Scoala Gimnaziala Timboiesti
Tamboesti, Vrancea

Proiecte educaţionale

          

PROIECT EDUCAŢIONAL

  

"PENTRU O ŞCOALĂ CURATĂ"

MOTTO:

            „Ceasul de faţă ne cere stăruitor să convertim nostalgia vagă într-o conştiinţă generală fermă, activă, de comuniune cu structura şi dinamica naturii, a cărei ocrotire nu mai este o problemă a naturaliştilor, ci a omului însuşi."    

           Proiectul este încheiat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea.

            Copiii şi tinerii sunt viitorul şi speranţa acestei ţări. În consecinţă, acestora trebuie să li se ofere condiţii optime pentru a deveni sănătoşi şi educaţi, dotaţi cu aptitudini, sentimente şi responsabilităţi necesare unui viitor sănătos. Învăţători/institutori, diriginţi,profesori , familie, comunitate, împreună vom reuşi să-i facem pe elevii din clasele I-VIII mai atenţi, mai responsabili faţă de propria lor sănătate , menţinând un mediu curat. Prin acest proiect ne-am propus :

  • * Formarea unei conduite favorabile şi a unui stil de viaţă sănătos, mental, emoţional, fizic şi socio-moral prin derularea unor activităţi cu specific igienico-sanitar ;
  • * Colectarea şi reciclarea deşeurilor acumulate în şcoală şi în familiile elevilor şi cadrelor didactice ;
  • * Ecologizarea şi înfrumuseţarea spaţiului scolii şi a zonei din jur pentru a crea un ambient sănătos, civilizat, adecvat activităţilor didactice
  • * Amenajarea curţii şcolii şi a zonei din jur
  • * identificarea principalelor categorii de deşeuri;
  • * reducerea cantităţilor de deşeuri şi eliminarea efectelor poluării asupra mediului;
  • * valorificarea deşeurilor;
  • * identificarea modalităţilor de îmbunătăţire a aspectului curţii şcolii şi zonei din jurul şcolii
  • crearea şi menţinerea unui climat sănătos, curat şi plăcut în şcoală, adecvat desfăşurării procesului instructiv-educativ;
  • colectarea deşeurilor acumulate în şcoală şi în familiile elevilor şi valorificarea acestora;
  • realizarea unor venituri pentru derularea programului, pentru stimularea elevilor şi cadrelor didactice care se evidenţiază în activităţile de colectare a deşeurilor, de ecologizare a şcolii;
  • formarea şi dezvoltarea deprinderilor de economisire, curăţenie şi respect pentru mediu, prin punerea în aplicare în cadrul activităţilor desfăşurate a cunoştinţelor dobândite la diferite discipline de învăţământ;
  • stimularea colaborării lucrului în echipă atât în rândul elevilor cât şi al cadrelor didactice;
  • formarea unei imagini noi a şcolii în plan local şi naţional;

stabilirea unor contacte cu şcoli din ţară sau străinătate participante la program

            ECO Codul

  • Reciclaţi, nu poluaţi!
  • Curăţaţi şcoala, oraşul prin reciclare!
  • O clasă curată, o şcoală curată, un oraş curat!
  • Hârtie de reciclaţi, o pădure mai salvaţi.
  • Nu irosiţi hârtia, copacii vor avea de suferit!

PROIECT EDUCAŢIONAL NAŢIONAL

„HRISTOS A ÎNVIAT!"

„HRISTOS A ÎNVIAT!" este un proiect educţional la nivel naţional iniţiat de ŞCOALA CU CLASELE I-VIII TÎMBOEŞTI în colaborare cu INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN VRANCEA .

De fiecare dată când ne privesc ochii de stele pământene -narcisele... sau ne învăluie parfum de liliac şi albina munceşte de zor, iar păsările înalţă triluri, ştim că ea, natura (şi unii oameni ) îmbracă straiele ÎNVIERII. Atunci gândul nostru fuge tiptil şi îngenunchează lângă icoana bucuriei din copilărie. Acolo...deodată, apare imaginea coşului împletit din răchită, încărcat cu ouă roşii, cu cozonac şi pască, ba chiar  îngerul veghează  din  înalt  şi  tămâia scaldă în curăţenie tot sufletul, limpezită de  lumina sfântă  adusă de la biserică  în  candela familiei  de bunica, pentru a lumina drumul nostru până la primăvara viitoare...

