Liceul Borsa
Borsa, Maramures

Proiecte educaţionale

                               

                              EDUCAŢIA TE FACE MAI BUN

             

          Ne desfăşurăm activitatea într-un oraş care, din nefericire,  a devenit celebru pentru violenţă şi proastă creştere (a se vedea  afacerile „Buldozerul”, „Mafia verde” sau cazuri ultramediatizate ca  „Pistolarul din Borşa”, etc.)

          Ca membri ai comunităţii ştim însă foarte bine că în acest orăşel din inima neîmblânzită a Maramureşului trăiesc oameni ce merită să fie cunoscuţi pentru smerenie şi bună-cuviinţă, pentru talent şi inteligenţă, pentru respectul faţă de tradiţie şi faţă de înaintaşi. Totodată am înţeles şi pericolul ca tinerii să descopere modele de succes în teribiliştii care forţează ieşirea din anonimat prin sfidarea oricăror reguli. Din toate aceste motive,  Grupul Şcolar Borşa a iniţiat în luna octombrie 2009 un amplu proiect educaţional, desfăşurat pe parcursul întregului an şcolar şi al vacanţei de vară.

          Proiectul nostru se numeşte "Educaţia te face mai bun" şi se desfăşoară sub sloganul "Refuz de anonimat". Scopul urmărit de noi a fost acela de a oferi soluţii inteligente de afirmare a personalităţii tinerilor şi căi de schimbare a mentalităţii colective şi a percepţiei celorlalţi asupra comunităţii noastre. Dintre activităţile noastre menţionăm:  

 

- "Buzunarul cu vise"- acţiuni caritabile  desfăşurate în parteneriat cu Crucea Roşie, prin care am încercat să fim aproape de tinerii susţinuţi şi de Fundaţia Down Carei - Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională, dar şi de familiile nevoiaşe din oraş. Participarea noastră la concursul “Sanitarii pricepuţi” cu 2 echipaje premiate la nivel judeţean arată şi preocuparea noastră pentru sănătate.

-  "Exclusiv din mormanul cu seminţe" - acţiuni de responsabilizare civică (articole în revista şcolii, concurs de pliante, activităţi de ecologizare/înfrumuseţare, etc) prin care am vizat formarea ca cetăţean responsabil;

- "Rime, ceai şi biscuiţi" - cu poezia în stradă pentru a împărtăşi bucuria de a dărui frumuseţe.

 

            rime_ceai_si_biscuiti_400

       

 


-  "Despre dragoste, sunete şi alţi demoni" - acţiuni culturale în parteneriat cu trupa de teatru profesionist "Ararat"şi cu editura Limes (am lansat antologia  “Părăsiţi într-un caiet” cuprinzând creaţii literare premiate la concursuri judeţene şi naţionale şi revista “Refuz de anonimat” – premiul I la Concursul judeţean de reviste şcolare şi menţiune la un concursul naţional; am participat la Festivalul naţional şcolar de film şi fotografie, obţinând locul I, etc.

-          "Descărcare electrică" - atelier de scriere. Elevii noştri au fost premiaţi la concursuri prestigioase, cum ar fi: “Marin Sorescu”, “Festivalul Gellu Naum”, “Simbol şi cuvânt”, “Scriitor pentru o zi”, “Călătorie în lumea cărţii”, “În dulcele stil modern”, etc.

-          "Contrapunct" - club de lectură care a promovat cartea valoroasă şi a ieşit cu poezia în stradă pe 21 martie, cu ocazia Zilei internaţionale a poeziei, în acţiunea numită “Rime, ceai şi biscuiţi”

 -          "Oblio & friends" – am înfiinţat o trupă de teatru şi muzică folk, care a marcat Ziua mondială a teatrului printr-o reprezentaţie de succes, cu acte din comedii ale lui I.L. Caragiale şi Valeriu Butulescu 

 

                trupa_oblio_400

           

-           "Zestrea" - ansamblu folcloric ce cultivă respectul pentru tradiţie. Vedetele noastre au fost premiate la numeroase concursuri naţionale, au apărut pe posturile naţionale la emisiuni de prestigiu şi chiar au evoluat pe scena Ateneului Român.

-        “Refuză anonimatul!” – acţiuni de promovare a şcolii, culminând cu derularea campaniei prilejuite de Târgul ofertelor educaţionale (distribuire de flyere, prezentarea performanţelor noastre în şcolile generale din oraş, etc.)

-       “Summer joy” – tabără de engleză, cu profesori invitaţi din Irlanda

-       “ Trup şi spirit” – activităţi  sportive

 

         Impactul acţiunilor noastre a fost din ce în ce mai puternic, reuşind astfel să antrenăm un număr tot mai mare de elevi, cadre didactice şi părinţi. Mai mult decât atât, am obţinut sprijinul autorităţilor locale şi al unor firme importante, care au decis să investească şi în educaţie. Datorită acestora s-a reuşit premierea performanţei, toţi elevii Grupului Şcolar care s-au remarcat la concursurile judeţene şi naţionale primind în dar o excursie de 4 zile (Borşa, Timişoara, Orşova, Reşiţa, Deva, Borşa).

 

               dsc_0029_400

 

          Proiectul a fost mediatizat de HTV Borşa (cu care avem şi un parteneriat), de  Radio Galaxia , de  E-maramureş şi de Graiul Maramureşului.

 

Avem şi un site al proiectului ( încă în lucru!), unde puteţi descoperi mai multe despre noi: https://sites.google.com/site/refuzdeanonimat/