Scoala Gimnaziala "Zaharia Boiu" Sighisoara
Sighisoara, Mures

Regulament

ŞCOALA GIMNAZIALĂ “ZAHARIA BOIU” SIGHIȘOARA

Anexa la RI

 

CODUL DE CONDUITA AL ELEVULUI

 

În conformitate cu:

  • LEN nr.1/ 2011
  • OMENCS nr. 4742/ 2016- Statutul elevului;
  • ROFUIP – OMEN nr.3027/2018 care modifica OMENCS nr.5079/2016;

 

  • Strategia Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului cu privire la reducerea fenomenului de violenţă în unităţile de învăţământ preuniversitar, anexă la OMECT nr.1409/ 29.06.2007;

 

  • Procedura MECTS nr. 67843/ 09.11.2012, referitoare la Măsurile privind reglementarea accesului persoanelor în unitatea de învăţământ;

 

Orice cetăţean român sau cetăţean din ţările Uniunii Europene, din statele aparţinând Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană se poate înscrie şi poate frecventa, în condiţiile prevăzute de lege, orice formă de învăţământ în limba română, în limbile minorităţilor naţionale sau în limbi de circulaţie in-ternaţională, indiferent de limba sa maternă şi de limba în care a studiat anterior.

 

Elevii au dreptul să beneficieze de o educație de calitate, prin aplicarea corectă a planurilor-cadru de învă-țământ, prin parcurgerea integrală a programelor școlare și prin utilizarea de către cadrele didactice a celor mai adecvate strategii didactice, în vederea formării și dezvoltării competențelor cheie și a atingerii obiecti-velor educaționale stabilite.

 

Beneficiarii primari ai educaţiei din învăţământul de stat, particular şi confesional autorizat/acreditat cu frecvență au obligaţia de a frecventa cursurile, de a se pregăti la fiecare disciplină de studiu, de a dobândi competenţele şi de a-şi însuşi cunoştinţele prevăzute de programele şcolare.

 

Calitatea de elev se exercită prin frecventarea cursurilor și prin participarea la toate activitățile școlare și extrașcolare prevăzute în programul școlii.

 

Evidența prezenței elevilor la fiecare oră de curs se va face, de către profesor care consemnează absența în catalog, în primele 10 minute.

 

  1. Elevii sunt obligaţi :
  2. Să participe la toate orele de curs; să nu lipsescă de la şcoală decât motivat;

 

  1. Să respecte Imnul Național și drapelul României; să cunoască şi să intoneze Imnul de Stat al României (când se solicită);

 

  1. Să poarte uniformă pe parcursul programului de şcoală; uniforma constă în: cravată, sacou vișiniu/ vesta vișinie, fusta/pantalon de culoare închisă;

 

  1. Să aibă asupra lor carnetul de elev;

 

  1. Să fie atenţi în timpul orelor de curs, să stea liniştiţi în bănci, să nu vorbească neîntrebaţi, să ia notiţe, să respecte cerinţele fiecărui cadru didactic, să aibă un comportament demn, civilizat, respectuos; abaterile repetate de la disciplina orei vor fi sancţionate conform regulamentului intern al şcolii.

 

  1. Să nu aducă telefoane mobile la şcoală; în cazul în care are aprobare, îl preda la începutul orelor de curs la secretariat;
  2. Să ducă la îndeplinire obligaţiilor ce le revin ca elevi de serviciu pe clasă;

 

  1. Să informeze părinţii în legătură cu situaţia şcolară;

 

  1. Să respecte semnalul de începere a orei de curs şi să-l aştepte pe profesor în clasă, în linişte.

 

  1. Să salute şi să respecte cadrele didactice, personalul auxiliar şi de îngrijire al şcolii, atât în şcoală cât şi în afara ei.

 

  1. Să-şi respecte colegii, să-i ajute pe cei mai slabi la învăţătură şi să nu se solidarizeze cu cei indisciplinaţi, să-i ajute şi protejeze pe elevii mai mici.
    1. Să folosească cu grijă manualele şcolare şi să le restituie în bună stare la sfârşitul anului şcolar.

 

  1. După utilizare, să oprească apa şi să stingă lumina la grupurile sanitare; să nu deterioreze obiectele din grupurile sanitare;

 

  1. Să informeze învăţătorul/ dirigintele/ conducerea şcolii atunci când sunt martori la diverse acte antiso-ciale cum ar fi: furturi, violenţe fizice sau verbale grave.
  2. Să respecte, în funcție de nivelul de înțelegere și de particularitățile de vârstă și individuale ale acestora, normele de securitate și sănătate în muncă, normele de prevenire și de stingere a incendiilor, normele de protecție civilă, precum și normele de protecție a mediului. Să anunțe, în caz de îmbolnăvire, învățătorul/ profesorul diriginte, direct sau prin intermediul părinților, tutorilor sau susținătorilor legali, de a se prezenta la cabinetul medical și, în funcție de recomandările medicului, mai ales în cazul unei afecțiuni contagioase, să nu pună în pericol sănătatea colegilor și a personalului din unitate.

