Scoala Gimnaziala Tatarasti de Sus
Tatarastii de Sus, Teleorman

Regulament

Regulament:

1.Legea Educatiei Nationale Nr1/2011;

2.Regulamentul de organizare si functionare a UI preuniv.aprob.prin OMECTS NR.4925/2005;

3.Regulament de ordine interioara;

ŞCOALA GIMNAZIALĂ TĂTĂRĂŞTII DE SUS

Judeţul Teleorman

 

 

REGULAMENT DE ORDINE INTERIOARĂ

AN ŞCOLAR 2012-2013

 

CAPITOLUL I

 

Art.1 Prezentul Regulament de Ordine Interioară conţine reglementările privind organizarea şi funcţionarea activităţii în              Şcoala Gimnazială Tătărăştii de Sus - PJ şi în structurile din subordine, în conformitate cu art. 3 din Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar emis prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 4925/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

Art.2 Respectarea prevederilor prezentului Regulament de Ordine Interioară este obligatorie pentru tot personalul unităţilor de învăţământ de pe raza comunei Tătărăştii de Sus (personal didactic, personal didactic auxiliar, personal nedidactic), pentru elevii şcolii şi părinţii/reprezentanţii legali ai acestora, cât şi pentru vizitatori.

Art.3 În incinta unităţilor de învăţământ sunt interzise, potrivit legii, crearea şi funcţionarea oricăror formaţiuni politice, organizarea şi desfăşurarea activităţilor de propagandă politică şi prozelitism religios, orice formă de activitate care încalcă normele convieţuirii sociale, care pun în pericol sănătatea fizică şi psihică a elevilor şi a salariaţilor şcolii.

 

CAPITOLUL II

 

Art.4 - 1) Reţeaua şcolară de pe raza comunei Tătărăştii de Sus organizează numai cursuri de zi şi cuprinde următoarele unităţi şcolare:

  • ·        Şcoala Gimnazială Tătărăştii de Sus - PJ
  • ·       
  • ·       

            2) Unităţile de învăţământ primare şi gimnaziale au obligaţia de şcolariza cu prioritate elevii care au domiciliul în aria de cuprindere a unităţilor respective.

            3) Înscrierea se face în urma unei solicitări scrise din partea părintelui/reprezentantului legal, adresată conducerii şcolii.

            4) Unităţile de învăţământ au obligaţia de a face anul recensământul copiilor de 5-6 ani din zona arondată.

Art. 5 Formaţiunile de studiu cuprind grupe (pentru învăţământul preşcolar) şi clase ( pentru învăţământul primar şi gimnazial), conform art. 63 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.

Art. 6 În unităţile de învăţământ din comună cursurile se vor organiza după următorul program:

- în învăţământul primar:

Şcoala Gimnazială Tătărăştii de Sus

        - clasele I-II orele 8.00 – 12.00- Tătărăştii de Sus

        - clasele III-IV orele 12.00-16.00/17.00- Tătărăştii de Sus

        - clasele I-IV orele 8.00-12.00/13.00- Udupu

- în învăţământul gimnazial între orele 8.00 – 14.00

  1. - în învăţământul primar ora de curs este de 45 minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră; în învăţământul gimnazial ora de curs este de 50 minute , cu o pauză de 10 minute după fiecare oră.

Art. 7 La începutul programului, accesul elevilor în sălile de clasă se face cu 10 minute înaintea începerii cursurilor, sub supravegherea profesorilor de serviciu pe şcoală.

Art. 8 Cadrele didactice au obligaţia de a se prezenta cu cel puţin       10 minute înainte de începerea programului, pentru a-şi pregăti baza didactico-materială necesară desfăşurării corespunzătoare a orelor de curs, iar profesorii de serviciu se vor prezenta cu cel puţin 15 minute înainte de începerea cursurilor.