        Păstrând la loc de cinste aceste  datini ,tradiţii şi credinţe, practicându-le alături  de copiii noştri , vom păstra vie spiritualitatea românească, ca pe un izvor de bună creştere .Folclorul şi tradiţiile populare sunt strâns legate în viaţa poporului român de credinţa sa creştin-ortodoxă. Aceasta a fost cea mai roditoare sursa de inspiraţie pentru creaţia populară, dar si cea care a înnobilat si îmbogăţit tradiţiile.

     Prin acest proiect  ne-am propus să dezvoltăm interesul copiilor pentru păstrarea obiceiurilor si tradiţiilor specifice sărbătorilor  pascale ; să promovăm valorile moral-creştine în rândul elevilor; să dezvoltăm imaginaţia  şi  creativitatea  ( prin solicitarea elevilor în a elabora anumite lucrări - literare, plastice); să cultivarea  interesul , respectul  şi dragostea  faţă de obiceiurile şi tradiţiile pascale.

  

PROIECT  EDUCAŢIONAL NAŢIONAL

„SUFLET PENTRU SUFLET !"

            Motto:

,,Dragostea n-ar trebui să doară !"

,,Nu vă  jucaţi cu sentimentele noastre!"

„SUFLET PENTRU SUFLET !" este un proiect educaţional la nivel naţional încheiat cu ŞCOALA  GENERALĂ „ANDREI MUREŞANU "  - Deva, judeţul Hunedoara .

            Poate fiecare dintre noi a căutat răspunsul la întrebări de felul : De ce nu pot face progrese semnificative în învăţare toţi elevii din clasă ? sau Pot fi sprijiniţi să progreseze în învăţarea de tip şcolar elevii care învaţă mai greu ?

 Copiii care nu pot face faţă cerinţelor şcolare, cei care prezintă diverse forme şi niveluri de eşec şcolar sunt înca prea puţin cunoscuţi, acceptaţi şi abordaţi din punct de vedere psihopedagogic.Atitudinea cea mai frecventă manifestată faţă de aceştia din partea şcolii este de subvalorizare.Sunt  numiţi ,,dificili " ,,turbulenţi " sau ,,handicapaţi".Ce reprezintă aceste dizabilităţi ? Sunt copii care au deficienţe mintale, auditive, vizuale, fizice, copii cu autism sau copii infectaţi cu HIV.

             Sunt situaţii în care astfel de elevi ar putea progresa mai mult într-o clasă normală, dacă noi, cadrele am accepta că educaţia este pentru toţi.

Respingerea unor astfel de copii de la educatie este o reactie primitiva datorata intolerantei fata de diversitatea umana.Cu pasi timizi se incearca rezolvarea acestei probleme a invatamantului general, educatia celor cu cerinte speciale si sub denumirea ,,o scoala pentru toti,, a luat fiinta scoala incluziva.Aceasta nu exclude, este toleranta, prietenoasa si democratica valorizand si integrand toti copiii. Diferentele umane sunt normale si invatarea trebuie adaptata la necesitatile copilului. O pedagogie centrata pe copil este benefica pentru toti. Scolile centrate pe copii sunt terenuri de instruire pentru o societate centrata pe oameni, care respecta atat diferentele cat si demnitatea fiintelor umane.

              Realizarea obiectivului unei educatii scolare de succes pentru TOTI COPIII necesita cooperarea cu familiile si mobilizarea organizatiilor voluntare ale comunitatii.

Educatia incluziva constituie o provocare pentru scoala obisnuita, fara sa reprezinte o amenintare directa pentru statutul profesional si social al cadrelor didactice si nu inseamna neaparat desfiintarea scolilor speciale.

