GRĂDINIŢA DOBRIŢA
Dobrita, Gorj

Prezentare

Grădiniţa cu program normal Dobriţa este situată în central satului Dobriţa din comuna Runcu, fiind structură a Liceului Tehnologic „G-ral C-tin Şandru” Bîlta.

În unitatea noastră este o singură grupă de preşcolari cu o educatoare titulară, dispune de o clasa cu mobilier modern şi condiţii optime de desfăşurare a activităţilor instructiv – educative.

În cadrul unităţii se regăseşte şi Şcoala primară având doi învăţători calificaţi.

În imediata vecinătate se află dispensarul medical, farmacia, căminul de bătrâni şi biserica satului cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul.

Satul Dobriţa este aşezat la poalele munţilor Vulcan în partea nordică a Judeţului Gorj, la o distanţă de 17 km nord – vest de oraşul Tg-Jiu.

Numele satului Dobriţa vine de la Dobra, numele unei femei rămase aici, se crede, de pe timpul năvălirii slavilor şi care stăpânea moşia Leleştilor în care era inclusă şi moşia Dobrei.

Despre un învăţământ organizat se poate vorbi în satul Dobriţa începând cu anul 1866 – când în acest sat se înfiinţează un post de învăţător.

Cât priveşte învăţămîntul preşcolar, despre acesta nu se poate vorbi decât începând cu anul 1960, când la cerinţele cetăţenilor din satul Dobriţa, a fost înfiinţată şi în acest sat o grădiniţă de copii cu un singur post, având un număr de 35 de copii.

Prima educatoare care şi-a început activitatea în această grădiniţă a fost doamna Popescu Maria.

În anul 1971 se înfiinţează al doilea post de educatoare încadrându-se doamna Cicu Elena.

În anul 1981 pleacă Cicu Elena şi vine Educatoare Popescu Veronica până în anul 1984.

La 1 septembrie 1984 vine pe post doamna educatoare Sîrbu Paraschiva pentru 2 ani, iar pe 22 septembrie1986 pe postul al doilea vine doamna Popescu Ana (Damian Ana).

În anul 1988 Popescu Maria se pensionează trecând pe post Purece Ioana, iar în anul 1989 profesează Papa Aurica.

Începând cu 1 septembrie 1990 revine doamna Sîrbu Paraschiva iar din 1990 şi până în 2011 rămân pe post cele două educatoare ale satului Damian Ana şi Sîrbu Paraschiva, când doamna Sîrbu se pensionează.

Începând cu 1 septembrie 2011 eu Huidu Ana Camelia încep activitatea la această grădiniţă fiind colegă cu mama mea Damian Ana pe o perioadă foarte scurtă de timp şi anume 10 MAI 2012 când aceasta trece în nefiinţă lăsând un mare gol în inimile preşcolarilor care au îndrăgit-o foarte mult cât şi în inimile celor 3 copii ai săi care şi astăzi o plângem, rămânând un singur post până în prezent.