Art. 9 Se va respecta obligatoriu structura anului şcolar stabilită de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Art. 10 Conţinutul procesului instructiv-educativ desfăşurat în unităţile şcolare din comună va urmări respectarea strictă a planurilor cadru de învăţământ şi a programelor analitice pentru fiecare disciplină de învăţământ.

Art. 11 Vor fi utilizate la clasă numai manualele alternative din lista aprobată de M.E.C.T.S., urmărindu-se recuperarea lor, în stare corespunzătoare, de la elevi şi procurarea diferenţelor, conform comenzii înaintate la Inspectoratul Şcolar al judeţului Teleorman.

Art. 12 Cadrele didactice au obligaţia de a evalua periodic elevii şi de a încheia semestrial şi anual situaţia la învăţătură. Evaluarea rezultatelor şcolare, încheierea situaţiei şcolare şi susţinerea examenelor de corigenţă se va face cu respectarea Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar.

Art. 13 Situaţia şcolară semestrială şi anuală a fiecărui elev se va comunica familiei, de către învăţător sau diriginte.

 

CAPITOLUL III

Conducerea unităţilor de învăţământ din comuna Tătărăştii de Sus

 

Art. 14 Conducerea unităţilor de învăţământ din comuna Tătărăştii de Sus este asigurată de către Consiliul de administraţie al şcolii, director şi directorul adjunct, care conlucrează cu consiliul profesoral, cu comitetul de părinţi şi cu autorităţile administraţiei publice locale, în conformitate cu prevederile art. 96, 97 şi 98 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi ale Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

 

Secţiunea 1

Consiliul de administraţie al Şcolii Gimnaziale Tătărăştii de Sus

 

Art. 15 - 1)Consiliul de administraţie funcţionează conform prevederilor Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi ale Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

           - 2) Consiliul de administraţie are rol de decizie în domeniul organizatoric şi administrativ.

Art. 16 Atribuţiile Consiliului de administraţie sunt cele stipulate în art.96 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi art.31 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Art. 17 Membrii Consiliului de administraţie coordonează şi răspund de domenii de activitate, pe baza delegării de sarcini, stabilită de preşedintele consiliului, prin decizie.

Art. 18 Consiliul de administraţie al unităţilor şcolare din comuna Tătărăştii de Sus este format, conform legii, din 9 membri:

          a) 4 reprezentanţi ai cadrelor didactice;

          b) 1 reprezentant al primarului;

          c) 2 reprezentanţi ai Consiliului Local;

          d) 2 reprezentanţi ai părinţilor.

Directorul şi directorul adjunct ai şcolii sunt membri de drept ai Consiliului de administraţie din cota aferentă cadrelor didactice. 

       Art. 19 Preşedintele de şedinţă este ales pentru o perioadă de cel mult   1 an din rândul cadrelor didactice, prin votul secret al majorităţii membrilor prezenţi.

Art. 20 Membrii Consiliului de administraţie care nu fac parte din personalul şcolii sunt convocaţi, la şedinţe, cu 48 de ore înainte de data şedinţei.

Art. 21 La sfârşitul fiecărei şedinţe a Consiliului de administraţie, toţi membrii şi invitaţii prezenţi au obligaţia să semneze procesul verbal încheiat cu această ocazie. Lipsa cvorumului de semnături anulează valabilitatea hotărârilor luate în şedinţa respectivă.

Art. 22 Registrul de procese verbale al Consiliului de administraţie este însoţit obligatoriu de dosarul ce conţine materialele dezbătute şi este păstrat, împreună cu dosarul respectiv, în fişetul directorului.

Art. 23 - 1) Consiliul de administraţie se întruneşte lunar precum şi ori de câte ori consideră necesar directorul sau 1/3 din numărul membrilor consiliului şi este legal constituit în prezenţa a cel puţin 2/3 din numărul membrilor.

              - 2) Consiliul de administraţie poate fi convocat şi la solicitarea a jumătate plus unu din numărul membrilor Consiliului reprezentativ al părinţilor.

