Gradinita cu program prelungit "Dumbrava Minunata" Hunedoara
Hunedoara, Hunedoara
Prezentare
DEVIZA
GRĂDINIŢA NOASTRĂ URMĂREŞTE CA FIECARE COPIL SĂ SE DEZVOLTE LIBER, ÎN RITMUL LUI ŞI ÎL ÎNVAŢĂ SĂ AIBĂ UN COMPORTAMENT TOLERANT, RESPECTUOS ŞI ADAPTAT LA VIAŢA SOCIALĂ VIITOARE.
GRĂDINIŢA PP. "DUMBRAVA MINUNATĂ"
Grădiniţa se află pe Aleea Campului, în imediata vecinătate a Şcolii Generale Nr. 2, în zona Cinematografului Flacăra. Este o clădire cu arhitectura specifică spaţiilor cu destinaţie şcolară, cu o curte mare, mereu animată de prezenţa copiilor, în timpul programului, dar şi loc de relaxare pentru bunici ce-şi însoţesc nepoţii, după ce programul grădiniţei s-a încheiat. Clădirea reprezintă un adevărat punct de reper, înconjurată de zecile de blocuri în care au locuit şi locuiesc foşti şi actuali preşcolari, ce continuă să se raporteze la ea ca la o lume fermecată, o dumbravă minunată. Grădiniţa I.C.S.H. Nr.2, cum se numea la vremea aceea, s-a înfiinţat în anul 1972. A funcţionat cu un număr de 8 grupe. De instruirea, educarea şi asigurarea securităţii copiilor se preocupau 16 cadre didactice, 20 de persoane-personal nedidactic, 2 administratoare, 3 asistente medicale. În anul 1997 grădiniţa a trecut la Ministerul Învăţământului sub o nouă denumire, Grădiniţa PP. Nr. 3. Doi ani mai târziu, în acelaşi local, în corpul de clădire unde iniţial funcţionase creşa iar, mai apoi o ţesătorie şi un cabinet stomatologic, s-a mutat Grădiniţa PN. Nr.6 ce funcţionase la parterul unui bloc. În anul 2000 cele două grădiniţe s-au comasat, grupelor deja existente adăugându-li-se 5 grupe de program normal, din care una era grupă combinată maghiară. Unitatea a funcţionat sub denumirea Grădiniţa PP.-PN. Nr.3 până în 2004 când s-a hotărât personalizarea acesteia. Aşa se face că acum grădiniţa se numeşte "Dumbrava Minunată", funcţionează cu un număr de 9 grupe - 4 grupe cu program normal unde sunt înscrişi 80 de copii şi 5 grupe cu program prelungit cu 100 de copii. Din cele 4 grupe de program normal o grupă funcţionează cu predare în limba germană.
Unitatea cu personalitate juridică s-a înfiinţat în anul 2012 cu denumirea de GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT „DUMBRAVA MINUNATĂ” Hunedoara cuprinzând 5 structuri.
Grădiniţa PP. “PRICHINDELUL” HUNEDOARA
Str. I.L.CARAGIALE, NR.6 BIS, Tel/Fax: 0254/712349
e-mail: prichindelulhd@yahoo.com
Grădiniţa PP. “Prichindelul” este situată în Zona “0” a municipiului Hunedoara, în vecinătatea Colegiului Economic “Emanuil Gojdu” şi Colegiului Naţional de Informatică “Traian Lalescu”. Unitatea de învăţământ a fost înfiinţată în 1952 cu denumirea Grădiniţa CSH. Nr. 1 cu program săptămânal funcţionând cu trei grupe. În 1970 s-au mai înfiinţat două grupe cu program prelungit. Din anul 1984 grădiniţa a rămas doar cu specific de program prelungit păstrându-şi aceeaşi denumire şi funcţionând cu cinci grupe de copii. În anul 1993 unitatea şi-a schimbat titulatura în Grădiniţa PP. Nr. 1. În anul 1998, la cererea comunităţii s-a înfiinţat o grupă cu program normal. În prezent unitatea funcţionează cu 5 grupe de program prelungit şi o grupă cu program normal schimbându-şi titulatura în Grădiniţa PP “Prichindelul” din anul 2005. Unitatea dispune de 6 săli de clasă amenajate corespunzător cerinţelor educaţionale. Renumită în oraş pentru calitatea actului educativ desfăşurat şi grija acordată pe toate planurile copiilor, funcţionează cu 155 de copii înscrişi.
