Scoala Gimnaziala Nr.12 "Miron Costin" Galati
Galati, Galati

Regulament

REGULAMENTUL DE ORDINE INTERIOARA AL SCOLII "MIRON COSTIN" GALATI

CAPITOLUL I. DISPOZITII GENERALE

Art. 1. Prezentul regulament contine prevederi privind organizarea si functionarea unitatilor de invatamant primar, secundar, postliceal, in conformitate cu Constitutia Romaniei, cu Legea Invatamantului nr. 84 / 1995, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, cu Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat aprobat prin O. M. 4747 din 16. 10. 2001 si cu actele normative elaborate de Ministerul Educatiei si cercetarii si de alte ministere.
Art. 2. Respectarea regulamentului este obligatorie pentru personalul didactic de predare si instruire practica, personalul auxiliar, si nedidactic, elevi si parinti care vin in contact cu Scoala "Miron Costin" Galati.
Art.3 Este garantat, potrivit art. 32 din Constitutia Romaniei, dreptul fiecarui cetatean la educatie, indiferent de sex, nationalitate, apartenenta politica sau religioasa, fara restrictii care ar putea constitui o discriminare sau segregare.

Art. 4. Activitatea de instruire si educatie are in vedere principiile Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si ale Conventiei cu privire la drepturile copilului.

Art. 5. In incinta scolii sunt interzise crearea si functionarea oricaror formatiuni politice, desfasurarea activitatilor de organizare si propaganda politica sau a celor de prazelitism religios, orice forma de activitate care incalca normele generale de moralitate, primejduind sanatatea fizica sau psihica a elevilor.

CAPITOLUL II. ORGANIZAREA SCOLII

Art. 6. In Scoala "Miron Costin" din Galati invatamantul primar si gimnazial se desfasoara prin cursuri de zi, de regula in trei ture; in primele doua ture functioneaza doar clasele din ciclul primar.

Art. 7. Numarul elevilor dintr-o clasa este aprobat de Consiliul de Adiministratie al Scolii, directorul putand interveni pentru schimbarea optiunilor elevilor, cu acordul parintilor si cu consultarea prealabila a partenerilor sociali.

Art. 8. In scoala se pot infiinta, conform prevederilor Legii Invatamantului, clase de invatamant alternativ. Infiintarea lor se face pe baza propunerilor aprobate de Inspectoratul Scolar Judetean, avizate de Comisia Nationala pentru Alternative Educationale si cu aprobarea MEC.

Art. 9. La inceput de ciclu gimnazial, se constituie clase in functie de optiunile exprimate si de rezultatele obtinute la probele de aptitudini, stabilite dupa criterii proprii ale scolii:

a. clase cu studiu intensiv al unei limbi moderne;

b. clase cu studiu aprofundat al matematicii si informaticii, matematica beneficiind de extensia ariei curriculare, informatica studiindu-se ca disciplina optionala pe grupe de 10-15 elevi.

Art. 10. Elevii pot beneficia la propunerea scolii si de studiul unor discipline cu caracter optional, acestea fiind stabilite la inceputul fiecarui an prin planul de invatamant al scolii, aprobat la propunerea directorului scolii de catre Consiliul de administratie al scolii.

Art. 11. In scoala fiinteaza biblioteca scolara care functioneaza pe baza Regulamantului aprobat de MEC.

CAPITOLUL VII. ELEVII

Art. 40. Are calitatea de elev al scolii orice persoana, indiferent de sex, rasa, nationalitate, apartenenta politica sau religioasa, care este inscrisa si participa la activitatile scolare sau extrascolare ale Scolii "Miron Costin".

Art. 41. 1. Calitatea de elev se dobandeste prin inscrierea la Scoala "Miron Costin", incetarea exercitarii calitatii de elev se realizeaza la incheierea studiilor gimnaziale sau in conditiile de abandon scolar.

2. Elevii promovati vor fi inscrisi automat in anul scolar urmator, cu exceptia celor care fac cerere de retragere saiu transfer.

3. Calitatea de elev se exercita prin frecventarea cursurilor si prin participarea la toate activitatile curriculare si extracurriculare existente in programul scolii.

4. Evidenta prezentei elevilor se face la fiecare ora de curs de catre invatatori si profesori, care consemneaza in catalog absentele.