              - 3) Hotărârile Consiliului de administraţie se iau prin vot cu jumătate plus unu din numărul membrilor prezenţi.

 

Secţiunea a 2-a

Directorul

 

 Art. 24 Directorul exercită conducerea executivă a Şcolii Gimnaziale Tătărăştii de Sus, ciclul primar şi ciclul gimnazial şi coordonează şi cele două structuri Grădiniţa cu program normal nr. 1 Tătărăştii de Sus şi Grădiniţa cu program normal nr. 2 Udupu, în conformitate cu atribuţiile conferite de lege, cu hotărârile Consiliului de Administraţie, precum şi cu alte reglementări legale.

Art. 25 Directorul este subordonat Inspectoratului Şcolar al judeţului Teleorman, reprezentat prin inspectorul general.

Art. 26 Directorul reprezintă unităţile de învăţământ din comună cu terţe persoane fizice şi juridice, în limita competenţelor prevăzute de lege.

Art. 27  Directorul are drept de îndrumare şi control asupra activităţii întregului personal salariat.

Art. 28 Directorul aprobă vizitarea unităţilor şcolare şi asistenţa la orele de curs sau la activităţile şcolare şi extraşcolare a persoanelor din afara unităţilor de învăţământ, cu respectarea prevederilor legale.

Art. 29 Directorul este preşedintele Consiliului profesoral, în faţa căruia prezintă rapoarte semestriale şi anuale.

Art. 30 Directorul numeşte prin decizie componenţa comisiilor pentru examenele de corigenţă, amânări sau diferenţe şi este preşedintele acestor comisii.

Art. 31 În realizarea funcţiei de conducere, directorul are o serie de atribuţii, conform art.19, 20, 21, 22 şi 23 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

 

Secţiunea a 3-a

Consiliul profesoral

 

Art. 32 - 1) Consiliul profesoral este format din totalitatea cadrelor didactice din unitatea şcolară cu personalitate juridică, este prezidat de director şi se întruneşte lunar sau ori de câte ori este nevoie şi are rol de decizie în domeniul instructiv-educativ.

           - 2) La şedinţele Consiliului profesoral directorul poate invita, în funcţie de tematica dezbătută, reprezentanţi ai părinţilor, ai autorităţilor locale şi ai partenerilor şcolii.

Art. 33 Consiliul profesoral se întruneşte la începutul şi la sfârşitul fiecărui semestru şi în următoarele situaţii:

           - la propunerea directorului;

          - la cererea a minimum 1/3 din membrii săi.

Art. 34 Participarea la şedinţele Consiliului profesoral este obligatorie pentru toate cadrele didactice de predare, absenţele nemotivate de şedinţe fiind considerate abatere disciplinară.

Art. 35 La sfârşitul fiecărei şedinţe a Consiliului profesoral toţi membrii şi, după caz, invitaţii au obligaţia să semneze procesul verbal încheiat cu această ocazie.

Art. 36 Consiliul profesoral are o serie de atribuţii stipulate în art. 28 al Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Art. 37 Şedinţele Consiliului profesoral se constituie legal în prezenţa a cel puţin 2/3 din numărul total al membrilor săi.

Art. 38 Hotărârile Consiliului profesoral se iau prin vot deschis sau secret, în funcţie de opţiunile membrilor săi, cu cel puţin jumătate plus unu din numărul total al acestora şi sunt obligatorii pentru întregul personal salariat al şcolii.

 

Secţiunea a 4-a

Catedrele / Comisiile metodice

 

Art. 39 La nivelul Şcolii Gimnaziale Tătărăştii de Sus sunt constituite următoarele comisii metodice:

  - Comisia educatoarelor;

   - Comisia învăţătorilor;

   - Comisiile profesorilor:

            1. ariile curriculare limbă şi comunicare;

            2 ariile curriculare matematică şi ştiinţe, tehnologii şi TIC;

            3. ariile curriculare om şi societate, arte şi ed. fizică şi sport.

   - Comisia diriginţilor.

