Scoala Gimnaziala Lungesti
Lungesti, Valcea

Proiecte educaţionale

Din anul școlar 2010-2011, Școala cu clasele I-VIII Lungești beneficiază de implementarea Proiectului ID 29849 cu titlul „Paşi către viitor!” – dezvoltarea serviciilor de consiliere şi orientare şcolară ”.

Proiectul ID 29849 cu titlul „Paşi către viitor!” – dezvoltarea serviciilor de consiliere şi orientare şcolară ” implementat de Inspectoratul Scolar al Judetului Valcea prin POSDRU, proiect cofinantat din Fondul Social European are ca obiectiv general „Imbunatatirea serviciilor de informare, consiliere si orientare scolara in judetul Valcea, in vederea creşterii participării la educaţie, a dezvoltarii personale si profesionale a elevilor, conform aspiratiilor si aptitudinilor individuale, adaptate cerintelor societatii in schimbare”.
Prin obiectivul sau, proiectul vizeaza dezvoltarea serviciilor de informare, consiliere si orientare scolara, contribuind la realizarea obiectivului general al POS DRU care are in vedere dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii prin asigurarea de oportunitati sporite pentru participare viitoare pe o piata a muncii moderna, flexibila si inclusiva a 1.650.000 de persoane.

Obiectivele specifice ale proiectului:
- cresterea cu 70% a gradului de informare in scopul orientarii scolare a elevilor din clasele a VII-a si a VIII-a si a familiilor acestora;
- dezvoltarea serviciilor de informare, consiliere si orientare scolara in scolile gimnaziale din judetul Valcea, prin crearea unei retele, formarea a 140 de consilieri educativi, instruirea a 450 de diriginti si consilierea unui numar de 8445 elevi din ciclul gimnazial si a parintilor acestora.

 

 

Din anul școlar 2011-2012, Școala cu clasele I-VIII Lungești beneficiază de implementarea Campaniei „Hai la școală”.

Pornind de la statisticile îngrijorătoare referitoare la copiii care părăsesc şcoala, UNICEF a demarat în 2010 o campanie de prevenire şi reducere a fenomenelor de absenteism şi abandon şcolar. În anul şcolar 2010 - 2011, 38 de şcoli din 16 judeţe au fost incluse în program. Rezultatele foarte bune înregistrate după primul an au încurajat UNICEF să includă în campanie alte 103 şcoli din 37 de judeţe. În total, în anul şcolar 2011 - 2012, Campania Hai la şcoală va acoperi 141 de şcoli cu peste 50,000 de elevi, de pe aproape tot cuprinsul ţării.


După primul an de campanie, rezultatele arată că:

  • 60% din copiii la risc de abandon şi-au îmbunătăţit participarea şcolară;

  • În 50% din şcoli rata abandonului a scăzut cu 15-40% faţă de ratele înregistrate în ultimii doi ani;

  • Directorii şi-au îmbunătăţit capacitatea de a preveni şi reduce cauzele şcolare ale abandonului;

  • Cadrele didactice au abilităţi sporite de adaptare a metodelor de predare la nevoile copiilor la risc;

  • Mediatorii şcolari sunt mai bine pregătiţi să aplice metodele de reducere şi prevenire a abandonului şi absenteismului;

  • Părinţii înţeleg mai bine rolul şi importanţa educaţiei pentru copiii lor;

  • Şcolile au devenit mai atractive pentru copii în urma dotării cu echipamente şi material didactic.


În cadrul campaniei, UNICEF are intervenţii la nivelul şcolii, al familiei şi al comunităţii. Intervenţiile la nivelul şcolii au ca scop transformarea şcolii într-un mediu primitor pentru copii, formarea mediatorilor şcolari, a directorilor şi a cadrelor didactice pentru a-ţi adapta stilul de lucru nevoilor fiecărui elev. La nivelul familiei se urmăreşte întărirea legăturii părinţilor cu şcoala, implicarea lor în viaţa şcolară a copiilor lor şi acordarea de sprijin părinţilor prin consiliere şi discuţii individuale. Intervenţiile la nivelul comunităţii urmăresc influenţarea şi mobilizarea membrilor comunităţii pentru a se implica şi a sprijini familiile ai căror copii sunt în risc de abandon şcolar.

"Fiecare copil are dreptul la educaţie. Copiii au nevoie să meargă la şcoală pentru a trăi o viaţă decentă, pentru a se putea integra la maturitate în societate. Lipsa educaţiei înseamnă excludere socială şi continuarea cercului vicios al sărăciei . Prin campania "Hai la şcoală!", abordăm problema absenteismului şi a abandonului din mai multe direcţii, şi mobilizăm nu numai şcolile, ci şi familiile, comunitatea şi factorii de decizie pentru a găsi şi aplica soluţii care să prevină extinderea acestor fenomene, care pot afecta pe termen lung nu numai copiii de azi, ci şi întreaga societate românească", a declarat Reprezentantul UNICEF în România, dl. Edmond McLoughney.

În anul şcolar 2011 - 2012, partenerii de implementare ai UNICEF pentru campania Hai la şcoală! sunt: Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE), Centrul de Resurse şi Informaţii pentru Profesiuni Sociale (CRIPS), Holt România şi Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Impreună". Campania este susţinută şi de parteneri din sectorul privat, GDF SUEZ Energy România - partener principal şi clienţii BRD - Groupe Société General prin programul de donaţii lunare.

În anul școlar 2011-2012, din județul Vâlcea au fost selectate să participe la această campanie doar două școli: Școala cu clasele I-VIII Bunești și Școala cu clasele I-VIII Lungești.