 

  1. Elevilor le este interzis:

a.    Să părăsească sala de clasă în timpul orei, (exceptie - cazuri deosebite şi numai cu aprobarea cadrului didactic);

b.    Să rămână pe holuri după ce a sunat de intrare; întârzierea la oră va fi consemnată în catalog ca absenţă nemotivată; absenţele nemotivate vor fi aduse la cunoştinţa părinţilor şi vor fi sancţionate conform regulamentelor în vigoare;

c.    Să părăsească incinta unităţii şcolare în timpul programului de şcoală.

d.    Să alerge, să ţipe şi să folosească un limbaj injurios prin clase, pe scări şi pe coridoare în şcoală.

e.    Să arunce cu diverse obiecte (cretă, cu hârtii, lapte, corn, etc) şi să se joace cu mingea prin clase, pe scări şi pe coridoare în şcoală sau în curtea interioară.

f.     Să zgârie, să taie, să rupă şi să strice mobilierul şcolii (scaune, bănci, uşi, tablă, perdele, material didac-tic).

g.    Să folosească în mod necivilizat şi să deterioreze instalaţiile sanitare, să dezlipească şi să spargă faianţa din băi, să spargă geamuri.

h.    Să zgârie, să mâzgălească cu creionul, pixul, să lovească cu mingea, să murdărească şi să deterioreze pe-reţii din clase şi de pe coridoare sau zidurile exterioare ale şcolii.

i.     Să respecte curățenia, liniștea și ordinea în perimetrul școlar;

j.     Să distrugă documentele şcolare (carnet de note, catalog, foaie matricolă, etc.) şi să falsifice note şi semnături.

k.    Să sustragă obiecte de inventar din sălile de clasă, cabinete, laboratoare, sala de sport.

l.     Să aducă în şcoală obiecte care pot provoca accidente, pot pune în pericol viaţa şi integritatea corporală

m.   elevilor şi personalului şcolii: briceag, cuţit, praştie, pocnitori, petarde, arme de foc, exploziv, spray lacrimogen sau paralizant, pistoale cu gaz, substanţe toxice; să vină la şcoală cu role, casetofoane, lasere.

n.    Să folosescă în timpul orelor de curs telefoane mobile.

o.    Să vină la şcoală cu bijuterii neadecvate, cu părul şi unghiile vopsite, machiaj, ţinută indecentă, tunsoare inadecvată unei instituții școlare .

p.    Să consume băuturi alcoolice sau droguri în şcoală sau alte substanțe interzise, substanțe etnobotanice și să fumeze .

q.    Să difuzeze în şcoală materiale cu caracter obscen sau pornografic.

r.     Să practice în şcoală jocuri de noroc.

s.     Să aibă un comportament nedemn, constând în: insinuări, jigniri, ameninţări, violenţă verbală şi fizică, atât în şcoală cât şi în afara ei sau pe site-uri de socializare.

ș.     Să aducă persoane străine în şcoală.

t.     Să se deplasarea pe scările destinate profesorilor,excepție făcând plecarea elevilor din clasele primare conform planului de evacuare.

ț.     Să blocheze căile de acces în spațiile de învățământ.

ț.     Să respecte disciplina și să aibă un comportament civilizat în timpul spectacolelor organizate de școală.

u.    Să aibă un comportament civilizat și să rerspecte regulamentul de ordine și disciplină în excursiile și taberele organizate de școală.

v.    Să introducă și să difuzeze, în unitatea de învățământ preuniversitar, materiale care, prin conținutul lor, atentează la independența, suveranitatea, unitatea și integritatea națională a țării, care cultivă violența, intoleranța sau care lezează imaginea publică a unei personae.

x. Să lanseze anunțuri false către serviciile de urgență.

 

 

NERESPECTAREA ACESTOR REGULI ATRAGE DUPĂ SINE SANCŢIUNI PREVĂZUTE DE STATUTUL ELEVULUI PRECUM ȘI ALE REGULAMENTULUI INTERN

 

DIRECTOR,

prof. MARIANA TAMAS

 

ANGAJAMENT

 

 

Eu, (conf. tabelului de mai jos), elev al Şcoalii Gimnaziale “ZAHARIA BOIU”, Sighişoara, voi acţiona pentru promovarea imaginii unui elev civilizat, a prestigiului colectivului din care fac parte, contribuind la realizarea unui climat adecvat dezvoltării mele individuale, intelectuale şi morale. Prin aceasta, mă angajez să respect principiile codului de conduită (de care am luat la cunoştinţă) şi să mă implic în operaţionalizarea acestor principii. Mentionez ca am luat la cunoştinţă si de Secțiunea Recompense și sancțiuni ale beneficiarilor primari ai educației din ROFUIP.

 

TABEL NOMINAL

 

Clasa a _____-a ___

 

 

Nr.crt.

Numele şi prenumele elevului

Am luat la cunoştinţă

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

5.

 

 

6.

 

 

7.

 

 

8.

 

 

9.

 

 

10.

 

 

11.

 

 

12.

 

 

13.

 

 

14.

 

 

15.

 

 

16.

 

 

17.

 

 

18.

 

 

19.

 

 

20.

 

 

21.

 

 

22.

 

 

23.

 

 

24.

 

 

25.

 

 

26.

 

 

27.

 

 

28.

 

 

29.

 

 

30.

 

 

 

Data ____ ______________

Învăţător / Diriginte,

 

 

 

 

3

________________________