Liceul Teoretic Buzias
Buzias, Timis

Prezentare

 


SCURT ISTORIC

In Banat a existat o bogata activitate spirituala, fara de care nu este explicabila formarea unor centre puternice de cultura romaneasca in Timisoara, Lugoj si Caransebes, inca la sfarsitul secolului al XVIII, dar mai ales la inceputul secolului al XIX-lea. Aceste centre de cultura banateana au exercitat o puternica inraurire asupra tuturor localitatilor din zona .Buziasul, asezat intre aceste centre, a fost atras de influenta lor, manifestandu-se ca o identitate spirituala.

In anul 1776, cand a fost pentru prima data atestata scoala romaneasca din Buzias, documentele nu se refera la un inceput, ci la un fapt deja existent.In sprijinul acestei informatii, documentele cercetate demonstreaza ca buziesenii au dus o bogata activitate spirituala, preocupandu-se in mod deosebit de perspectiva vietii copiilor lor.

Primul document care atesta existenta scolii romanesti in Buzias are data de 1 octombrie 1776 si se gaseste in “Arhiva Voievodinei-Karlovitz”, scris in limba germana.

Incepand cu anul 1805, scoala din Buzias apare ca o scoala confesionala ortodoxa pe langa biserica situata pe stada Saguna, colt cu Principala.

Din documentele vremii apare ca in anul 1817, in Buzias functiona ca prim invatator Traila Petrovici, urmat de Andrei Vacarescu si Damaschin Gruescu.

Tot in aceasta perioada, a functionat si Scoala Confesionala Romano-Catolica 1840 in a carei cladire functioneaza acum ciclul gimnazial, pe srada Republicii, numarul 4.

Dupa realizarea visului de sute de ani. desavarsirea Unirii, crearea Romaniei la 1 decembrie 1918, Scoala Confesionala cu limba de predare romana isi inceteaza treptat activitatea si trece la Scoala de stat, avandu-l ca invatator pe Petru Bulgea. O contributie deosebita la stabilizarea invatamantului de stat in Buzias, a adus-o familia invatatorului Harsan Iuliu si Harsan Irina.

Pe langa Scoala romana de stat s-a infiintat o sectie cu limba de predare germana pentru clasele I-II, iar din anul 1939 s-a infiintat Scoala germana ca scoala aparte (actuala cladire a ciclului primar).

In perioada anilor 1930-1944, si-au adus un aport deosebit invatatorii Iconia Ghilezan, Nicolae Ghilezan si Stefan Bele.

Incepand cu anul 1945, pe langa Scoala primara de stat, s-a infiintat si gimnaziul unic, care a functionat pana la reforma invatamantului din anul 1948.

Anul 1948 a adus mari schimbari si in viata scolii romanesti pentru generalizarea invatamantului de 7 ani. Pentru aceasta, la scoala existenta s-au adus modificari realizandu-se 9 sali de clasa, cancelaria profesorala, biroul directorului si alte anexe necesare scolii, precum si cadre didactice suficiente, dar majoritatea invatatori. Din anul 1950, scoala a primit un local nou pentru internat, la fosta Judecatorie si Administratie financiara (acest internat nu mai functioneaza).

Crescand numarul de elevi prin generalizarea invatamantului, a fost necesara infiintarea liceului. Astfel ca in anul 1955 s-a creat la Buzias (Scoala Medie Mixta) Liceul Teoretic, la inceput numai cu o sectie serala si numai dupa un an s-a creat si sectia de zi. Din anul 1956 functioneaza un liceu real-umanist care s-a dezvoltat in permanenta.

In anul 1974 s-a construit localul nou al liceului pe strada Principala Nr.19A. In felul acesta scoala are astazi 4 cladiri, 3 folosite pentru Sali de clasa si un local pentru internat cu 100 de locuri.

Un eveniment deosebit in viata scolii buziesene a fost sarbatorirea a “Doua mii de ani de scoala romaneasca” in localitatea Buzias, in luna mai 1977.

Incepand cu anul scolar 1977/1978 datorita politicii statului, Liceul Teoretic a fost trnsformat in Liceul Agroindustrial cu profil agricol si mecanic- apartinand de Ministerul Agriculturii, iar ciclul primar si gimnazial a trecut in cadrul Scolii generale din Buzias, creandu-se doua unitati de invatamant. In aceasta perioada la Liceu functionau ca directori: prof. Petru Lighezan si prof. Damian Hohol, iar la Scoala generala: prof. Iulian Sfetcu, prof.dr.Horst Lovasz si prof. Lidia Lozer.

Aceasta structura a durat pana in anul 1990, cand liceul a devenit teoretic, cu profil real si uman – directori in aceasta perioada au fost : prof. Damian Hohol, prof. Mozos Nicolae si prof. Alger Ilas.

Incepand cu anul scolar 2000-2001 s-a facut reuniunea celor doua scoli, redevenind Liceul Teoretic Buzias cu clasele I-XII, director: prof. Lidia Lozer, director adjunct prof.Romanita Binkitsch si profesor coordonator cu munca educativa- prof. Emilia Radulescu.

In perioada 2006-2010 managementul este realizat de catre director prof. Lidia Lozer, director adjunct prof. Emilia Radulescu si coordonator de proiecte si programe Binkitsch Romanita.

De la 1 septembrie 2010 se schimba echipa manageriala a liceul, director prof. Dragan Ioan, director adjunct prof. Rampu Petru Laurentiu, consilier de proiecte si programe educative prof. Binkitsch Romanita.