Şcoala Gimnazială Movileni
Movileni, Olt

Regulament

Școala funcționează după un regulament întocmit în conformitate cRegulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar de stat.

ANEXA 4

DREPTURILE, ÎNDATORIRILE, RECOMPENSELE ŞI SANCŢIUNILE CE SE POT APLICA ELEVILOR DIN ȘCOALA GIMNAZIALĂ MOVILENI.

DREPTURILE ELEVILOR

Art. 1. Elevii Școlii Gimnaziale  Movileni se bucură de toate drepturile conferite de Constituţia României şi de cele prevăzute în ROFUÎP.

Art. 2 Elevii care participă la concursuri şcolare şi manifestări cultural-artistice şi sportive beneficiază de ajutor financiar pentru transport..

Art. 3. Elevii beneficiază de premii, distincţii şi prezentarea în adunarea claselor în careu şi în cadrul consiliului profesoral dacă obţin rezultate deosebite la învăţătură, la concursuri şi manifestări cultural-artistice şi sportive sau dacă promovează imaginea şcolii prin orice alte activităţi interesante sau fapte deosebite. În limite legale, elevii cu situaţii bune şi foarte bune la învăţătură, dar cu situaţii familiale şi sociale dificile, pot primi burse.

Art. 4. Elevii care se pregătesc pentru participarea la etapa judeţeană sau naţională a concursurilor  şi olimpiadelor  şcolare pot fi scutiţi de frecvenţă în ultimele două  săptămâni premergătoare concursului cu acordul conducerii.

Art. 5. Toţi elevii şcolii noastre au dreptul să folosească în timpul cursurilor sau în afara orelor de curs biblioteca şcolii.

Art. 6. Fiecare elev are dreptul de a alege şi urma activităţi curriculare şi extracurriculare. Opţiunea se va face în funcţie de oferta şcolii şi de baza materială existentă.

Art. 7. În şcoală, toţi elevii au dreptul de a beneficia de supraveghere, control şi îndrumare.

Art. 8. Elevii au dreptul de a-şi reprezenta colegii în organele de conducere din şcoală. Pot alege şi pot fi aleşi.

Art. 9. La începutul fiecărui an de studiu, elevii au dreptul de a primi manuale gratuit.

Art. 10. Elevii au dreptul de a primi rechizite școlare gratuite, în conformitate cu legea.

II. ÎNDATORIRILE ELEVILOR

Art. 11. Elevii sunt obligaţi să cunoască şi să respecte toate prevederile Regulamentului de organizare  şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, ale  Regulamentului de ordine interioară, să respecte toate legile statului.

Art. 12. Elevii au datoria de a frecventa cursurile, de a se pregăti la fiecare disciplină de studiu, de a-şi însuşi cunoştinţele prevăzute de programele şcolare.

Art. 13. Elevii trebuie să aibă o comportare civilizată.

Art.14. Ţinuta elevilor trebuie să nu fie indecentă (bluze decoltate, scurte sau transparente, machiaj, fuste foarte scurte, pantaloni cu talia prea joasă, păr vopsit în culori stridente, bijuterii în exces, piercinguri, ţinută capilară indecentă).

Art. 15. Accesul elevilor în şcoală se face exclusiv pe uşa destinată elevilor.

Art. 16. Accesul spre sălile de curs se face exclusiv pe uşă.

Art. 17. Comunicările, în pauză, dintre elevi şi cadrele didactice se fac prin intermediul elevului de serviciu doar  cu acordul profesorului, iar staţionarea elevilor pe holul din faţa cancelariei este interzisă.

Art. 18. Accesul la aparatura de specialitate, la mijloacele de învăţământ şi materiale didactice se face numai sub supravegherea persoanelor autorizate.

Art. 19. În cazul deteriorării unor bunuri, acestea vor fi înlocuite pe cheltuiala celui care a comis fapta sau dacă nu se stabileşte vinovatul, pe cheltuiala colectivului clasei care a utilizat respectivul obiect; manualele gratuite distribuite elevilor şi nereturnate sau deteriorate de către aceştia vor fi plătite de elevi la un preţ stabilit de conducerea şcolii.