Art. 40 Atribuţiile comisiilor metodice sunt specificate în art. 36 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Art. 41 Responsabilii comisiilor metodice răspund în faţa directorului şi a inspectorilor de specialitate de activitatea profesională a membrilor acestora.

Art. 42 Şedinţele comisiilor metodice se ţin lunar, după o tematică aprobată de director sau ori de câte ori directorul sau membrii comisiei metodice consideră că este necesar.

 

Secţiunea a 5-a

Consiliul clasei

 

Art. 43 Consiliul clasei este constituit din totalitatea personalului didactic de predare şi instruire practică ce predă la clasa respectivă, la care se adaugă cel puţin un părinte delegat de comitetul de părinţi ai clasei şi, cu excepţia claselor din învăţământul primar, liderul elevilor clasei respective.

Art. 44 Preşedintele consiliului clasei este dirigintele/învăţătorul clasei respective.

Art. 45 Consiliul clasei are ca principale obiective:

      - armonizarea cerinţelor educaţionale ale personalului de predare cu solicitările elevilor şi ale părinţilor;

      - evaluarea progreselor şcolare ale elevilor;

      - stabilirea modalităţilor de sprijin a elevilor cu ritm lent de învăţare;

      - organizarea de activităţi suplimentare pentru elevii capabili de performanţe şcolare.

Art. 46 Atribuţiile consiliului clasei sunt precizate în art. 40 al Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Art. 47 Coordonarea activităţilor claselor de elevi se realizează prin învăţătorii/diriginţii numiţi de director dintre cadrele didactice care predau la clasa respectivă.

Art.48 Învăţătorul/dirigintele întocmeşte, după consultarea profesorilor clasei, a părinţilor şi a elevilor, planificarea semestrială şi anuală a activităţilor educative ce se vor desfăşura la clasă, în acord cu problemele specifice ale colectivului de elevi, precum şi cu programa elaborată de M.E.C.T.S.

Art. 49 Atribuţiile învăţătorului/dirigintelui sunt stipulate în art.42 al Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

 

CAPITOLUL IV

Părinţii

 

Secţiunea 1

Dispoziţii generale

 

Art. 50 - 1) Părinţii/tutorii legali au dreptul şi obligaţia de a colabora cu şcoala, în vederea realizării obiectivelor educaţionale.

            - 2) Părinţii/tutorii legali au obligaţia, ca cel puţin o dată pe lună, să ia legătura cu învăţătorul/dirigintele pentru a cunoaşte evoluţia copilului lor.

            - 3) Părinţii/tutorii legali sunt obligaţi, conform legii, să asigure frecvenţa şcolară a elevului în învăţământul obligatoriu.

 

Secţiunea a 2-a

Comitetul de părinţi al clasei

 

Art. 51 Comitetul de părinţi al clasei se alege în fiecare an în adunarea generală a părinţilor elevilor clasei, convocată de învăţător/diriginte, care prezidează şedinţa, în primele 30 de zile de la începerea cursurilor anului şcolar.

Art. 52 Comitetul de părinţi al clasei se compune din 3 membri: un preşedinte şi doi membri.

Art. 53 Dirigintele/învăţătorul clasei convoacă adunarea generală a părinţilor la începutul fiecărui semestru şi la încheierea anului şcolar sau de câte ori consideră că este necesar.

Art. 52 Comitetul de părinţi al clasei reprezintă interesele părinţilor elevilor clasei în adunarea generală a părinţilor la nivelul şcolii, în consiliul reprezentativ al părinţilor, în consiliul profesoral şi în consiliul clasei.

Art. 53 Atribuţiile comitetului de părinţi al clasei sunt prevăzute la art.47 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Art. 54 Comitetul de părinţi al clasei ţine legătura cu şcoala prin dirigintele/învăţătorul clasei.

Art. 55 - 1) Comitetul de părinţi al clasei poate hotărî în adunarea generală colectarea unor sume de bani destinate întreţinerii, dezvoltării şi modernizării bazei materiale a clasei sau a şcolii.

