Grupul Scolar Industrial Minier Lupeni
Lupeni, Hunedoara

Prezentare

FIŞA DE PREZENTARE A UNITĂŢII ŞCOLARE

Denumirea unităţii şcolare: GRUP ŞCOLAR INDUSTRIAL MINIER LUPENI

Director: Ing. ec. HODOR VIOREL VASILE

Director adjunct : prof. MATEESCU MARIN, ing. FILIP ESTERA

Adresa: Str. Tineretului , Nr. 43, Lupeni, Hunedoara

Date de contact (tel/fax, site, e-mail): 0254560779, gsimlupeni@yahoo.com

La Lupeni a fost atestată documentar înfiinţarea Şcolii profesionale comunale în data de 15 martie 1921, tot pe baza Legii din 1884.

Anul 1921 este un an memorabil pentru elevii şi profesorii şcolii noastre, deoarece, în acest an ia fiinţa prima şcoală pregătitoare de muncitori calificaţi in diferite meserii, cu planuri de învăţământ, cu programe şcolare, cu manuale ce urmăreau realizarea unor idealuri nobile.

Şcoala a fost înfiinţată de Consiliul Comunal, fiind cerută de dezvoltarea industriei, a societăţii româneşti

Printre întemeietorii acestei şcoli, aşa cum atesta documentele aflate în arhiva şcolii, se numără Valer Bociat şi Gavril Paşca învăţători.Lipsita de local propriu, a funcţionat în localul actualei Şcoli Generale Nr. 1 din Lupeni. Iniţial, conducerea scolii a fost încredinţată lui Ciora I - învăţător si era tutelată de o eforie şcolară din zece membrii aleşi dintre consilierii comunali

Din anul 1935, cu noul nume de Şcoala de Ucenici Industriali, trece sub tutela Ministerului Muncii, Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociali şi pregăteşte muncitori din cele mai felurite meserii, funcţionând in acelaşi local.

In anul 1950, în noile condiţii create învăţământului de toate gradele după reforma din 1948, la Şcoala de Ucenici Metalurgică se înregistrează nu nou salt calitativ în privinţa instruirii teoretice şi practice a ucenicilor. Practica se efectuează pentru prima dată în atelierele proprii ale şcolii şi în producţie

Dinamica creşterii numărului de ucenici se schimbă in fiecare an, după cerinţele industriei. Acest tip de şcoala a funcţionat pana la 1 septembrie 1955, când ritmul de creştere a producţiei de cărbune a impus o nouă reorganizare a învăţământului profesional în oraşul Lupeni.

Paralel cu acest tip de şcoală, din anul şcolar 1939 - 1940 funcţionează sub tutela Societăţii Anonime Române Petroşani, Şcoala de Ucenici Minieri (specială). Aşa cum arată şi denumirea ei, obiecte de specialitate aveau conţinut minier. Ucenicii efectuau practica în mina. Candidaţii erau recrutaţi din rândul absolvenţilor a patru clase primare şi admişi prin concurs. Părinţii ucenicilor încheiau contract cu societatea tutelara pe timp de 4 ani. In ritmul şcolarizării, ucenicii beneficiau de întreţinere gratuita. Şcoala a funcţionat în actualul local al Clubului minier din localitate. Personalul didactic era recrutat din rândul inginerilor angajaţi la mina Lupeni.

În 1943 aceasta şcoala se transforma în Şcoala Tehnică Miniera - gradul I şi gradul II (cu caracter experimental). Gradul I, cu o durată de 3 ani, pregătea muncitori minieri, iar gradul II pregătea maiştri minieri în special pentru Valea Jiului. Elevii beneficiai de scutiri de taxe si întreţinere gratuită, avantaje menite sa atragă spre această forma de învăţământ nu n tot mai mare de tineri din rândul paturilor sărace ale populaţiei. Aşa se explica faptul ca, pe lângă elevii din localităţile Văii Jiului, apar numeroşi elevi din cele mai îndepărtate colţuri ale ţării.

În urma reformei învăţământului din 1948, în oraşul Lupeni ia fiinţa Şcoala Medie Tehnica de Cărbune, prin desfiinţarea celorlalte forme de învăţământ minier. Această şcoală preia elevii fostei Şcoli Tehnice Miniere, gradul II (devenita intre timp Şcoala de conducători minieri) si are o durată de 4 ani. Şi-a început activitatea în clădirile actuale ale Clubului Minier şi Şcolii Generale Nr. 4. A funcţionat cu doua secţii: romana şi maghiara. Toţi elevii primeau uniforma şcolara, cărţi şi rechizite şcolare in mod gratuit.

În toamna anului 1952, Şcoala Medie Tehnica de Cărbune din Lupeni realizează un salt important in evoluţia sa. Se comasează cu alte două şcoli de acelaşi profil : cu Şcoala Medie Tehnică de Cărbune din Ticu Colonie , judeţul Cluj şi cu cea din Vulcan – Codlea , judeţul Braşov şi îşi mută sediul în octombrie 1952 într-un nou edificiu special construit situat într-o zonă pitorească a oraşului , pe colonia de Grafit , pe dealul lui grui . Aici, în actualul local, au studiat mii de tineri veniţi din toate regiunile ţării .

În noul local din Grafit , tot cu data de 1 septembrie 1955, prin reorganizarea fostei şcoli metalurgice cerută de dezvoltarea producţiei de cărbune , îşi începe activitatea Şcoala Profesională de Ucenici de pe lângă mina Lupeni .

In anul 1963 prin crearea Şcolii de Maiştri Minieri, ia fiinţa Grupul Şcolar Minier căruia i se adaugă apoi Şcoala Tehnică Minieră (postliceală). în anul şcolar 1968-1969 şcoala avea un efectiv de 1200 de elevi, la toate cele trei tipuri de şcoli.

Prin adresa nr. 580 din 24 martie 1969, unităţile şcolare din Valea Jiului aparţinând Ministerului Minelor au fost trecute în subordinea Combinatului Carbonifer Valea Jiului, care a preluat sarcina îndrumării şi coordonării activităţii lor. .

Prin HCM nr.663 din 9 iunie 1972 în cadrul Şcolii Profesionale se înfiinţează Liceul Industrial , o nouă formă de învăţământ în oraşul Lupeni.

Prin HCM nr.655 din 9 iunie 1973 şcoala noastră a primit denumirea de Grup Şcolar Industrial Minier .

Conform Hotărârii Guvernului nr 521 din 12 mai 1990 s-a stabilit ca unităţile şcolare să treacă în subordinea Ministerului Învăţământului şi Ştiinţei