Gradinita cu program normal Ursati
Ursati, Gorj

Prezentare

Istoricul şcolii

Prima şcoală din Ursaţi s-a înfiinţat în anul 1926 într-o casă particulară nelocuită pusă la dispoziţie gratuit de către locuitorul Dumitru Petrescu. Şcoala a funcţionat începând cu anul şcolar şcolar 1927/1928, cu un singur post, având 28 de elevi înscrişi la clasele I-IV şi 2 elevi de clasa a V-a, sub conducerea învăţătorului cu titlu provizoriu, detaşat de la Şcoala Sărdăneşti, Dumitru Bistreanu.

La 1 septembrie 1934, şcoala sătească s-a deschis în propriul local construit cu două încăperi, prin grija Prefecturii Gorj care a dat suma de 5000 lei, a învăţătorului Dumitru Filipescu ce şi-a donat casa părintească din satul Bârseşti şi cu sprijinul sătenilor din satele Ursaţi şi Polata. Aceasta a funcţionat cu două posturi, având un efectiv de 79 de elevi înscrişi în clasele I-VII, din totalul de 107 copii de vârstă şcolară, iar cel de-al doilea post fiind ocupat de învăţătorul Petre Truşcă.

Începând cu anul şcolar 1948/49 şcolile de 7 ani devin elementare de 4 ani, Şcoala rurală Ursaţi - Polata rămânând doar cu clasele I-IV, unde s-au stabilit ca dascăli soţii Ion şi Elena Hotoboc. Între timp, localul vechi de şcoală devine necorespunzător şi în anul 1955, cetăţenii celor două sate Ursaţi şi Polata iau hotărârea să-şi aducă fiecare contribuţia pentru construcţia altuia nou, care e dat în folosinţă la 13 septembrie 1959, în prezenţa inspectorului şcolar şef, Vasile Romanescu şi a lui Matei Pecingină, delegat din partea raionului Târgu-Jiu.

În anul şcolar 1961-1962, la Bârseşti ia fiinţă, şcoala elementară de 7 ani, pentru cuprinderea elevilor din toate satele comunei care până atunci fuseseră nevoiţi să meargă în comunele vecine. Pentru aceasta era nevoie de un nou local mai spaţios, a cărei schiţă de amplasare a fost întocmită de tehnicianul Vasile Chiriac, învăţătorul Dumitru Filipescu şi secretarul Sfatului, Dumitru Giorgi din Ursaţi. La 9 octombrie 1962, s-a pus piatra de temelie, cetăţenii din Bălani, Polata, Bârseşti şi Ursaţi participând voluntar la lucrări, iar sub direcţiunea lui Băleanu Dumitru încep cursurile la 17 septembrie 1963.

În anul şcolar 1964 - 1965 învăţământul s-a generalizat, luând naştere şcoala generală de 8 ani, care se va numi apoi Şcoala Generală Nr. 9. De aceasta aparţine şi Şcoala Primară Ursaţi, până la comasarea cu Grupul Şcolar Bârseşti, în anul 2006.

La Ursaţi, în anul şcolar 1972-1973 ia fiinţă în cadrul şcolii primare un post de grădiniţă cu 28 copii, având ca educatoare pe învăţătoarea Elena Popescu, fiica revizorului Ioan Dogaru din Bălani. Şcoala a continuat să funcţioneze cu un post de patru clase, condus de Mazăre Angela până la 1 septembrie 1974, când s-a înfiinţat al doilea post, ocupat de Pârvulescu Ion din Stăneşti, până la pensionarea sa în anul 2000. Din anul 1986 şi în prezent al doilea post de învăţător a fost ocupat de Rădăcină Elisabeta, fiică a fostului sat Ursaţi. Pe postul de la grădiniţă au funcţionat mai multe cadre didactice: Giorgi Ligia, Floroiu Anca, Mărgulescu Manuela, Dragomir Ana Maria, Ţundrea Cornelia, regretata, Bacalin Adela, Văduva Ionela, Militaru Constantina, Lungu Maria, Bleaje Eugenia, Iovu Alina.

Galerie foto

elevi elevi Clasa clasa elevi