Art. 20. În situaţii deosebite elevii pot solicita învoiri numai de la profesorul diriginte sau în lipsa acestuia de la profesorul de serviciu pe şcoală. Profesorii vor consemna absenţele în catalog şi vor fi motivate pe baza cererii unuia dintre părinţi.

Art. 21. Motivarea absenţelor se face de către diriginte în ziua prezentării actelor justificative care pot fi:

a) adeverinţă eliberată de medicul de familie;

b) adeverinţă sau certificat medical eliberat de unitatea sanitară, în cazul în care elevul a fost internat în spital;

c) cererea scrisă a părintelui/tutorelui legal al elevului, adresată directorului unităţii de învăţământ şi aprobată de acesta, în urma consultării cu dirigintele clasei.

Art. 22. În cazul elevilor minori părintele are obligaţia de a prezenta personal dirigintelui actele justificative pentru absenţele copilului lor.

Art. 23. Actele pe baza cărora se face motivarea absenţelor vor fi prezentate în termen de maxim 7 (şapte) zile de la reluarea activităţii elevului. După cele 7 zile absenţele nu vor mai fi motivate.

Art. 24. Este interzisă, în timpul programului, deplasarea în afara incintei şcolare.

Art. 25. Elevii sunt obligaţi să anunţe de urgenţă, pe primul angajat al şcolii pe care îl găseşte despre:

a) existenţa unei situaţii deosebite (conflict, agresiune etc.);

b) prezenţa în clădiri sau în curtea unităţii şcolare a unor persoane suspecte sau aflate în situaţia de a produce evenimente nedorite;

c) existenţa unor pachete, bagaje sau alte obiecte suspecte sau lăsate fără supraveghere.

Art. 26. Se interzice introducerea în  şcoală a aparaturii electronice (radio-casetofoane, calculatoare etc.) fără acordul conducerii şcolii şi fără supravegherea unui cadru didactic.

Art. 27. Se interzice aducerea în incinta  şcolii a unor persoane străine care pot tulbura activitatea unităţii şcolare.

Art. 28. Se interzice elevilor intrarea în curtea şcolii cu orice tip de autovehicul.

Art. 29. Este interzis elevilor:

a) să distrugă documente şcolare, precum cataloage, carnete de elev, foi matricole etc.;

b) să deterioreze bunurile din patrimoniul unităţii de învăţământ;

c) să aducă şi să difuzeze în unitatea de învăţământ materiale care, prin conţinutul lor, atentează la independenţa, suveranitatea şi integritatea naţională a ţării, care cultivă violenţa şi intoleranţa;

d) să organizeze şi să participe la acţiuni de protest care afectează desfăşurarea activităţii de învăţământ sau care afectează frecvenţa la cursuri a elevilor;

e) să blocheze căile de acces în spaţiile de învăţământ;

f) să deţină şi să consume în perimetrul unităţii de învăţământ şi în afara ei droguri, băuturi alcoolice, ţigări şi să participe la jocuri de noroc;

g) să introducă în perimetrul unităţii de învăţământ orice tipuri de arme sau alte instrumente, precum petarde, pocnitori, brichete, etc., care prin acţiunea lor pot afecta integritatea fizică şi psihică a colectivului de elevi şi a personalului unităţii de învăţământ;

h) să posede şi să difuzeze materiale cu caracter obscen sau pornografic;

i) să ţină în stare de funcţionare telefoanele celulare în timpul orelor de curs, a examenelor şi a concursurilor;

j) să înregistreze audio sau video activităţile din  şcoală  fără acordul profesorilor sau al conducerii şcolii:

k) să lanseze anunţuri false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile în perimetrul unităţii de învăţământ;

l) să aducă jigniri şi să manifeste agresivitate în limbaj şi în comportament faţă de colegi şi faţă de personalul unităţii de învăţământ;

m) să frecventeze barurile, şi să practice jocurile de noroc;

n) să stea pe holuri după ce s-a sunat de intrare;

o) să deranjeze desfăşurarea activităţilor din şcoală.