Gimnaziul Nr.68 "Ion Creangă"
Chişinău, Chişinău, Republica Moldova

Prezentare

          Gimnaziul nr.68 îşi propune ca obiectiv educaţional major dezvoltarea armonioasă creativă a personalităţii elevului. Gimnaziul activează pe principiul democratizării, umanizării, principiul instruirii dezvoltate. Durata învăţămîntului obligatoriu este de 9 ani. Înscrierea în clasa întîi devine obligatorie cînd copilul a atins vîrsta de 7 ani şi încetează la sfîrşitul anului de studii, cînd absolventul a atins vîrsta de 16 ani.

          Învăţămîntul în gimnaziul nr.68 este gratuit şi dreptul la învăţătură este garantat pentru toţi copiii de vîrstă şcolară.

         Gimnaziul asigură dreptul părinţilor de a-şi alege pentru copiii săi limba de instruire şi educaţie, la treapta primară copiilor li se formează deprinderi şi aptitudini de comunicare.

         Toţi elevii ce au absolvit şcoala primară se înscriu în ciclul gimnazial fără probe de concurs.

         În gimnaziu, la decizia administraţiei publice locale funcţionează clase cu un număr mai mic de elevi decît cel stabilit.


          Localitatea Dobrogea a fost atestată documentar în anul 1915 cu denumirea de Hutor Chetrosî. În anul 1925 părintele Ion (călugăr), băştinaş din Călăraşi, Basarabia, după ce s-a aflat mai mulţi ani în România, regiunea Dobrogea, s-a stabilit cu traiul în localitatea dată. Împreună cu el se aşează cu traiul atît români, cît şi din toată regiunea de aici şi denumirea localităţii devine Dobrogea. Satul Dobrogea situat la sud-est de oraşul Sîngera, la 26 km de centrul municipal este subordonat administrativ oraşului Sîngera.

         În satul Dobrogea este deschisă prima şcoală primară, amplasată în casa boierului din sat, în anul 1936. Învăţămîntul de 7 şi 8 clase a fost organizat pentru copiii din satul Dobrogea prin intermediul şcolii medii din oraşul Sîngera.

        Şcoala medie nr.68, actualmente Gimnaziul nr.68, a fost construită odată cu construcţia orăşelului Dobrogea şi a Combinatului de Carton, începînd activitatea la 01.09.1987, cu 10 clase, 148 de elevi şi 15 cadre didactice.

Galerie foto