Scoala Gimnaziala "Nicolae Iorga" Cluj-Napoca
Cluj-Napoca, Cluj

Prezentare

Începând cu anii 1920-1921, viaţa economică şi socială a oraşului a cunoscut o nouă perioadă de dezvoltare. Transformormarea comunităţii a dus la extinderea atelierelor şi a fabricilor din zona Iris. Mare parte din tinerii din cartier s-au angajat la fabrica Iris şi Ateliarele CFR, mulţi dintre ei stabilindu-se în zonă ceea ce a dus la o crestere semnificativă a populaţiei şcolare.

În  zonă exista o şcoală confesională reformată, frecventată de o parte a copiilor de etnie maghiară. Majoritatea copiilor erau, însă, nevoiţi să parcurgă kilometri până la şcolile din centru.

Toţi  locuitorii cartierului şi-au dorit şi au luptat pentru a avea o şcoală în zonă. Ca urmare s-au adresat autorităţilor locale şi responsabililor şcolari ai oraşului. Astfel, s-a construit prima şcoală de stat din cartier pe un teren care aparţinea comunităţii, servind ca loc de târg şi depozit de fân al oraşului.

Şcoala şi-a deschis porţile la 1 septembrie 1928,cu scopul de a cuprinde toţi copiii de vârstă şcolară din cartier, purtând denumirea de Şcoala Primară de Stat nr.9 ( clasele I-VII ) cu sediul pe strada Războieni nr. 65.

Pe parcursul următorilor 15 ani ,şcoala s-a dezvoltat atât din punct de vedere logistic cît şi al numărului de elevi, semn al dezvoltării continue a cartierului Iris. Ca o consecinţă în 1951 s-a construit o nouă clădire ,parter şi etaj cu 8 săli de clasă,  anexe şi o sală de sport. În anii 1964-1965, s-a construit clădirea de pe strada Maramureşului 151,cu opt săli de clasă, atelier şi cabinete medicale. Suprafaţa totală utilizată în acest moment de elevi şi profesori a ajuns la 2211mp.

De la infiinţare până în zilele noastre, şcoala a trecut prin multe etape de reorganizare şi schimbare a numelui în reţeaua şcolilor clujene: Şcoala Primară de Stat nr.9, Şcoala cu clsale I-VIII Nr. 13, Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga.

Din 1928 până în prezent au contribuit la afirmarea şcolii, dascăli inimoşi ca Aurel şi Sofia Răceanu, I. Griscenco, V. Boancă, M. Bularba şi o perioadă îndelungată I.Fânăţeanu, nume de care se leagă importante realizări ale colectivului şcolii noastre.

Cartea de onoare a şcolii este documentul care atestă trecerea prin şcoala noastră a unor personalităţi precum artiştii Silvia Ghelan şi Valer Vasilescu, dar şi a multor profesionişti: medici, profesori, ingineri, sportivi de performanţă.