Grădiniţa PN. "ZORI DE ZI" HUNEDOARA
Str. Cerbului, nr.3, Cod:331053, Tel. 0254747630
e-mail: gradizoridezi@yahoo.com
Grădiniţa PN. ,,Zori de zi” înfiinţată în anul.1973 a funcţionat de-a lungul timpului cu un nr. fluctuant de grupe de preşcolari - 3, 4, 5, 6 grupe - în concordanţă cu situaţia economică, socială a localităţii şi evoluţia demografică. În acest an şcolar unitatea cuprinde un nr. de 77 copii, constituiţi în 3 grupe:
- Grupa mică ,,Puişorii”
- Grupa mijlocie ,,Iepuraşii isteţi”
- Grupa mare ,,Pisoiaşii”
Unitatea are vizibilitate în mediul comunităţii locale, este atractivă pentru părinţii cu copii de vârstă preşcolară deoarece oferă:
- spaţiu educaţional funcţional, atractiv, în concepţie originală;
- activitate didactică eficientă, adaptată particularităţilor copiilor şi finalităţilor învăţământului preşcolar;
- personal didactic cu o formare profesională temeinică;
- mediu didactic inclusiv, cadru propice de exprimare a disponibilităţilor individuale ale copiilor;
- climat afectiv-motivaţional bun în colectivele de copii şi cadre didactice, de siguranţã fizicã şi de libertate culturală, spiritualã.
În grădiniţă, construim alături de copii o adevărată poveste a cărei ţesătură continuă şi acasă, în familie. Pentru a putea continua firul poveştii e nevoie de comunicare susţinută, informare constantă asupra competenţelor pe care trebuie să le atingă copiii, cunoaştere a rezultatelor pe care le obţin în fiecare etapă de dezvoltare. Pentru aceasta, în mediul grădiniţei se produc evenimente, care au ca scop spargerea barierelor de comunicare între factorii educaţionali şi oferă oportunităţi de exprimare copiilor preşcolari.
Grădiniţa PP. Nr.1 - HUNEDOARA
Str. Rândunicii, nr. 1, Tel: 0254 711 900
e-mail: gradinita_pn1hd@yahoo.com
Grădiniţa PN. Nr.1, s-a înfiinţat în anul 1975 cu denumirea de Grădiniţa cu Program Prelungit CSH. Nr.5 Hunedoara cuprinzând grupe de program prelungit şi grupe de creşă. După anul 1989, datorită diminuării numărului de preşcolari, grădiniţa a fost desfiinţată, primăria dând alte întrebuinţări clădirii. În timp clădirea nu a mai avut nici o utilizare şi s-a deteriorat treptat. Ca urmare a solicitărilor locuitorilor din cartierul Micro 5 primăria a reabilitat clădirea în anul 2007 cu scopul de a cuprinde preşcolarii celor două grădiniţe, P.N. 1 şi P.N. 8 care funcţionau în apartamente la parterul unor blocuri. Instituţia nou formată a primit denumirea Grădiniţa cu Program Normal Nr.1 incluzând atât grupe de program normal cât şi grupe de program prelungit. Astăzi unitatea oferă un mediu cald şi primitor propice unei educaţii de calitate. Sălile de grupă sunt spaţioase şi luminoase şi toate dotările sunt în concordanţă cu standardele europene.
