Scoala Gimnaziala Ziduri
Ziduri, Buzau

Prezentare

„NU INVATAM PENTRU SCOALA CI PENTRU VIATA!"

 

Scoala Gimnaziala Ziduri,  este scoala cu personalitate juridica ce are in subordonare un numar de 10 structuri:

1. Gradinita cu program normal Ziduri;

2. Gradinita cu program normal Lanurile;

3. Gradinita cu program normal Heliade Radulescu;

4. Scoala cu clasele I - IV Lanurile;

5. Scoala cu clasele I - IV Heliade Radulescu

6. Grădinita cu program normal Costieni

7. Gradinita cu program normal Zoita

8. Scoala cu clasele I-IV Costieni

9. Scoala cu clasele I-IV Cuculeasa

10. Scoala cu clasele I-VIII ZOITA

Situată la 25 de km de municipiul Buzău şi 11 km de municipiul Rm. Sărat, Şcoala Ziduri se află poziţionată pe drumul judeţean DJ 203 Rm. Sărat - Făurei. La nord comuna se învecinează cu comunele Grebănu, Valea Râmnicului şi Râmnicelu, la est şi N-E cu comuna Ghergheasa, la S-E cu comuna Cochirleanca, la vest cu comunele Zărneşti şi Poşta Câlnau.  De asemenea, există şi legătură CFR cu staţiile de cale ferată la Zoiţa pe ruta Buzău - Rm. Sărat.

 

Telul nostru este sa devenim o unitate scolara de referinta, integrata nevoilor  sociale ale comunitatii, care sa realizeze pregatirea de astazi pentru viitorul de maine, la standarde europene.

Scoala cu clasele I - VIII ZIDURI asigura predarea si invatarea de calitate prin promovarea egalitatii sanselor, a interculturalitatii, stimularea si valorizarea creativitatii, reconsiderarea mediului scolar ca «  mediu prietenos », promovarea inovatiei, revigorarea spiritului civic, dezvoltarea cooperarii si colaborarii, formarea unui stil de viata sanatos, statuarea disciplinei si responsabilitatii.

Fiecare elev este sprijinit sa-si cunoasca si sa-si dezvolte potentialul si aptitudinile in functie atat de interesele si aspiratiile personale, cat si de cerintele comunitatii si ale societatii.

Scoala noastra are o personalitate bine definita ce deriva din conexiunea acesteia cu traditia locala si ofera elevilor «  busola interioara » ajutandu-i sa se orienteze mai bine spre viitor pentru ca fiecare sa devina, in societate, «  omul potrivit la locul potrivit ».

Setul de valori care alcătuieşte cultura şcolii este  într-o strânsă legătură cu aspectele principale ale activităţilor şi obiectivelor care, sub o formă sau alta, sunt prezente în fiecare şcoală:

  • v ţinta educaţiei;
  • v natura educaţiei;
  • v tipul de educaţie, din punct de vedere al adecvării sale faţă de elevii şcolii;
  • v metodologia prin care educaţia este oferită elevilor şcolii.
  • v Valorile dominante sunt: egalitarism, cooperare, munca în echipă, respect reciproc, ataşamentul faţă de copii, respectul pentru profesie, libertate de exprimare, receptivitate la nou, creativitate, entuziasm, dorinţă de afirmare.

Principii pe care le cultivă Scoala cu cls I-VIII Ziduri:

  • v toţi elevii doresc să înveţe şi ei trebuie încurajaţi în acest sens;
  • v dacă unii refuză să o facă, sau întâmpină dificultăţi, ei trebuie ajutaţi să le depăşească şi să nu fie etichetaţi drept „dificili";
  • v toţi elevii au capacitatea de a învăţa; obiectivul trebuie să fie cel de îmbunătăţire continuă a performanţelor şi a încrederii lor în forţele proprii, nu cel de cuantificare a eşecurilor;
  • v acumulările pozitive trebuie recunoscute şi încurajate;
  • competiţia este un lucru natural, dar cooperarea este mult mai eficientă în Scoala cu clasele I - VIII ZIDURI, prin statutul şi natura sa profesională specifică, promovează în mod deliberat, consimţit şi declarat, valori, drepturi şi libertăţi general-umane, printre care:
  • v Respectul individului şi al individualităţii;
  • v Dreptul la şanse egale;
  • v Dreptul la propietate ( intelectuală );
  • v Libertatea cunoaşterii, a gândirii şi a exprimării;
  • v Dreptul la asociere.

