Scoala Gimnaziala Pitulusa
Brosteni, Vrancea

Prezentare

Școala Gimnazială  Pitulușa, este o institutie de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica, ce are in componenta urmatoarele structuri:

Gradinita cu program normal Pitulusa

Gradinita cu program normal Arva

Gradinita cu program normal Brosteni

Școala Gimnazială Pitulușa are drept deviza: Elevul de azi-adultul de maine. In acest sens scoala noastra isi propune ca in centrul atentiei sa stea elevul; sa formeze elevi responsabili, care mai tarziu sa se adapteze schimbarilor din viata sociala si profesionala.

 

picture3_400

Comuna Brosteni este situata in centrul judetului Vrancea, in aria de influenta a orasului Odobesti, la poalele Magurei Odobestilor, de-a lungul raului Milcov. Acest rau, (cu nume de origine slava ce inseamna “gratios, mangaios”) strabate longitudinal comuna Brosteni, de la vest spre est, marginind toate satele componente. Satele care alcatuiesc comuna sunt:Brosteni, Pitulusa, Arva si Capatanu. Satele Arva si Capatanu, amplasate pe malul stang al Milcovului, au fost localitati de granita ale Moldovei.
Capatanu este vechi sat razasesc, intemeiat pe Valea Milcovului de catre razesul odobestean Ion Capatanu. In continuare se afla satul Arva, creat de razesi prin secarea, arderea padurilor. Locuitorii celor doua sate au lucrat pe mosiile Cantemirestilor care le-au dat posibilitatea sa-si intemeieze gospodarii individuale.
Satele Brosteni si Pitulusa, situate de cealalta parte a Milcovului apartineau Tarii Romanesti.
Locuitorii acestor sate, o parte au fost tarani mijlocasi iar altii, fara pamant, lucrau viile printului Sutu.
Comuna Brosteni s-a format ca o singura unitate administrativa dupa anul 1859. Tot in aceasta perioada, taranii fara pamant au fost improprietariti ca urmare a Secularizarii mosiilor manastirii Mera din comuna cu acelasi nume, unde a fost inmormantat Constantin Cantemir.
Din vechime numele de Brosteni ar veni de la un iaz plin cu broaste sau de la un locuitor ce se numea Dimitrie Brostianu.
Satul Pitulusa si-ar fi luat numele de la Valea Pitulusei. Dupa traditie, valea s-a numit asa pentru ca aici se ascundeau oamenii in caz de primejdii: a se pitula –a se scunde.
Vecinii comunei sunt: comunele Vârteşcoiu (în sud-est), Mera (în vest), Jariştea (în nord-est) şi o porţiune mica, cu oraşul Odobeşti.
Scoala cu clasele I-VIII Pitulusa a fost infiintata in 1909 si era construita din zid masiv. La inceput a fost o scoala cu clasele I-IV si avea numai 2 sali de clasa si o cancelarie. In 1938 s-au mai construit inca 2 sali de clasa, biblioteca si cancelaria (aripa dreapta ), pentru ca in 1965 sa se dea in folosinta aripa din partea stanga ce cuprinde alte 5 sali de clasa.
Scoala este situata pe malul drept al raului Milcov, in centrul comunei.
Se afla la distanta de 3 km fata de Scoala cu cls. I-IV Brosteni si 2 km fata de Scoala cu cls. I-IV Arva.
In anul 2007 scoala a fost reabilitata complet, printr-un program realizat de M.Ed.C. si are personalitate juridica din anul 2006.
Scoala cu clasele I-IV Brosteni–structura, a luat fiinta in anul 1877, iar din anul 1922 functioneaza in actualul local.
Scoala cu clasele I-VI Arva-structura, a fost construita initial din nuiele in anul 1898 pentru ca scoala noua (actuala ) sa se dea in folosinta in anul 1970.