           - 2) Contribuţia prevăzută la aliniatul 1) nu este obligatorie şi nu poate limita în niciun fel exercitarea de către elev a drepturilor sale.

          - 3) Contribuţia prevăzută la aliniatul 1) se colectează şi se administrează numai de către comitetul de părinţi, fără implicarea cadrelor didactice.

 

Secţiunea a 3-a

Consiliul reprezentativ al părinţilor

 

Art. 56 La nivelul şcolii va funcţiona consiliul reprezentativ al părinţilor compus din preşedinţii comitetelor de părinţi ai fiecărei clase.

Art. 57  Consiliul reprezentativ al părinţilor are o serie de atribuţii prevăzute de art.52 al Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Art. 58 Comitetul reprezentativ al părinţilor poate atrage resurse financiare extrabugetare ( contribuţii, donaţii, sponsorizări) venite din partea unor persoane fizice sau juridice, care vor fi utilizate conform art. 53 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Art. 59 Fondurile colectate în condiţiile art.58 se cheltuiesc numai prin decizie a consiliului reprezentativ al părinţilor, din proprie iniţiativă sau în urma consultării Consiliului de administraţie al şcolii.

Art.60 Personalul didactic nu operează cu aceste fonduri.

 

 

 

 

CAPITOLUL V

Evaluarea

 

Secţiunea 1

Evaluarea rezultatelor elevilor

 

Art. 61 Evaluarea rezultatelor la învăţătură se realizează în mod ritmic, pe parcursul semestrelor, conform prevederilor M.E.C.T.S.

Art.62 Instrumentele de evaluare se stabilesc în funcţie de vârsta şi de particularităţile psihopedagogice ale elevilor şi de specificul fiecărei discipline de învăţământ şi pot fi:

    - lucrări scrise

    - activităţi practice

    - referate şi proiecte

    - interviuri

    - portofolii, etc.

Art. 63 -  1) La clasele din învăţământul primar, aprecierea rezultatelor se face prin calificative, iar la clasele de gimnaziu prin note de la 10 la 1.

            - 2) Notele/calificativele acordate se comunică în mod obligatoriu elevilor şi se trec în catalog.

            - 3) Numărul de note/calificative acordate fiecărui elev, la fiecare disciplină de învăţământ, exclusiv nota din teză, trebuie să fie cel puţin egal cu numărul de ore de curs prevăzut în planul de învăţământ, cu excepţia disciplinelor cu oră de curs pe săptămână, la care numărul de note/calificative este de minim 2.

            - 4) Elevii aflaţi în situaţie de corigenţă vor avea cel puţin o notă/calificativ în plus faţă de numărul de note prevăzut la aliniatul 3).

            - 5) Tezele la clasele V-VIII se susţin începând cu a doua jumătate a semestrului, iar notele obţinute au o pondere de 25% din media semestrială.

 

Secţiunea a 2-a

Încheierea situaţiei şcolare

 

Art. 64 -1) La fârşitul fiecărui semestru şi la încheierea anului şcolar , învăţătorii şi profesorii au obligaţia să încheie situaţia şcolară a elevilor.

             - 2) La sfârşitul fiecărui semestru învăţătorii şi diriginţii consultă consiliul clasei pentru aprecierea notei la purtare a fiecărui elev.

Art.65 Calcularea şi încheierea mediilor semestriale şi anuale la fiecare disciplină de învăţământ şi a mediilor generale se va face conform prevederilor art. 59 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Art. 66  Mediile/calificativele semestriale şi anuale la fiecare disciplină de studiu se consemnează în catalog de către cadrul didactic care a predat disciplina respectivă, mediile/calificativele la purtare şi cele generale de către învăţător/diriginte.

Art. 67 Sunt declaraţi promovaţi elevii care, la sfârşitul anului şcolar, obţin la fiecare disciplină de studiu cel puţin media 5/calificatul „Suficient”, iar la purtare media anuală 6/calificativ „Suficient”.

