SCOALA GIMNAZIALA TASNAD
Tasnad, Satu Mare

Prezentare

Şcoala noastră nu este doar o formă cu fond ! Situată pe cea mai înaltă colină a orăşelului, apare asemenea unui palat bătrân şi înţelept, brăzdat de trecerea timpului, cu coridoare lungi şi drepte, misterioase şi întortocheate, încăperi spaţioase, laboratoare moderne. E mai mult şi mai altfel decât celelalte clădiri, un spaţiu viu si atrăgător care rămâne mereu în amintirea ucenicilor săi.
Şcoala noastră este locul unde copilăria începe în fiecare dimineaţă !

Tăşnadul, o veche aşezare urbană, un orăşel situat în nord vestul României, în partea sudică a judeţului Satu Mare, este cunoscut, în special turiştilor săi, ca staţiune balneoclimaterică renumită pentru tratarea diverselor afecţiuni reumatice dar şi pentru băile tonifiante îmbinate cu întreţinerea condiţiei fizice, a soarelui sau aerului.
Descoperirile arheologice, validate de mărturii istorice, demonstrează vechimea şi continuitatea vieţuirii umane pe actuala vatră a Tăşnadului, din neolitic şi până în zilele noastre.
Investigând trecutul, existenţa în timp şi dezvoltarea oraşului, aflăm că prima consemnare documentară este facută în anul 1021 de către Nicolaus Mester Tasnadi plebanus, care evidenţiază localitatea ca fiind o moşie episcopală aparţinând comitatului Solnoc.
Anul 1903 este consemnat în documentele timpului ca ,,an de probă”, în care se construieşte şi şcoala noastră, lăcaşul de învăţământ funcţionând în clădiri modeste ( pe atunci învăţământ liceal ).
Cunoscând deja peste un secol de existenţă şi bucurându-se de o îndelungată tradiţie, şcoala îşi deschide în fiecare toamnă porţile ,, aidoma unei fântâni din care se adapă obştescul norod cu îndestularea învăţăturii şi înţelepciunii ”(Hrisovul lui Grigore Ghica)