Grup Scolar "Liviu Rebreanu" Balan
Balan, Harghita

Prezentare

“ ŞANSE EGALE PENTRU FIECARE”
Şcoala noastră vă oferă :
- cadre didactice competente cu pregătire de specialitate
- un dialog real, deschis între cadrele didactice, elevi, părinţi şi reprezentanţi ai conducerii locale
- Activităţi extracurriculare interesante, creative şi competitive
1969-1991
Electromecanic
Electromecanic
Mine-petrol-geologie
Mine-petrol-geologie

După 1991
Filologie
 Electricieni de mine
Matematică-Fizică
Mecanici de mine
Electromecanic de mină
Strungari
Electronist-automat.min
.Sudori
Matematică- Informatică
Confecţioner-îmbrăc.

Ştiinţele naturii
Tâmplar
Turism, aliment.publică
Electromecanici

Mecanici

Alimentaţie publică

Şc. post liceal

Asistent de gestiune
Secretar-dactilograf-operator birotică

Istoricul Localităţii

Atestările documentare despre această zonă provin încă din secolul XIV, după cum dovedesc registrele comunei Sândominic, iar mineritul în regiune începe din sec. XVII, cu domnia lui Apaffy Mihaly (1661-1690). Spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, zăcămintele cuprifere de aici au devenit unele dintre importantele surse de metal ale monarhiei Austro-Ungare. Bălanul se desparte în 1825 de Sândominic şi devine o colonie minieră de sine stătătoare (cu conducere locală proprie). În 1894 localitatea, din punct de vedere administrativ a fost retrocedată comunei Sândominic şi această situaţie s-a menţinut până în anul 1968, când, la o populaţie de 15 mii de locuitori, localitatea a fost declarată oraş. Actualmente oraşul Bălan are circa 10.000 de locuitori.

Oraşul Bălan este situat în perimetrul Nord-Estic al judeţului Harghita, adică în zona centrală a Carpaţilor Orientali, la poalele Hăşmasului Mare, la altitudinea nordică de 46,30 grade şi longitudine estică de 26 grade. Se află în imediata vecinătate a comunei Sândominic, având acces la drumul naţional nr. 12 (Miercurea Ciuc - Gheorgheni). Miercurea Ciuc se află la 42 km, Gheorgheni se află la 19 km, (drumul inaccesibil circulaţiei publice, oferă un traseu turistic de excepţie, drumeţiile putând fi făcute cu sănii trase de câini) Bălanul, ca oraş, se întinde pe firul râului Olt, pe o distanţă de aproximativ 3 Km, relieful fiind alcătuit dintr-un mic bazin înconjurat de alte forme de relief spectaculoase, munţi şi coline de un farmec inedit.

Climatul Localităţii

Clima este temperat - continentală cu o microclimă foarte favorabilă. Se poate simţi efectul terapeutic al pădurilor; aerul este curat, răşinos, bogat în fitoncide, având astfel un efect benefic asupra sănătăţii, fiind prielnic călătoriilor de odihnă şi relaxare. Temperatura medie pe tot parcursul anului variază în jurul valorii de 7 grade Celsius, iar iarna aceasta este între -10 şi - 8 grade Celsius. Numărul orelor însorite într-un an este de 1300-1400 ore, iar precipitaţiile sunt în medie de 710-730 mm. Datorită munţilor şi pădurilor care înconjoară depresiunea, numărul zilelor în care bate vântul este scăzut, Bălanul fiind o zonă liniştită din acest punct de vedere.

Galerie foto