Scoala Gimnaziala Palanca
Palanca , Bacau

Prezentare

COMUNA PALANCA este situată la extremitatea vestică a judeţului Bacău , pe cursul superior al râului Trotuş, este străjuită de culmile munţilor Tarcău spre N-NE şi culmile munţilor Ciuc spre S-SV, la 30 km. de orasul Comăneşti si 60 km. de orasul Miercurea Ciuc.

Localitatea Palanca a  reprezentat în trecut un punct de frontieră cu Transilvania prin pasul Ghimeş-Palanca.

Este alcătuită din satele Cădărăşti, Ciugheş, Pajiştea, Palanca şi Popoiu, teritoriul ei formînd un frumos peisaj muntos.

Şcoala Gimnazială se afla in centrul comunei, pe strada Principală, nr.94, telefon / fax  0234 385 014, e-mail scoala_palanca@yahoo.com,

având următoarele structuri : Grădiniţa cu Program Normal Palanca, Grădiniţa cu Program Normal Popoiu, Grădiniţa cu program Normal Ciugheş, Grădiniţa Program Normal Lunca , Şcoala cu clasele I-IV Popoiu, Şcoala cu clasele I-IV Lunca  şi Şcoala cu clasele I-VIII Ciugheş.

 

Istoricul şcolilor din comuna PALANCA

ŞCOALA GENERALĂ CĂDĂREŞTI

Şcoala din Cădăreşti, sat care pînă în 1950 a aparţinut comunei Frumoasa, jud. Ciuc, a fost înfiinţată în anul 1909, primul local propriu fiind construit în 1934.Din arhiva creată de această şcoală s-au păstrat numai cîteva cataloage, matricole şi 2 registre de înscriere începînd din anul 1941, din care rezultă că pînă în 1948 a funcţionat cu cl. I-VII, iar apoi cu primele 4 clase şi numărul elevilor înscrişi.

ŞCOALA GENERALĂ   POPOIU

În satul Popoiu şcoala şi-a început activitatea înainte de anul 1920. în perioada 1937-1948 s-a numit Şcoala primară nr. 1 Palanca, la aceasta învăţînd pînă în 1937 şi copiii din saţul reşedinţă de comună.

Arhiva unităţii a fost evacuată în vara anului 1944, ocazie cu care multe din documente au dispărut, păstrîndu-se doar unele cataloage şi registre matricole începînd din 1920, an în care în cl. I-III erau înscrişi 126 de elevi.La sfîrşitul deceniului 4 cursurile claselor I-VII au fost frecventate de 188 de copii, iar după 1948, existînd numai primele 4 clase, numărul elevilor a fost între 70-110 pe an, instruiţi de 3 învăţători.

ŞCOALA GENERALĂ Nr: 1 CIUGHEŞ

Activitatea şcolii din satul Ciugheş a început în anul 1920 cu 72 de elevi înscrişi în cl. I-a şi unul în cl. a IlI-a. Pînă în 1935, cînd s-a dat în folosinţă clădirea proprie, cursurile au fost organizate într-un local închiriat. Din arhiva păstrată şi preluată, numai cataloage şi matricole, rezultă că în peri­oada 1938-1948 unitatea a purtat numele de Şcoala primară nr. 3 Palanca, timp în care a funcţionat cu cl. I-VII cu peste 130 de elevi anual. Odată cu reforma învăţămîntului i se schimbă denumirea în Şcoala elementară Ciu­gheş şi îşi desfăşoară cursurile cu elevii primelor 4 clase.

ŞCOALA   GENERALĂ  Nr.   2   CIUGHEŞ

Primele documente păstrate de la şcoala din satul Lunca, înglobat din 1968 în satul Ciugheş, au fost create în anul 1937 neexistind alte date cu pri­vire la începutul activităţii unităţii. Arhiva preluată de la această şcoala este formată din cîteva cataloage şi registre matricole din care rezultă numărul elevilor înscrişi şi situaţia lor şcolară, restul documentelor fiind pierdute în timpul evenimentelor din vara anului 1944.

ŞCOALA GENERALĂ PALANCA

Înfiinţată in anul 1937 unitatea a purtat pînă în 1948 numele de Şcoala primară nr. 2 Palanca.

Arhiva creată de această instituţie s-a păstrat relativ integral şi este formată din cataloage, matricole, ordine, instrucţiuni şi circulare primite de la organele superioare, rapoarte înaintate acestora, corespondenţă cu alte unităţi.

Încă din primul an de activitate, la 15 noiembrie, s-a dat în folosinţă localul propriu cu 2 săli de clasă, una de festivităţi şi cancelarie,  în care s-au desfăşurat cursurile pînă în 1974, cînd a fost terminat actualul local, modern utilat. în primii ani şcoala nu avea nici un fel de material didactic, iar mobi­lierul era insuficient faţă de numărul de copii.

Cadrele didactice s-au preocu­pat, pe lîngă realizarea unui învăţămînt de calitate şi de organizarea biblio­tecii şcolare, care la numai 3 ani de la deschiderea cursurilor număra 130 de volume.

După reforma învăţămîntului unitatea devine şcoală de centru cu 7 clase, ciclul doi fiind urmat şi de absolvenţii primelor 4 clase de la celelalte şcoli din comună, avînd înscrişi în medie 130-150 de elevi anual. Documentele din anii 1948-1954 evidenţiază, printre altele şi activitatea desfăşurată de cadrele şcolii în scopul lichidării analfabetismului în sat şi comună prin organizarea de cursuri de alfabetizare, în care au fost cuprinşi toţi neştiutorii de carte din localitate, reuşindu-se ca la sfîrşitul perioadei toţi cetăţenii comunei să poată desluşi tainele cărţilor.