Art. 68 Sunt declaraţi corigenţi elevi care obţin medii anuale sub 5/calificativ ”Insuficient” la cel mult două discipline de studiu.

Art. 69 - 1) Elevii declaraţi amânaţi pe semestrul I îşi vor încheia situaţia şcolară pentru acest semestru în primele 4 săptămâni de la revenirea la şcoală.

               - 2) Încheierea situaţiei şcolare a elevilor amânaţi pe semestrul al II-lea sau amânaţi anual se face într-o perioadă stabilită de conducerea şcolii, înaintea sesiunii de corigenţe.

              - 3) Elevii amânaţi, care nu promovează la una sau două discipline de studiu, în sesiunea de încheiere a situaţiei şcolare, se pot prezenta la sesiunea de corigenţe.

Art. 70 - 1) Sunt declaraţi repetenţi:

a)     elevii care au obţinut medii anuale sub 5/calificativul „Insuficient” la mai mult de două discipline de învăţământ;

b)    elevii care au obţinut la purtare media mai mică de 6/calificativul „Insuficient”;

c)     elevii corigenţi care nu se prezintă la examen sau  nu-l promovează la cel puţin o disciplină;

d)    elevii amânaţi care nu se prezintă la sesiunea de încheiere a situaţiei şcolare la cel puţin o disciplină.

               - 2) În învăţământul primar repetenţia apare numai după finalizarea ciclului de achiziţii fundamentale ( clasa a II-a ).

Art. 71 Elevii declaraţi repetenţi se pot înscrie în anul şcolar următor în clasa pe care o repetă, la aceeaşi unitate de învăţământ sau la o alta.

Art. 72 Elevii se pot afla în situaţia de repetenţie de cel mult două ori.

Art. 73 Elevul care nu frecventează cursurile de zi ale unei clase din învăţământul obligatoriu, depăşind cu mai mult de doi ani vârsta clasei respective, se află în situaţia de abandon şcolar.

 

 

CAPITOLUL VI

Personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic

 

Art. 74 Personalul salariat din unităţile şcolare din comună cuprinde:

  • ·        personalul didactic de predare (educatoare, învăţători, profesori)
  • ·        personalul didactic auxiliar (secretar şcoală,contabil şcoală, bibliotecar)
  • ·        personalul nedidactic (îngrijitori, şofer)

Art. 75 Funcţiile, competenţele şi responsabilităţile personalului didactic de predare şi didactic auxiliar sunt reglementate prin Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, şi prin fişele postului.

Art. 76 Personalul didactic de predare are drepturile şi obligaţiile prevăzute în Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. La nivelul şcolii, prin prezentul regulament de ordine interioară, personalului didactic şi nedidactic îi sunt interzise:

  1. întârzierea la program;
  2. plecarea de la oră fără motive bine întemeiate şi fără informarea conducerii şcolii;
  3. învoirea elevilor fără motive bine întemeiate;
  4. favorizarea actelor de indisciplină ale elevilor, familiarizarea excesivă sau atitudine părtinitoare faţă de elevi, care ar conduce la diminuarea prestigiului şi autorităţii colectivului didactic;
  5. folosirea elevilor în timpul programului pentru rezolvarea unor probleme personale;
  6. aplicarea de pedepse corporale elevilor;
  7. trimiterea nejustificată, în afara clasei, a elevilor de la ore;
  8. absentarea nemotivată de la program;
  9. propaganda politică în şcoală.

Art. 77 Răspunderea  disciplinară a personalului didactic cuprinde sancţiunile prevăzute în Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.

Art. 78 - 1) Compartimentul secretariat/contabilitate este subordonat directorului şi el funcţionează pentru elevi, părinţi, personalul unităţii de învăţământ şi pentru alte persoane interesate.

               - 2) Secretarul are atribuţii stabilite prin fişa postului.

               - 3) Contabilul are atribuţii stabilite prin fişa postului.

