Colegiul National "Ienachita Vacarescu" Targoviste
Targoviste, Dambovita

Regulament

REGULAMENT INTERN PENTRU ELEVI

I. EXERCITAREA CALITATII DE ELEV
Art. 1. Calitatea de elev al Colegiului National ,,Ienachita Vacarescu” se dobandeste in urmatoarele situatii:
a) reusita la examenul de admitere la liceu, in limita locurilor existente in anul scolar respectiv;
b) promovarea testelor de verificare la limba si literatura romana si matematica, pentru absolventii claselor a IV-a care solicita inscrierea la colegiu, in clasa a V-a;
c) transferul de la o scoala la alta, respectandu-se conditiile impuse prin Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar
Art. 2. (1) Conditiile obligatorii pentru aprobarea transferului la Colegiul National ,,Ienachita Vacarescu” sunt urmatoarele:
a) situatia scolara incheiata in anul/ semestrul anterior, respectiv sa nu fie corigent sau repetent;
b) nota 10 la purtare in anul scolar anterior si in semestrul anterior;
c) sa nu inregistreze un numar mai mare de 9 absente nemotivate/ semestru
d) sa nu inregistreze un numar mai mare de 19 absente nemotivate la diferite discipline, cumulate pe an scolar;
e) promovarea testului de verificare a cunostintelor de limba straina (franceza sau engleza), pentru profilul filologie – bilingv, cu minimum 6;
f) în cazul transferului de la Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” la altă unitate de învăţământ, nu se eliberează documentele şcolare fără completarea fişei de lichidare.
(2) Conditia specifica de transfer pentru gimnaziu, in afara conditiilor prevazute in ROF, este promovarea unui test de verificare a cunostintelor de limba romana si matematica, din materia clasei absolvite anterior.
(3) Condiţia specială de transfer la Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu”, conform art. 146 din ROFUIP aprobat prin Ordinul 4925/2005, este ca cererile să fie aprobate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, cel târziu până la data de 30 septembrie a anului şcolar curent.
Art. 3. Elevii au datoria de a frecventa cursurile, de a se pregati la fiecare disciplina de studiu si de a-si insusi cunostintele prevazute de programele scolare.
Art. 4.(1) Motivarea absentelor se face pe baza urmatoarelor acte:
- adeverinta medicala eliberata de medicul de familie si avizata de medical scolar;
- cererea scrisa a parintelui adresata directorului;
(2) Familia poate invoi elevul pentru situatii deosebite, nu mai mult de 3 zile/ semestru.
(3) Actele pe baza carora se face motivarea absentelor vor fi prezentate in termen de 7 zile de la reluarea activitatii elevului; nerespectarea termenului atrage declararea absentelor ca nemotivate.
(4) In cazul elevilor minori, parintele sau tutorele legal are obligatia de a prezenta, personal, dirigintelui actele pe baza carora se face motivarea .
Art.5. La fiecare 10 absente nemotivate, pe semestru, va fi scazuta nota la purtare cu cate un punct, pentru toti elevii din invatamantul preuniversitar.
Art.6. Elevii din invatamantul liceal, ciclul superior (clasele XI-XII) vor fi sanctionati cu preaviz de exmatriculare pentru 20 de absente nemotivate la diferite discipline, cumulate pe an scolar. Sanctiunea se consemneaza in catalogul clasei, in registrul de evidenta al elevilor si este insotita de scaderea notei la purtare¸ chiar daca elevii vor prezenta ulterior adeverinta medicala.
Art.7. Elevii din invatamantul liceal, ciclul superior (clasele XI- XII) vor fi sanctionati cu exmatricularea pentru un numar de cel putin 40 de absente nejustificate, cumulate pe an scolar. Sanctiunea se consemneaza in catalogul clasei, in registrul de evidenta al elevilor si este insotita de scaderea notei la purtare la 6.
II. PROGRAMUL ACTIVITATILOR SCOLARE SI EXTRASCOLARE

Art.8. Cursurile se desfăşoară într-un singur schimb, intre 8.00 si 15.00, cu durata orei de curs de 50 de minute, pauze de 10 minute si o pauza mare de 15 minute dupa a treia ora de curs.
Art.9. La initiativa profesorilor sau la solicitarea elevilor si parintilor se pot organiza ore de pregatire suplimentara, in vederea examenelor si olimpiadelor scolare, numai dupa program sau in zilele libere (sambata, duminica, vacante).
Art.10. Elevii calificati la faza nationala a olimpiadelor sau concursurilor scolare pot absenta o saptamana in vederea pregatirii suplimentare.
Art.11.(1) Activitatile culturale, sportive si de recreere se pot desfasura numai dupa orele de curs, sambata si duminica sau in vacantele scolare.
(2) Activitatile extrascolare sustinute in unitatea de invatamant se pot desfasura numai la cererea unui grup de initiativa, cu aprobarea directorului si garantii scrise privind securitatea persoanelor si a bunurilor. Elevii vor fi coordonati de un cadru didactic.
(3) Toate activitatile desfasurate trebuie sa conduca la cresterea prestigiului scolii in comunitate si sa nu strice imaginea scolii.
(4) In cazul in care activitatile desfasurate prejudiciaza imaginea scolii, directorul poate interzice aceste activitati.

III. DREPTURILE ELEVILOR

Art.12. Se acorda toate drepturile prevazute in Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar;
Art.13. Elevii au dreptul:
- de a organiza si desfasura activitati extrascolare, respectand prevederile art.11, al.1 si 2;
- de a redacta si difuza revista scolii, sub indrumarea unui cadru didactic si cu aprobarea directorului;
- de a realiza o emisiune radio, sub coordonarea unui profesor si cu aprobarea directorului.

