Scoala Gimnaziala "Avram Iancu" Dej
Dej, Cluj

Regulament

Extras din Regulamentul intern

Art.17. Obligaţiile elevilor

            Lecţiile şi toate activităţile în afară de clasă se vor desfăşura pe baza unui orar aprobat de directiunea şcolii ce se va afişa în sala profesorală. Lecţiile se vor desfăşura între orele 8-14. Pauza mare este între orele 9,50-10,10.

            Lecţia durează 50 de minute urmată de o pauză de 10 minute.

Programul şcolar începe cu intonarea Imnului Naţional al României.

            Elevii vor purta uniforma şcolară şi insigna (conform legii nr. 35/2007 privind siguranta elevilor in şcoli).

            Elevii sunt obligaţi să respecte liniştea în clase până la venirea profesorului sau învăţătorului. Inainte de începerea  lecţiei, elevii de serviciu pe clase sunt obligaţi să se îngrijească de cretă, burete, curăţenia tablei, materialul didactic şi să comunice învăţătorului sau profesorului elevii absenţi. La sfârşitul orei de curs elevii vor curăţa clasa sub supravegherea învăţătorului sau dirigintelui şi numai după aceea vor pleca acasă.

            Când starea vremii va permite, elevii sunt obligaţi să coboare în curte în timpul pauzei iar în caz de timp nefavorabil vor rămâne pe coridoare sub supravegherea profesorului de serviciu. Pe scări şi pe coridoare elevii vor păstra liniştea, ordinea şi curăţenia. Este interzis elevilor să strige, să cânte şi să se îmbrâncească pe coridoare şi pe scări. La fel şi în curte, elevii vor avea o atitudine civilizată. După ultima oră de curs, elevii vor părăsi  şcoala în linişte. Elevii sunt datori să execute toate indicaţiile învăţătorului sau a profesorului de serviciu. Elevii care dintr-un motiv oarecare nu şi-au pregătit lecţia, aduc la cunoştinţă acest  lucru profesorului sau învăţătorului în faţa clasei, înainte de începerea lecţiei.

            Elevii sunt obligaţi să aibă asupra lor carnetul de elev pe care îl prezintă elevului de serviciu la intrarea în şcoală, iar profesorului şi învăţătorului înainte de a fi examinat sau la cerere. Carnetele de elev vor purta semnătura părinţilor în dreptul notelor primite.

            In timpul lecţiilor vor păstra cea mai desăvârşită linişte şi nu vor avea îndeletniciri străine faţă de activitatea din clasă.

            Este interzis şoptitul sau orice alt mijloc necinstit  de inducere în eroare a profesorului sau învăţătorului. Elevii surprinşi copiind în timpul efectuării temelor şi celorlalte lucrări scrise sunt notaţi cu nota 1 la lucrarea respectivă şi sancţionaţi cu scăderea notei la purtare pe semestrul respectiv. Nici un elev nu poate părăsi şcoala înainte de ultima lecţie fără învoirea învăţătorului, dirigintelui sau direcţiunii.

            Elevii vor păstra în bună stare inventarul clasei şi a şcolii. Este interzis zgâriatul sau scrisul băncilor, distrugerea florilor, degradarea catedrelor, materialului didactic etc. Orice pagubă din avutul şcolii va fi suportată de cel vinovat sau, dacǎ nu se cunoaşte autorul de clasă. In acest sens dirigintele sau învăţătorul vor da în primire întregul avut al clasei colectivului de elevi iar băncile vor fi date în primire fiecărui elev în parte .Elevii sunt datori să cunoască şi să respecte cu stricteţe tehnica securităţii muncii şi cele de prevenire şi stingere a incendiilor. De asemenea vor respecta fără nici o abatere de circulaţie pe străzi şi trotuare în scopul prevenirii oricărui fel de accident de circulaţie.

            La cinematograf, sală de manifestaţii culturale sau sportive, se recomandă participarea pe clase sub conducerea profesorilor, învăţătorilor sau diriginţilor. Elevii sunt obligaţi să poarte zilnic la cursuri uniforma şcolarǎ,  sǎ aibǎ o ţinută decentă, bǎieţii sǎ aibǎ pǎrul scurt. Elevii sunt obligaţi să salute pe toţi salariaţii şcolii atât în incinta şcolii cât şi în afara ei.

Este strict interzisa introducerea in şcoala de catre elevi a telefoanelor mobile, aparatelor de fotografiat si a aparatelor de filmat.

Este interzis elevilor:

a) să distrugă documente şcolare, precum cataloage, carnete de elev, foi matricole etc.;

b) să deterioreze bunurile din patrimoniul unităţii de învăţământ;

c) să aducă şi să difuzeze, în unitatea de învăţământ, materiale care, prin conţinutul lor, atentează la independenţa, suveranitatea şi integritatea naţională a ţării, care cultivă violenţa şi intoleranţa;

d) să organizeze şi să participe la acţiuni de protest, care afectează desfăşurarea activităţii de învăţământ sau care afectează frecvenţa la cursuri a elevilor;

e) să blocheze căile de acces în spaţiile de învăţământ;

f) să deţină şi să consume, în perimetrul unităţii de învăţământ şi în afara acestuia, droguri, băuturi alcoolice şi ţigări şi să participe la jocuri de noroc;

g) să introducă, în perimetrul unităţii de învăţământ, orice tipuri de arme sau alte instrumente, precum muniţie, petarde, pocnitori etc., care, prin acţiunea lor, pot afecta integritatea fizică şi psihică a colectivului de elevi şi a personalului unităţii de învăţământ;

h) să posede şi să difuzeze materiale cu caracter obscen sau pornografic;

i) să utilizeze telefoanele celulare în timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor;

j) să lanseze anunţuri false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile în perimetrul unităţii de învăţământ;

k) să aibă ţinută, comportamente şi atitudini ostentative şi provocatoare;

l) să aducă jigniri şi să manifeste agresivitate în limbaj şi în comportament faţă de colegi şi faţă de personalul unităţii de învăţământ;

m) sǎ introducǎ aparaturǎ electronicǎ (aparate foto, telefoane celulare, camere de filmat etc.) în şcoalǎ fǎrǎ aprabarea direcţiunii.

Elevii au obligaţia să poarte asupra lor carnetul de elev, să-l prezinte profesorilor/învăţătorilor pentru consemnarea notelor, precum şi părinţilor, pentru informare în legătură cu situaţia şcolară.

Elevii din învăţământul preuniversitar de stat trebuie să utilizeze cu grijă manualele şcolare primite gratuit şi să le restituie în stare bună, la sfârşitul anului şcolar.