Art. 79 - 1) Programul personalului nedidactic (îngrijitori, şofer) este stabilit de către director, potrivit nevoilor şcolii.

            - 2) Fiecare îngrijitor are atribuţii stabilite prin fişa postului, în baza căreia se va face evaluarea anuală.

            - 3) Şoferul are atribuţii stabilite prin fişa postului, în baza căreia se va face evaluarea anuală.

Art. 80 - 1) Bibliotecarul este încadrat cu timp parţial de lucru             (2 ore/zi) şi este subordonat directorului.

            - 2) Bibliotecarul organizează activitatea bibliotecii şcolare, asigură funcţionalitatea acesteia şi urmăreşte:

  1. pune la dispoziţia elevilor fondul de carte al bibliotecii şi ţine o legătură strânsă cu profesorul de limba română;

Art. 81 - 1) Personalul didactic are obligaţia de a efectua, conform programării directorului, serviciul pe şcoală.

              - 2) Profesorul de serviciu are următoarele îndatoriri:

  • ·        se prezintă la şcoală cu 15 minute înainte de începerea cursurilor;
  • ·        efectuează serviciul pe şcoală în conformitate cu graficul întocmit şi afişat în cancelarie;
  • ·        instruieşte elevii de serviciu asupra atribuţiilor lor;
  • ·       
  • ·        supraveghează elevii în pauze, urmărind realizarea unui climat de ordine şi disciplină în curtea şcolii, pe coridoare şi în sălile de clasă;
  • ·        răspunde de integritatea mijloacelor din dotarea şcolii, informează conducerea şcolii despre eventualele deteriorări şi persoanele răspunzătoare;
  • ·        asigură securitatea documentelor şcolare (cataloage, condica de prezenţă);
  • ·        ia măsuri pentru îndepărtarea din incinta şcolii a persoanelor străine, care ar putea deranja programul şcolii;
  • ·        la terminarea serviciului va consemna în registrul de procese verbale evenimentele petrecute în timpul efectuării serviciului;
  • ·       

 

CAPITOLUL VII

Transportul elevilor

 

Art. 82 Transportul elevilor se va face cu microbuzul şcolar conform art. 161 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin O.M.E.C. 4925/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

1)    Orarul de transport al elevilor este următorul:

- 715-730 elevii din satul Udupu;

- 730-745 elevii din satele Tătărăştii de Sus şi Dobreni;

- 1200-1215 elevii din ciclul primar Udupu;

- 1400-1415 elevii din ciclul gimnazial Udupu;

- 1415-1430 elevii din ciclul gimnazial Tătărăştii de Sus şi Dobreni.

2) Directorul şcolii desemnează un cadru didactic pentru însoţirea şi supravegherea elevilor în mijlocul de transport.

3) Elevilor care distrug sistematic componente ale mijlocului de transport li se poate interzice deplasarea cu acest mijloc pe o perioadă determinată de timp.

4) Transportul elevilor se face în baza certificatului de transport în cont propriu de persoane deţinut de şcoală şi revizuit periodic.

 

CAPITOLUL VIII

Elevii

 

Secţiunea 1

Dobândirea calităţii de elev

 

Art. 83 - 1) În învăţământul primar şi în ciclul gimnazial, calitatea de elev se dobândeşte în urma solicitării scrise adresate de părinţi/tutori legali către unitatea de învăţământ.

             - 2) Elevii promovaţi vor fi înscrişi de drept în anul următor de studiu.

            - 3) Elevii repetenţi sau retraşi, cu drept de reînscriere, se pot reînmatricula, la cerere, redobândind calitatea de elev în următorii 2 ani, cu respectarea art. 72, 73 din prezentul Regulament de Ordine Interioară.

 

Secţiunea a 2-a

Exercitarea calităţii de elev

 

Art. 84 -1) Calitatea de elev se exercită prin frecventarea cursurilor şi prin participarea la toate activităţile existente în programul unităţii de învăţământ.