Grădiniţa PP. Nr. 5 - HUNEDOARA
Str. Ştrandului, nr. 2, Tel: 0254 712 341
e-mail:
Grădiniţa PN. Nr. 5, iniţial PN. Nr. 8, a fost înfiinţată în anul 1971 în cartierul Micro VI al municipiului Hunedoara, ca o necesitate şi o cerinţă a comunităţii locale zonale, într-o perioada în care, potrivit politicii ţării, evolutia demografică la nivel local a fost în creştere, efectivul de copii fiind mare, grădiniţa a funcţionat ca unitate independentă cu personalitate juridică, cu patru grupe, în regim de program normal, pe două schimburi, până în anul 1980, după care a funcţionat pe un schimb, cu patru grupe, cu un efectiv de 25 copii la grupă. În anul 2002 grădiniţa îşi schimbă denumirea şi este cunoscută în comunitate sub numele de Grădiniţa cu Program Normal Nr. 5, în 2006 se comasează cu Grădiniţa cu Program Normal Nr. 7 şi funcţionează ca unitate independentă, cu personalitate juridică, până în anul 2010. În anul şcolar 2010-2011, funcţionează ca structură a Grădiniţei „Zori de zi”, cu patru grupe de preşcolari, iar din anul şcolar 2011-2012 şi până în prezent funcţionează ca structură a Grădiniţei „Dumbrava Minunată” Hunedoara, cu două grupe de copii, datorita schimbării structurii populaţiei, sub directa îndrumare a directorului unităţii PJ. şi a ISJ. Hunedoara. În prezent efectivul de copii la grupă a crescut, având un numar de 28 de copii la grupă, grădiniţa având frumoasa misiune de a veni în sprijinul familiei în cresterea şi educarea celor mici, la baza activităţii noastre aflându-se competenţa, profesionalismul şi marea dăruire pentru formarea preşcolarilor, pregatirea lor pentru şcoală şi viaţă. Pe parcursul acestor ani, grădiniţa a funcţionat cu personal didactic calificat, titular, şi personal de îngrijire. Cadrele didactice în toţi aceşti ani au asigurat buna desfăşurare a procesului instructiv-educativ, oferind o educaţie de calitate mai multor generaţii de copii, bucurându-se de aprecieri din partea părinţilor şi comunităţii locale şi a forumului tutelar. Prin profesionalism, prin preocuparea permanentă de creştere a calităţii actului educational, prin diversitatea modalităţilor de antrenare, atât a copiilor, cât şi a părinţilor, în activităţi extracurriculare interesante, grădiniţa noastră şi-a format un bun şi merituos renume pe care dorim să-l menţinem şi în continuare.
Grădiniţa PP. “FLOAREA SOARELUI” - HUNEDOARA
Str. Cerbului, Nr.3 BIS, Tel: 0254 711 797
e-mail: floarea_soarelui_hd@yahoo.com
Grădiniţa PP. „Floarea-Soarelui” se află pe str. Cerbului Nr. 3 Bis în zona Micro III în vecinătatea Şcolii Generale Nr. 8, a Grădiniţei PN. „Zori de zi” şi a Complexului Comercial Dunărea. Unitatea de învăţământ a fost înfiinţată în 1976 cu denumirea Grădiniţa CSH. Nr. 4 cu program prelungit şi a adăpostit într-o aripă a clădirii Creşa pentru copii de 1-3 ani. În anul 2000 Creşa s-a mutat într-o altă clădire a oraşului, în locul acesteia fiind mutate grupele de program normal ale Grădiniţei PN. Nr.7 Hunedoara, rămasă fără spaţiu. Cele două grădiniţe au fost comasate şi au format unitatea sub denumirea de Grădiniţa PN.-PP.-PS. Nr.4, care a funcţionat cu grupe de program prelungit, normal şi săptămânal. Astfel că în anul 2004 colectivul grădiniţei a optat pentru schimbarea numelui unităţii în Grădiniţa „Floarea Soarelui” nume pe care şi-l pastrează şi la ora actuală. Din anul 2007 Grădiniţa PP. ”Floarera Soarelui” a rămas doar cu specific de program prelungit păstrându-şi aceeaşi denumire şi funcţionând cu şase grupe de copii. La ora actuală grădiniţa funcţionează cu un număr de cinci grupe de copii repartizaţi pe nivele de vârstă, fiind dotată cu săli spaţioase şi luminoase, fiind înconjurată de o curte mare dotată cu aparate pentru jocuri în aer liber. Unitatea oferă un mediu cald şi primitor propice unei educaţii de calitate, de asemenea unitatea noastră este vizibilă în comunitate nu prin poziţia geografică sau dimensiune, ci prin calitatea activităţilor cu copiii şi prin personalizarea acţiunilor desfăşurate. În centrul atenţiei tuturor este copilul şi nevoile lui de creştere, socializare şi educaţie, deoarece ...,,Multe dintre câte ne sunt necesare pot aştepta, numai copilul nu. Acum e timpul când se formează trupul şi spiritul lui. Copilului nu i se poate spune: Aşteptă până mâine! Numele lui este AZI!" (Gabriela Mistral)
VIZIUNEA
„Nu ne limităm copiii la propria educaţie căci sunt născuţi în alte vremuri!”