Cadrele didactice trebuie incurajate sa experimenteze, sa exploreze noi practici la clasa in colaborare si interactiune cu colegii ; este foarte importanta atat practica cat si reflectia pe marginea ei.

Pentru ca personalul didactic din scolile obisnuite sa faca fata provocarii legate de integrarea copiilor cu CES , una dintre conditiile de baza este sprijinul in activitatea la clasa .

            Cadrul didactic itinerant joaca un rol ce reprezinta o combinatie intre un professor consultant si un tutore pentru copiii cu cerinte speciale integrati. Un asemenea professor actioneaza in mai multe scoli, dintr-o zona geografica delimitate. El asigura consilierea necesara pentru cadrele didactice de la clasa obisnuita, evaluarea unor copii, precum si participarea directa la instruirea copiilor cu CES.

                 Datorită faptului că elevii cu cerinţe educative speciale integraţi în şcolile de masă sunt izolaţi de restul elevilor din colectiv , neobţinând nicio alegere din partea membrilor grupului şi foarte multe respingeri s-a ales tema acestui proiect .Deşi s-a realizat integrarea fizică a acestora , nu este decât o integrare formală datorită faptului că cele două categorii de elevi nu sunt pregătite să relaţioneze normal .

            Parteneriatul îşi propune implicarea copiilor în activităţi cultural-artistice cu specific zonal deoarece valorile "declarate" ale UE nu sunt  asimilarea unei culturi unice, ci dimpotrivă, păstrarea culturilor naţionale originale.

            Şcoala ca şi centru de cultură, este datoare să împiedice anihilarea culturii autohtone. Printr-o prezentare clară a obiectivelor pe care le urmărim sperăm să implicăm copiii, părinţii şi cadrele didactice în realizarea lor.

Urmărim asigurarea unui caracter pragmatic abilităţilor propuse spre a fi dobândite.

Prin derularea acestui parteneriat urmărim promovarea unor relaţii de prietenie,de colaborare şi schimb de experienţă între copii şi cadre didactice, precum şi găsirea celor  mai eficiente modalităţi de păstrare şi valorificare a tradiţiilor locale din cele două zone.

            Prin prezenta colaborare bilaterala se urmareste cunoasterea de către elevii şi de către părinţii acestora a specificului elevilor cu cerinţe educative, precum si crearea unui context de cunoaştere, conducere si colaborare între elevi , îmbunătăţirea gradului de integrare a copiilor cu cerinţe educative speciale în colectivele de elevi din şcolile de masă prin activităţi cultural artistice,integrarea copiilor cu cerinţe educative speciale în colectivele de elevi din şcolile de masă prin activităţi de socializare realizate în echipă,dezvoltarea abilităţilor cadrelor didactice de organizare a unor activităţi de integrare a copiilor cu C.E.S. în colectivele de elevi,implicarea părinţilor în activităţi de socializare menite să îmbunătăţească integrarea copiilor cu C.E.S. în colectivele de elevi din şcolile incluzive,dezvoltarea relaţiilor de colaborare între şcoală-familie-comunitate în privinţa creării unui mediu incluziv.

   Şcoala  derulează numeroase proiecte educaţionale printre care amintim  : "PRIETENIE ŞI CUNOAŞTERE" încheiat cu  Şcoala "Mihai Eminescu" din Ploieşti ; Proiect educaţional la nivel naţional "SUFLET PTR. SUFLET" cu Şcoala "Andrei Mureşanu" din Deva ; "COPIL CA TINE SUNT ŞI EU" cu Centrul Şcolar ptr. Educaţie Incluzivă "Elena Doamna" din Focşani ;"COPILĂRIE FĂRĂ VIOLENŢĂ" cu Poliţia locală şi Poliţia din Focşani;"ZÂMBET DE COPIL" cu Comunitatea Locală , PROIECT EDUCAŢIONAL încheiat cu ISJ VRANCEA "Pentru o şcoală curată " , proiect la nivel naţional " Hristos a înviat!"etc.