Scoala Gimnaziala Nr.3 Rovinari
Rovinari, Gorj

Prezentare

         Oraşul Rovinari este rezultatul unei aşezări umane forţate, impusă de exploatarea minieră din bazinul carbonifer cu acelaşi nume şi a fost declarat urbe în anul 1981, făcând parte din categoria oraşelor mici. Oraşul Rovinari ocupă un loc important în sistemul localităţilor urbane ale judeţului Gorj, alături de Ţicleni, Tîrgu Cărbuneşti, Motru, Bumbeşti-Jiu, Novaci. Dintre toate, oraşul Rovinari se află la cea mai mică distanţă de resedinţa de judeţ, fiind în zona de influenţă a acestuia.
     Venind dinspre Tg-Jiu, intrarea în oraş, faţă de DN66 se face în zona delimitativă dintre cea industrială şi cea rezidenţială. Populaţia oraşului Rovinari este de aproximativ 12.500 locuitori, media de vârstă fiind de 36 ani, iar repartizat pe sexe 50,50% reprezintă bărbaţi şi 49,50% femei.       
     Principalele institutii din domeniul educaţiei, culturii, sănătăţii ale oraşului Rovinari sunt:   
- Grupul Scolar Industial Rovinari; 
- Scoala Generală nr.1; 
- Scoala Generala nr.3; 
- Scoala Primară Virt; 
- Grădiniţele nr.1,nr.3 si nr.4; 
- Căminul cu program prelungit; 
- Spitalul orăşenesc Rovinari; 
- Casa de Cultură şi Biblioteca oraşului Rovinari; 
- Clubul elevilor Rovinari; 
- Serviciul Public de  Asistenţă Socială, etc.

    Şcoala Generală Nr.3 Rovinari s-a înfiinţat la 1 septembrie 1988 ca urmare a extinderii exploatărilor miniere în bazinul carbonifer Rovinari. Datorită numarului mare de copii de vârstă şcolară înscrişi la Sc. Gen.Nr.1 Rovinari, lipsei spaţiului necesar desfăşurării activităţii şi a mutaţiilor sociale, la 01.09.1988 a luat fiinţă Şcoala Generală Nr.3 Rovinari având ca spaţiu de folosinţă un local situat in oraşul Rovinari,cu 7 săli de clasă şi un local al fostei şcoli Roşia Jiu situată pe raza comunei Fărcăşeşti, cu 6 săli de clasă, distanţa dintre cele două localuri fiind de aproximativ 700 metri.

     Procesul de învăţământ s-a desfăşurat cu un efectiv de 871 elevi, în 3 schimburi până în anul 1997 când localul de pe raza comunei Fărcăşesti, prin dispoziţie I.S.J. Gorj a intrat in reparaţie capitală şi a devenit unitate de învăţământ independentă a satului Roşia Jiu, începând cu anul şcolar 1998-1999.

    Şcoala Generală Nr.3 Rovinari a fost nevoită să dea 8 clase compacte de elevi I-VIII la G.S.I. Rovinari şi 8 clase I-VIII la şcoala nou înfiinţată Roşia Jiu.   

    Începând cu anul şcolar 1998-1999 Şcoala Generală Nr.3 Rovinari şi-a mutat sediul în str. Muncii, nr.1 unde îşi desfăşoară şi în prezent activitatea.