             -2) Evidenţa prezenţei elevilor se face la fiecare oră de curs de către învăţător/profesor, care consemnează obligatoriu în catalog fiecare absenţă.

Art. 85 Motivarea absenţelor se face de către învăţător sau diriginte în baza următoarelor acte justificative ce vor fi prezentate în maxim 7 zile de la reluarea activităţii elevului:

a)     adeverinţă eliberată de medicul de familie;

b)    adeverinţă eliberată de spital, în cazul în care elevul a fost internat;

c)     cererea scrisă a părintelui/tutorelui legal al elevului, adresată direct directorului şi aprobată de acesta în urma consultării cu dirigintele/învăţătorul clasei.

 

Secţiunea a 3-a

Drepturile, îndatoririle, recompensarea şi sancţiunile elevilor

 

Art. 86 Elevii din învăţământul obligatoriu de stat beneficiază de drepturi şi recompense, dar au şi îndatoriri stipulate în secţiunile 3, 4 şi 5 ale capitolului VIII din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Art. 87 Elevilor din şcolile comunei Tătărăştii de Sus le este interzis:

a)     să intre în cancelaria profesorilor, cu excepţia elevilor de serviciu sau a celor chemaţi expres;

b)    să aducă şi să difuzeze în şcoală  materiale care, prin conţinutul lor, atentează la independenţa, suveranitatea şi integritatea naţională;

c)     să aibă o atitudine jignitoare faţă de colegii lor, să adrese injurii personalului şcolii sau trecătorilor;

d)    să facă propagandă politică, să cultive comportamente individuale sau colective contrare bunelor maniere;

e)     să săvârşească fapte care au la bază minciuna, frauda, furtul;

f)      să alerge pe coridoare şi în clase, să staţioneze în grupuri compacte împiedicând circulaţia normală a elevilor şi a cadrelor didactice;

g)     să trântească uşile, să deterioreze mobilierul din dotare, mijloacele de învăţare, grupurile sanitare, etc.;

h)    să folosească instalaţiile electrice sau pe cele de încălzire;

i)       să practice în şcoală şi în afara şcolii jocuri de noroc sau jocuri care ar provoca accidente;

j)       să-şi însuşească şi să folosească bunuri ale altor colegi fără consimţământul acestora;

k)    să consume alcool, seminţe sau să fumeze în incinta şcolii;

l)       să posede sau să folosească petarde, spray-uri lacrimogene sau paralizante, arme albe;

m)  să aducă în incinta şcolii persoane străine de şcoală;

n)    să posede şi să difuzeze în şcoală materiale cu caracter obscen sau pornografic;

  • o)    să aibă asupra lor telefoane mobile în timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor;

p)    să părăsească, pe timpul pauzei, incinta şcolii;

q)    încălcarea acestor interdicţii atrage după sine aplicarea sancţiunilor prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Art. 88 Sancţiunile ce pot fi aplicate elevilor sunt cele înscrise în Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, art. 118-134.

 

CAPITOLUL VIII

Dispoziţii finale

 

Art. 89 În unităţile şcolare din comuna Tătărăştii de Sus fumatul este interzis, conform legii.

Art. 90 Este interzisă constituirea de fonduri de protocol sau fonduri destinate derulării evaluărilor naţionale.

Art. 91 -1) Prezentul regulament va fi adus la cunoştinţa elevilor şi a părinţilor acestora.

             -2) În baza art. 86 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, a prezentului regulament şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, directorul va încheia cu părinţii elevilor un contract educaţional în care sunt înscrise drepturile şi obligaţiile reciproce ale părţilor.

Art. 92 Prezentul regulament intră în vigoare la data de 19.10.2012, după aprobarea lui în şedinţa Consiliului profesoral şi a Consiliului de administraţie al Şcolii Gimnaziale Tătărăştii de Sus.

 

 

 

 

DIRECTOR,

Prof. Dumitrescu Aritina Adriana