5. Elevii sunt obligati sa se prezinte la fiecare sesiune de examene prevazuta in programul scolii.

Art. 42. 1. Absentele datorate imbolnavirii elevilor, bolilor molipsitoare in familie sau altor cazuri de forta majora, dovedite cu acte legale, sunt considerate motivate.

2. Motivarea absentelor se efectueaza pe baza urmatoarelor acte:

- adeverinta eliberata de medicul cabinetului scolar, al circumscriptiei sanitare sau de medicul de familie;

- adeverinta sau certificat medical, eliberate de unitatea spitaliceasca, in cazul in care elevul a fost internat in spital;

- cererea parintilor pentru situatii familiale deosebite, fara a depasi 7 zile pe semestru.

3. Motivarea absentelor se face de catre invatator sau diriginte, in prezenta sau dupa consultarea parintilor (sustinatorilor legali).

4. Actele pe baza carora se face motivarea absentelor vor fi prezentate in termen de maxim 10 zile de la reluarea activitatii si vor fi pastrate de catre invatator sau diriginte pe tot parcursul anului scolar. Toate adeverintele medicale trebuie sa aiba viza cabinetului medical scolar.

Art. 43. Elevii cu handicap fizic, nedeplasabili, cu boli cronice grave, pot fi scutiti partial sau total de frecventa, beneficiind de indrumarea scolii. Scutirea se acorda la cerere, de catre Consiliul de administratie, pe baza actelor medicale doveditoare.

Art. 44. Elevii au dreptul sa se transfere de la Scoala "Miron Costin" la orice alta unitate de acelasi grad, cu aprobarea directorului si al directorului scolii unde se transfera. De asemenea, in limita locurilor disponibile, cu aprobarea directorului se pot transfera de la o clasa la alta cu acelasi profil. Pentru transferul la o clasa cu regim special, acesta se va face prin sustinerea unui examen de diferenta. Examenele de diferenta se organizeaza inainte de inceperea propriu-zisa a anului scolar, in perioada rezervata pentru corigente; obiectele pentru care se sustine examen sunt cele prevazute in planul de invatamant al profilului solicitat si pe care elevul nu le-a studiat la clase de unde provine.

VII. a. DREPTURILE ELEVILOR

Art. 45. Elevii se bucura de toate drepturile legale si nicio activitate din scoala nu le poate leza demnitatea sau personalitatea.

Art. 46. a. Elevii au dreptul sa opteze, conform legii, pentru tipul si forma de invatamant pe care o vor urma si sa aleaga parcursul scolar corespunzator intereselor, pregatirii si competentelor lor, facand din timp optiunea din oferta cuprinsa in curriculum-ul la decizia scolii, fiind consiliati pentru aceasta de catre parinti, educatori, personalul din institutiile abilitate.

b. Parintii sau tutorii legali au dreptul de a alege forma de invatamant si felul educatiei.

Art. 47. a. Elevii beneficiaza de invatamant de stat gratuit.

b. Elevii cu situatie materiala precara pot beneficia de burse sociale. Solicitarile elevilor pentru atribuirea acestor burse se adreseaza unei comisii compuse din director, 2-3 diriginti si secretarul sef al scolii. Instructiunile privind acordarea burselor se afiseaza anual, pentru a fi cunoscute de catre elevi si parinti.

c. Elevii pot utiliza gratuit, sub indrumarea profesorilor, pe toata durata studiilor, baza materiala si didactica de care dispune scoala.

d. In timpul scolarizarii elevii beneficiaza de asistenta medicala gratuita.

e. Elevii au dreptul sa fie evidentiati si sa primeasca premii si recompense pentru rezultatele deosebite la activitatile curriculare si extracurriculare, precum si pentru atitudine civica exemplara.

f. Elevii primesc gratuit in folosinta manuale scolare.

g. Elevii din clasele I -IV primesc zilnic produse lactate si de panificatie conform O.U.G. 96/2002.

CAPITOLUL X. DISPOZITII FINALE

Art. 72. Elevii Scolii "Miron Costin", prin intreaga lor activitate, prin comportament si atitudine, in orice imprejurare oficiala sau particulara trebuie sa constientizeze si sa onoreze prevederile prezentului regulament.

Art. 73. Prezentul regulament de ordine interioara intra in vigoare incepand cu data de 1 octombrie 2002 si va fi adus la conostinta tuturor celor interesati sub semnatura de luare la cunostinta.