Acceptarea responsabilităţilor individuale în promovarea şi exersarea acestor  drepturi, valori şi libertăţi presupune onestitate, demnitate, toleranţă, autocontrol şi participare.

 

Scoala din satul Ziduri a functionat in perioada 1875-1888 intr-o casa particulara, iar din 1888 s-a construit prima sala de clasa in corp comun cu primaria. In 1911 se construiesc doua Sali de clasa tip "casa scoalelor", la care in 1924 se adauga cea de-a treia sala de clasa, iar in 1988 cea de-a patra sala de clasa. Primul director al acestei scoli a fost preotul Banica Rosescu, iar printre primii invatatori se numara Stelian Panait ( 1919), Maria Benescu - Solomon (1927) si Gheorghe Solomon (1930).

In perioada imediat urmatoare sfarsitului celui de-al doilea razboi mondial ( anul scolar 1948 -1949), situatia efectivelor de elevi inscrisi la "Scoala elementara cu 6 clase Ziduri" prezinta un numar redus de elevi fata de cea din anii de dupa primul razboi mondial; impartiti in doua cicluri de invatamant, ciclul I ( clasele I- IV cu 142 elevi din care la sfarsitul anului scolar au promovat 121) si ciclul II ( clasa a V-a si a VI-a cu 72 elevi din care la sfarsitul anului scolar au promovat 53). Dintre cadrele didactice din aceasta perioada amintim pe directorul Gheorghe Solomon ( invatator), invatatorii Petre Buzaianu, Stelian Panait si Georgeta Benescu si profesorii Olimpia Dragu - Milos ( limba romana), Muranevici Roman ( rusa si fizica), Tesloveanu Xenofon, Maria Solomon, Toma Dragu ( care detinea functia de bibliotecar, fiind responsabil de cele 200 volume ale bibliotecii scolare).

Copiii care au frecventat cursurile scolilor din satele Ziduri, Nicolae Fleva si Heliade Radulescu in perioada 1950 - 1960, au fost indrumati in procesul instructiv-educativ de catre urmatoarele cadre didactice: Solomon Gh., Maican Dumitru (directorul scolii Ziduri)., Solomon Maria, I. Budescu, Panait Stelian, Mihalache C-tin., Buzaianu P., Burjakovski Viorica, Maican Sofia, Dima Ion, Dima Ecaterina, Horhocea Vasile, Alecu Sita ( director scoala H. Radulescu), Dutulescu Adela, Anghel Alexandrina, Maican Cristea, Alecu Dumitru, Milea Nicolae, Tudor Ioana, Milea Aurora, Boiciu Olga, Popescu Petre, Dobrota Victoria, Milos Olimpia, Muranevski Roman, Olteanu Ghita, Benescu Cristache, Necula Georgeta, Delianis Maria, Lica Ecaterina, Radu Ionica, Ranjea Maria, Dragostin Gh., Ivanescu Constanta.

Incepand cu anul 1965 scoala din satul Ziduri devine Scoala generala cu clasele I-VIII, avand un numar de 121 elevi la ciclul primar si 116 elevi la ciclul gimnazial, iar din 1970 apar si clasele liceale a IX-a si a X-a. Tot din aceasta perioada Scoala Ziduri va deveni scoala de coordonare a tuturor unitatilor de invatamant din comuna cu un total de 45 de clase (I-X) coordonate de 20 de invatatori si 31 de profesori care isi desfasurau activitatea intr-un spatiu ce cuprinde un numar total de 22 sali de clasa.

Documentele atesta in 1830 Scoala de la Socariciu (Lanurile- n.n.) cu 20 de elevi, sub indrumarea dascalilor Alexandru Ologu si Alecu, fiul preotului Ionica. Aceasta scoala era intretinuta de mosierul Teodorache Fleva, asa cum reiese din raspunsul dat circularei din anul 1935 a "Vorniciei din Launtru ( Ministerul de Interne - n.n.) adresata ocarmuitorilor din Muntenia, de la judetul Slam Ramnic".

De la cei mai varstnici locuitori ai satului Lanuri, fostul director al Scolii Ziduri, Constantin Maican, isi nota ca dupa 1864 Scoala din satul Lanurile functiona in casa lui Gheorghe Vasile Nitu (in zona locuita in prezent de Ion si Ioana Dinu), avand ca invatator pe Ilie Badinoiu, urmat de invatatorul Petrescu si de invatatorul Sava Dumitrescu pana in anul 1927.

