţi, şcoala find cel mai important factor educaţional care are datoria, ca instanţă de transmitere a valorilor, să se centreze pe pluralitatea culturilor pe care mediul  local multicultural îl presupune.

 

 

 

 

 

Referitor la celelalte sate care aparţin comunei Albeşti: Cotu Văii, Arsa, Vîrtop şi Coroana, putem afirma că şi în acestea şcoala a repezentat un factor de progres cultural  al comunităţilor în care acestea şi-au facut simţită existenţa. In aceste sate au funcţionat şcoli primare şi gradiniţe începând cu a doua jumătate a sec. XX.

Dintre acestea şcoala din satul Cotu Văii şcolarizează elevi până la clasa a VIII- iar elevii dispun de la începutul anului şcolar 2013-2014 de o cladire nouă, un spaţiu modern ce ofera toate condiţiile pentru desfăşurarea procesului educaţional.

Toate şcolile şi gradiniţele au fost reabilitate şi dotate corespunzător.

 

Şcolile au fost conduse de-a lungul timpului  de cadre didactice care şi-au onorat cu cinste atribuţiile  de directori, punând suflet şi dăruindu-se vieţii şcolii, printre aceştia remarcându-se:

 

  • Prof. Octavian Mustaţă
  • Prof. Nicolae Chivulescu
  • Prof. Ioana Leancă
  • Prof. Maria Chiriţescu
  • Prof. Dan Neagu
  • Prof. Vîlcu Mihaela

 

Le mulţumim pentru contribuţie tuturor cadrelor didactice care  si-au adus aportul la dezvoltarea învăţământului din comuna Albeşti.