Gimnaziul de Stat "Octavian Goga" Sighisoara
Sighisoara, Mures

Prezentare

Gimnaziul de Stat "Octavian Goga" se află în sud - vestul oraşului Sighişoara. Sighişoara (în germană Schäßburg, în maghiară Segesvár, în latină Saxoburgum) este un oraş situat în judeţul Mureş, Transilvania, România. Municipiul are o populaţie de 32.287 locuitori (2002).

Localitatea a fost întemeiată în 1190, dar prima atestare documentară a aşezării este din anul 1280 sub numele de Castrum Sex. În anul 1298 este menţionată denumirea germană Schespurch (mai târziu "Schäßburg"). Din anul 1337 este atestată forma maghiară  Seguzwar. Localitatea este menţionată în anul 1367 ca "civitas" (oraş). Numele românesc al oraşului este atestat în scris din anul 1431, într - un document emis de Vlad Dracul. Forma "Sighişoara" a pătruns în română pe filieră maghiară, fiind o adaptare a numelui "Segesvár" ("cetatea Segheş"). În perioada interbelică a fost reşedinţa judeţului Târnava Mare.

Cetatea Sighişoara este "cea mai frumoasă şi cea mai bine pastrată cetate orăşenească din Transilvania", a primit de-a lungul timpului apelative ca: Perla Târnavei, mărgăritar al Transilvaniei, Nurnberg transilvănean. Sighişoara ni se înfăţişează şi astăzi ca un veritabil oraş - muzeu oferind vizitatorului modern şansa rară de a realiza o întoarcere în timp, în atmosfera medievală de acum câteva sute de ani.

Sighisoara este inclusa astazi in patrimoniul UNESCO, un oras medieval european, ale carui vechi edificii si cladiri sunt inca functionale si bine pastrate. Legata rutier de Brasov (116 km-E60), Tg. Mures (54 km-E60), Sibiu (90 km-E14), este accesibila si pe cale ferata pe linia principala Bucuresti-Brasov-Cluj Napoca-Oradea.

Misiunea şcolii:

Absolvenţii care probează autonomie intelectuală şi morală, capacitate de adaptare la schimbări, solidaritate şi atitudine deschisă, pozitivă faţă de învăţare sunt mai apţi să-şi rezolve singuri şi corect problemele existenţiale şi vor da dovadă de o conduită dezirabilă social, deci nu vor contribui la creşterea disfuncţionalităţilor sociale.


În anul 1951 şi - a deschis pentru prima oară porţile şcoala din uliţa Şaeşului, cunoscută sub denumirea oficială de Şcoala Generală Nr. 5 Sighişoara. Se realiza astfel o dorinţă mai veche a populaţiei româneşti din acest cartier.

Între anii 1951 - 1957 a funcţionat ca unitate şcolară cu ciclul primar, apoi s - a transformat în şcoală generală cu clasele I- VII, prima promoţie absolvind în anul 1961. Peste patru ani au terminat şcoala primii absolvenţi ai clasei a VIII - a (1965).

Între anii 1971 - 1981 a funcţionat ca unitate de învăţământ cu treapta I de liceu ( I - X ), perioadă în care au fost pregătite peste 500 de muncitoare în profilul confecţii. Din 1981 şi până în prezent a funcţionat ca unitate de învăţământ cu clasele I - VIII.

În cei 50 de ani de viaţă, de pe băncile şcolii noastre s - au îndreptat spre forme superioare de pregătire, peste 3000 de elevi din cartier, care în prezent unii sunt în prag de pensionare, alţii la început de carieră sau încă pe băncile şcolilor şi facultăţilor au devenit sau vor deveni întelectuali, tehnicieni, muncitori în toate domeniile de activitate.

Şcoala a fost inaugurată într - o clădire care azi nu mai există, şi - a continuat activitatea într - o parte a clădirii unde a funcţionat Casa de  Copii, desfiinţată în anul 2005. În anul 1965 s - a dat în folosinţă clădirea nouă a şcolii cu 10 săli de clasă şi două ateliere - şcoală.

Între anii 1980 - 2003 Gimnaziul de Stat "Octavian Goga" a funcţionat ca şcoală coordonatoare cu Centru de execuţie bugetară pentru şcolile generale din municipiul Sighişoara.

Datorită rezultatelor foarte bune, cu ocazia sărbătoririi semicentenarului înfiinţării şcolii prin hotărârile Consiliului Local Sighişoara şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, din anul şcolar 2001 - 2002, Şcoala Generală Nr. 5 Sighişoara s - a numit Gimnaziul de Stat "Octavian Goga" Sighişoara, fiind singura unitatea de învăţământ din judeţul Mureş, care  la acea dată purta numele poetului "pătimirii noastre".

Galerie foto