Scoala Gimnaziala Costisa
Costisa, Neamt
Prezentare
Scoala Gimnaziala Costişa, Judetul Neamţ
Limba de predare - Limba româna
Nivele de invatamant - prescolar; primar; gimnazial
Populatia scolara provine din satele: Costisa, Manoaia, Frunzeni, Dornesti, cuprinzand in ansamblu un numar de 316 elevi si prescolari, din care:
-65 prescolari
-127 elevi in cadrul invatamantului primar
-124 elevi in cadrul invatamantului gimnazial
Scoli de pe raza comunei Costisa
-Scoala Gimnaziala Costisa (PJ)
-Gradinita Manoaia (structura)
-Gradinita Costisa (structura)
Corp didactic
- 3 educatoare
- 5 invatatoare
- 16 profesori
Comuna Costişa face parte din cele 70 de comune nemtene, situata in partea sudica a judetului, localitatea aflandu-se la intrarea din judetul Bacau in judetul Neamt, la jumatatea distantei intre orasele Piatra Neamt si Bacau.
Numele "Costişa" apare inscris in multe lucrari de istorie, deoarece aici a fost atestata cultura materiala din prima jumatate a epocii bronzului, circa 1900-1600 i.e.n., care poarta numele de "cultura Costişa".
Ca populatia din aceasta asezare a continuat sa vietuiasca si in epocile viitoare, ne-o demonstreaza descoperirile arheologice din secolele V-VI e.n. facute la Manoaia, sat component al comunei localizat la 3 km de centrul acesteia.
La fel ca intreaga populatie de pe teritoriul tarii si locuitorii de aici si-au continuat existenta in veacurile urmatoare.Acest lucru este demonstrat de o serie de documente. Astfel , in 1627 septembrie 1- 1628 august 31 (7136) Miron Barnovschi voievod intareste lui Ghiorghie parcalab de Neamt parti de ocina la Durnesti.
Durnesti in trecut, astazi Dornesti a fost si este sat component al comunei.
In anul 1899 comuna era formata din satele : Costisa, Ciolpanul, Mocani, Orbic, Sberestii de jos, Sberestii de sus si Minioaia.La acea data comuna avea o populatie de 1737 suflete , din care 97 persoane stiau carte, 1640 nu stiau carte.
In 1864 cand intra in vigoare Legea instructiunii publice, pe baza prevederilor acesteia isi incepe activitatea si in satul Costisa o scoala elementara, dar care intampina dificultati din cauza lipsei de local si cadre.
Sala de clasa era in localul primariei, aceasta situatie durand pana in anul 1905 cand proprietara mosiei Costisa, respectiv Irina Arghiropolos a dat in folosinta localul de scoala care exista si astazi in fostul sat Zberesti.
Anul 1928 gaseste doua scoli primare in satul Manoaia si Sberesti.
In 1961 se da in folosinta Scoala Nr.1 Costisa prin refacerea unui fost adapost de animale. Anii urmatori, respectiv 1970 , aduc alte trei noi scoli in satele Frunzeni, Manoaia, Dornesti, urmand mai apoi (in anul 2003) desfiintarea uneia dintre ele, respectiv Scoala din Dornesti din cauza numarului redus de elevi.
In 1980 se construieste actuala unitate scolara, ce cuprinde toate nivelele de invatamant .In prezent aceasta este singura unitate cu personalitate juridica, scolile din Frunzeni si Manoaia (doar gradinita) devenind structuri al scolii coordonatoare.