Mai tarziu scoala s-a mutat in casa lui Sandu Androne (unde locuieste astazi Zinca Stanciu); apoi a functionat in hanul boieresc cam pe unde locuieste astazi Milea Nicolae. In anul 1904 a fost construit primul local de scoala compus din doua sali de clasa cu peretii din nuiele si pamant. In timpul primului razboi mondial (1916 - 1918) scoala a functionat in casa lui Ilie Popa si in casa lui Mihalcea Popa, unde locuieste astazi Ilie Ivan, intrucat localul scolii a fost transformat in lagar de prizonieri. Dupa primul razboi mondial, in anul 1923, s-a mai adaugat inca o sala de clasa construita tot din nuiele si pamant. In anul 1937 va incepe constructia actualului local al scolii, compus din patru sali de clasa, un hol, o cancelarie si o sala pentru material didactic, cu pereti din caramida si acoperita cu tabla.

Din cauza ca arhiva a fost distrusa in timpul primului razboi mondial, nu avem documente decat din anul 1917, cand au fost inscrisi 160 elevi in cinci clase si au functionat doua cadre didactice - invatatorul Sava Dumitrescu si invatatorul Vasile Popescu din Lipia - Buzau. In perioada 1917 - 1927, director al Scolii Lanurile a fost Sava Dumitrescu, urmat in perioada 1927-1948 de Dumitru Dutu; apoi de Alecu D. Sita intre 1948 - 1968 si de Maican Dumitru dupa 1968, Maican Cristea - 1970.

Procesul de invatamant in satul Heliade Radulescu se va desfasura la inceput, ca si in cazul satului Lanuri, in diverse case particulare ( casa lui Gheorghe Enache), neexistand un local propriu. Scoala de aici va lua fiinta abia in anul 1908, iar in anul 1912 se va construi un local cu o sala de clasa si o cancelarie, in timpul invatatorului Horhocea Dumitru. Cladirea se va extinde in anul 1933 cu inca o sala de clasa si va functiona asa pana in anul 1961 cand s-a terminat constructia celei de-a doua cladiri ce cuprinde doua sali de clasa, un hol si o cancelarie.

In diferite perioade (1950-1952, 1959-1962, 1964-1965) din cauza numarului mare de elevi au mai fost folosite drept Sali de clasa si localuri exterioare - la cetateni particulari si in localul fostei primarii.

Ca si in cazul satului Lanurile, informatiile din perioada de dinaintea primului razboi mondial nu se regasesc in arhive deoarece acestea au fost distruse, asa ca s-a apelat la batranii satului de la care s-a aflat ca scoala a functionat in perioada 1908-1919 cu clasele I-V, avand un singur cadru didactic.

Din documentele existente reiese ca situatia ramane aceeasi pana in anul 1927. Dupa acest an activitatea instructiv-educativa s-a desfasurat sub coordonarea a doua cadre didactice, la clasele I-IV. In anul scolar 1934-1935 ia fiinta invatamantul complementar (clasele V-VII), pregatirea elevilor facandu-se de catre trei invatatori, iar in perioada celui de-al doilea razboi mondial scoala functioneaza cu patru cadre didactice pentru clasele I-VII.

In perioada imediat urmatoare incheierii celui de-al doilea razboi mondial si prin reforma invatamantului din 1948, s-a stabilit ca Scoala din satul Heliade Radulescu sa cuprinda numai cursul elementar de patru clase, deservite de patru invatatori. Cei care doreau sa urmeze clasele V-VII trebuiau sa mearga la scoala din satul Ziduri. Situatia ramane asa pana in anul 1960, cand scoala beneficiaza de extindere pana la clasa a VII-a, iar odata cu hotararea privind invatamantul general din anul 1964, ia fiinta si clasa a VIII-a. In perioada anilor 1950 - 1951 la scoala H.Radulescu erau inscrisi 250 elevi.

De la infiintare si pana in anul 1969, Scoala Heliade Radulescu a fost coordonata de directorii:

•-              Stoicescu 1906 -1908

•-              Horhocea Dumitru 1908 - 1935;

•-              Ungureanu Marin 1935-1947;

•-              Dima Ion 1947-1950;

•-              Scarlat Oprea 1950-1951;

•-              Horhocea Vasile 1951-1960;

•-              Iordache Alexandrina 1960-1964;

•-              Iordache Gheorghe 1964-1969;

•-              Horhocea Paraschiva dupa 1969.