Grădiniţa Copalnic Mănăştur
Copalnic-Manastur, Maramures

Prezentare

Grădiniţa Copalnic Mănăştur este una dintre cele 10 structuri ale Şcolii cu Clasele I-VIII Copalnic Mănăştur. Satul Copalnic Manaştur, centru de comună, este situat în lunca râului Cavnic şi a pârâului Bloaja, la o distanţă de 25 de km de Baia Mare şi 20 de km de Târgu Lăpuş, judeţul Maramureş.

Educatoarele “au sfânta datorie de a gândi cu băgare de seamă spre talentul fiecărui pruncuţ, căci te miri în care pruncuţ,… afli ascunsă piatra cea scumpă care după ce o ciopleşti are preţ nespus” spunea pedagogul Vicenţiu Babeş.

Şi… s-au „şlefuit” asemenea pietre scumpe pe meleagurile noastre încă din prima jumătate a secolului XX. Se ştie că în Copalnic Mănăştur a fost înfiinţată prima grădiniţă de copii înainte de anul 1930, de către doamna Eleonora Paşca, dascăl de vocaţie, care a funcţionat ca educatoare până în anul 1936, când, deşi localnică, a fost nevoită să părăsească Mănăşturul.

În perioada 1936-1940, grădiniţa a funcţionat în diverse locaţii, având ca educatoare o doamnă pe nume Proca, iar în perioada 1940-1945, sub stăpânire maghiară, limba de predare în grădiniţă, ca în întreg sistemul de învăţământ transilvănean, a fost limba maghiară, numele educatoarei pierzându-se din memoria celor care au frecventat grădiniţa în acele vremi şi pe care o numeau „obodă”.

Din anul 1945, grădiniţa de copii a funcţionat în clădirea şcolii generale, având ca educatoare pe doamna Ileana Pop, care a condus multe generaţii de copii spre porţile şcolii, până la pensionare, în anul 1969.

Pentru o perioadă de patru ani, din 1969 până în 1973, educatoare la grupa combinată a fost Pop Cornelia.

Din anul 1973, educatoare titulară a fost Silaghi Doina, iar din anul 1974 apare un al doilea post de educatoare, ocupat de Cosma Hermina. Amândouă au rămas în această unitate până la vârsta pensionării: 2001, respectiv 2004.

În anul 1975, în unitate a funcţionat o grupă de copii cu program normal şi o grupă de copii cu program prelungit, cel de-al treilea post de educatoare fiind ocupat de Maria Mihalca, până în anul 1982.

În prezent, grădiniţa cu program normal are două educatoare titulare: Lupşa Emilia şi Pop Consuela Delia.

Clădirea nouă a grădiniţei, construită după o concepţie modernă, asigură toate condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţilor didactice cu preşcolarii comunei.

Galerie foto