Derivă din nevoile educaţiei identificate la nivelul societăţii şi al comunităţii încă de la vârsta preşcolară. Grădiniţa noastră îşi propune să fie o instituţie care să formeze personalităţi, să cizeleze mentalităţi şi care să formeze deprinderi, să ofere şanse egale tuturor copiilor. De asemenea, prin întreaga activitate din grădiniţă, se urmăreşte garantarea pregătirii pentru adaptarea la viaţa şcolară, apoi la cea socială şi crearea unui climat de muncă şi învăţare stimulativ şi creativ. Noi trebuie să oferim posibilitatea de exprimare a propriei identităţi asigurând tuturor egalitate de şanse.
MISIUNEA
Grădiniţa noastră este locul în care copiii trebuie să se simtă acasă, unde grija şi încrederea sunt mai presupus de restricţii şi ameninţări, unde uşile vor fi mereu deschise pentru toţi cei care au nevoie de educaţie (copii, tineri şi adulţi) şi unde fiecare persoană indiferent de etnie sau religie poate să promoveze idealuri şi valori precum bunătatea, cooperarea, responsabilitatea şi toleranţa. De aceea ne propunem să oferim şanse egale pentru educaţie şi cultură tuturor copiilor. Grădiniţa asigură predarea şi învăţarea de calitate prin promovarea egalităţii şanselor, a interculturalităţii, stimularea şi valorizarea creativităţii, reconsiderarea mediului şcolar ca “mediu prietenos”, promovarea inovaţiei, revigorarea spiritului civic, dezvoltarea cooperării şi colaborării, formarea unui stil de viaţă sănătos, statuarea disciplinei şi responsabilităţii. Setul de valori care alcătuieşte cultura unităţii şcolare este într-o strânsă legătură cu aspectele principale ale activităţilor şi obiectivelor care, sub o formă sau alta, sunt prezente în fiecare instituţie:
ţinta educaţiei;
natura educaţiei;
tipul de educaţie, din punct de vedere al adecvării sale faţă de copii;
metodologia prin care educaţia este oferită acestora.
Valorile dominante sunt: egalitarism, cooperare, munca în echipă, respect reciproc, ataşamentul faţă de copii, respectul pentru profesie, libertate de exprimare, principii pe care le cultivă Grădiniţa cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată” Hunedoara:
toţi copiii doresc să înveţe şi ei trebuie încurajaţi în acest sens;
dacă unii refuză să o facă, sau întâmpină dificultăţi, ei trebuie ajutaţi să le depăşească şi să nu fie etichetaţi drept „dificili";
toţi copiii au capacitatea de a învăţa; obiectivul trebuie să fie cel de îmbunătăţire continuă a performanţelor şi a încrederii lor în forţele proprii, nu cel de cuantificare a eşecurilor;
acumulările pozitive trebuie recunoscute şi încurajate.
ŢINTE STRATEGICE
Realizarea de servicii educative integrate în contextul reformei şi noului curriculum.
Dezvoltarea managementului grupei prin implementarea strategiilor participativ-active, astfel încât activitatea să fie centrată pe copil şi să răspundă necesităţilor sale actuale şi succesului şcolar.
Organizarea şi desfăşurarea de programe de formare şi perfecţionare pentru personalul instituţiei.
Dezvoltarea unor parteneriate şi proiecte locale, naţionale şi internaţionale care să lărgească viziunea asupra educaţiei şi să asigure implicarea grădiniţei în viaţa comunităţii.
Îmbunătăţirea funcţionalităţii şi esteticii spaţiilor, modernizarea şi extinderea bazei didactico-materiale în ansamblul ei.
Crearea unui climat de siguranţă fizică şi psihică pentru beneficiarii actului de educaţie.
Identificarea de surse noi de finanţare şi gestionarea celor existente cât mai eficient.
Dezvoltarea CDŞ-ului pentru a răspunde nevoilor copiilor, părinţilor, societăţii şi pentru a creşte prestigiul grădiniţei.