Scoala Gimnaziala Nr.2 Boldesti-Scaeni
Boldesti-Scaeni, Prahova

Prezentare

Scurt Istoric

1861 – Apare prima atestare documentară a școlii din comuna Scăieni care funcționa într-o casă particulară, neavând nimic comun cu pretențioasa școală-pension din cadrul falansterului dispărut în 1836.

1864 -€“ Se construiește un local de școală, se pare cam pe locul actualei școli din Scăieni. Aici veneau și copiii din Balaca. Școala avea la început 4 clase. Această școală a fost complet dărâmată de cutremurul din 1940.

1944-1948 -€“ Pe baza planurilor arhitectului Misu Rădulescu s-a început un nou local, în locul școlii avariate. Prin reforma din 1948, școală de la Scăieni devine de 7 clase, primind în clasa a V a elevii din comunele Scăieni, Boldesti, Seciu și Pleașă, unde nu existau decât școli cu ciclu elementar.

În 1949 era un număr de 280 de elevi la care predau 16 cadre didactice. Școala era înzestrată cu material didactic suficient și încadrată cu cadre didactice corespunzătoare. S-au mai adăugat și 5 Săli de clasă.

1967 -€“ Numărul elevilor care frecventau școala de la Scăieni a atins apogeul, ajungând la 480, devenind una dintre instituțiile de învățământ rural cu numărul cel mai mare de elevi din județul Prahova.

Seismele din 4 martie 1977, 1986 și 1990 au zguduit puternic structurile clădirii, ajungând să se învețe doar într-o parte a ei, cu 3 clase și clasele anexe, o baracă construită din PFL în curtea școlii.

Datorită eforturilor scriitorului și fostului profesor al școlii, Cristian Petru Bălan, a plângerilor trimise de părinți și cadre didactice adresate Ministerului Învățământului, școala din Scăieni a fost prima inclusă în Proiectul de reabilitare al școlilor, program finanțat de Banca Mondială, inclusiv cu sprijinul Consiliului Local Boldesti-Scăieni.

În Februarie 2003  Elevii școlii de la Scăieni s-au mutat într-un local nou, cu pereți exteriori metalici, o clădire frumoasă și modernă. Ea a fost proiectată de arhitectul ploieștean Nită Savu. Noul local, cu un etaj, conține 8 săli de clasă, un hol mare luminos, un laborator de fizică-chimie, cabinetul multimedia, spațiu pentru bibliotecă, arhivă, cancelaria carelor didactice, biroul secretariatului și cabinetul pentru director.