Scoala Gimnaziala Ion Roata
Ion Roata, Ialomita

Prezentare

 

Prof. Bujor Steluta-director

Prof.pt. inv. primar Vasilescu Irina Madalina-director adj.

 

SCURT ISTORIC

Elevilor nostri le vine greu  să creadă că numai cu două secole în urmă, în satele din comuna noastră,  populația era analfabetă. Școli pentru copiii sătenilor au fost înființate începând cu anul 1838, anul “luminării  lumii satului”.

Schimbările și transformările administrativ-teritoriale, reformele învățământului de-a lungul timpului au făcut ca și școlile din cele trei sate ale comunei Ion Roată (Broșteni, Ion Roată și Colinele) să sufere aceleași fenomene. Datele pe care le avem despre începuturile școlilor din  localitatea noastră spun că în perioada 1838-1839 au fost înființate scoli primare în toate satele comunei, dar din cauza spațiului impropiu (școlile funcționau în case mai mari ,saloane de nunți sau în localurile unor foste cîrciumi) și lipsa învățătorilor au făcut ca cei ce doreau să învețe carte să migreze de la o școală la alta.

Satul Ion Roată, situat  în centrul comunei ,se afla la începutul secolului XX în plină expansiune. În anul 1909, primarul comunei de atunci, Stan Ionescu, a decis ca cele trei școli ale comunei să fie comasate astfel încât copiii comunei să învețe într-o “școală de centru”. Deoarece localul era impropiu desfășurării activității de învățământ, primarul, împreună cu învățătorii din acele vremuri ,au făcut demersuri și au contribuit material și financiar la construirea unei clădiri cu două săli de clasă, un hol și o cancelarie (actualul corp “C”). Lucrările au fost finalizate în anul 1912, dar în anii ce au urmat, clădirea s-a dovedit neîncăpătoare pentru populația școlară aflată în creștere.

Înființarea Şcolii generale (clasele V-VII) în comuna Ion Roată, în anul 1959 și numărul mare de elevi, au dus la construirea unui local cu patru săli de clasă, un laborator, o cancelarie, birou pentru director, hol și arhivă- astăzi acest local este corpul de bază al școlii.Localul a fost terminat în anul 1962. Și acesta  s-a dovedit neîncăpător pentru anii ce au urmat.

Generalizarea învățământului de opt clase a determinat autoritătile să construiască un alt local ,în curtea școlii (corpul „B” ) cu două săli de clasă, un hol, o cancelarie și o anexă fiind dat în folosință în anul 1968.

Populația școlară a crescut an de an, ajungând la apogeu în anul școlar 1983-1984( 428 de elevi-14 clase). În perioada 1981- 1990, Școala Ion Roată a asigurat învățământul obligatoriu de 10 ani, atât pentru elevii celor două școli din comună, cât și pentru cei din localitățile învecinate. Această formă de învățământ a fost reluată între anii 2004-2007 ,prin înființarea Școlii de Arte și Meserii Ion Roată.

Începând cu anul școlar 2011-2012, Școala Gimnazială “ Evanghelie Zappa“Broșteni, școala cu personalitate juridică, devine structură a Școlii Gimnaziale Ion Roată.