IV. INDATORIRILE ELEVILOR

Art.14. Elevii sunt obligaţi să frecventeze cursurile şi să poarte permanent, în timpul programului, uniforma şcolii.
Art.15. Elevii trebuie sa aiba o comportare civilizata si o tinuta decenta, atat in unitatea scolara, cat si in afara ei.
Art.16. Sunt interzise urmatoarele obiecte de vestimentatie si accesorii:
- pantaloni cu talie joasa
- pantaloni mulati;
- fuste mai scurte decat o palma deasupra genunchiului
- obiecte de vestimentatie cu inscriptii, desene, embleme obscene sau cu mesaj violent
- tricouri gen maiou
- bustiere sau tricouri, bluze, camasi care nu acopera talia
- pantaloni scurti, cu exceptia orei de ed. fizica si sport
- papuci de plaja
- lanturi, agrafe, strasuri, ace prinse de haine
- piercing
- machiaj si oja in culori stridente
- tunsori si frizuri excentrice
Art.17. Elevii sunt obligati:
- sa aiba un comportament civilizat in gesturi, tonalitatea vocii, vocabular ;
- sa respecte personalul scolii si pe colegi,
- sa respecte curatenia in scoala si in perimetrul scolii;
- sa pastreze in buna stare mobilierul si aparatura scolii, materialele didactice si mijloacele de invatamant puse la dispozitie de institutie;
- sa utilizeze civilizat toaletele si obiectele sanitare;
- sa efectueze, in functie de planificare, serviciul pe scoala si pe clasa
- să poarte echipament sportiv la orele de educaţie fizică şi sport.

Art.18. Este interzis elevilor:
- sa distruga sau sa falsifice documente scolare, precum cataloage, carnete de elev, foi matricole, adeverinte etc;
- sa detina si sa consume, in incinta unitatii, dar si in afara acesteia, tigari, bauturi alcoolice, droguri;
- sa introduca in perimetrul unitatii de invatamant orice tipuri de arme sau petarde, pocnitori, munitie sau substante care ar putea afecta securitatea elevilor si a personalului scolii;
- sa posede sau sa difuzeze materiale cu caracter violent, obscene sau pornografic;
- sa frecventeze baruri, terase, restaurante in timpul programului;
- sa foloseasca telefoanele mobile in timpul orelor de curs sau in timpul examenelor;
Art.19. Elevii au obligatia sa poarte asupra lor carnetul de elev, sa-l prezinte profesorilor pentru consemnarea notelor, precum si parintilor, spre informare.
Art.20. Elevii au acces in incinta scolii pe baza carnetului de elev sau a legitimatiei de elev vizate.
Art.21. In timpul orelor, elevii nu au voie sa paraseasca incinta scolii.
Art.22. Elevii trebuie sa desemneze reprezentantul clasei in consiliul elevilor. Consiliul elevilor alege un reprezentant al elevilor, din clasele IX – XII, pentru a participa la sedintele consiliului de administratie.

V. SANCTIUNI

Art.23. Deteriorarea sau distrugerea bunurilor scolii (terenuri, cladiri, sali de clasa, laboratoare, cabinete, mobilier, materiale didactice, aparatura) se sanctioneaza, in functie de gravitatea faptelor, conform regulamentului, la propunerea consiliului profesoral.
Art.24.(1) Elevii vinovati de deteriorarea bunurilor unitatii de invatamant platesc toate lucrarile necesare reparatiilor sau suporta toate cheltuielile pentru inlocuirea bunurilor deteriorate.
(2) In cazul in care vinovatul nu se cunoaste, raspunderea revine intregii clase;
Art.25. (1) Elevii care nu restituie sau care distrug manualele distribuite gratuit sunt obligati sa inlocuiasca manualul respectiv cu un exemplar nou, corespunzator disciplinei, anului de studiu si tipului de manual.
(2) In cazul in care este imposibil sa inlocuiasca manualul, elevii vor achita contravaloarea acestuia şi o amendă de 15 RON/manual.
Art.26. Elevii vinovati de distrugerea bunurilor scolii si a manualelor distribuite gratuit care refuza sa suporte paguba vor fi sanctionati cu scaderea notei la purtare la 7.
Art.27. (1) Elevii care incalca prevederile regulamentului sunt sanctionati, in functie de gravitatea faptelor comise, dupa cum urmeaza:
a) observatie individuala;
b) mustrare in fata clasei/ in fata consiliului profesoral
c) mustrare scrisa;
d) retragerea temporara sau definitive a bursei;
e) eliminarea de la cursuri pe o perioada de 3-5 zile;
f) mutarea disciplinara la o clasa paralela;
g) mutarea disciplinara la o alta unitate de invatamant;
h) preaviz de exmatriculare;
i) exmatriculare (cu sau fara drept de reinscriere).
(2) Nerespectarea prevederilor Regulamentului de organizare si functionare si a Regulamentului de ordine interioara determina sanctionarea elevilor.
(3) Sanctiunile prevazute la punctele b – i sunt insotite de scaderea notei la purtare, in functie de gravitatea faptei comise.
(4) Fumatul in perimetrul institutiei si tinuta indecenta se sanctionează cu 50 RON amendă care se achită la casieria liceului.
(5) Copiatul, furtul, minciuna, faptele antisociale, agresivitatea fata de colegi si personalul scolii sunt considerate abateri disciplinare si se sanctioneaza conform regulamentului;
(6) Chiulul de la ore (absente sporadice in cursul unei zile) se sanctioneaza cu scaderea notei la purtare.
Art. 28. Prezentul regulament scolar intra in vigoare incepand cu data de 9 octombrie 2006 si se aplica in anul scolar 2006 – 2007.