Liceul Tehnologic Turburea
Turburea, Gorj

Prezentare

Liceul Tehnologic Turburea este situat în centrul comunei Turburea în apropiere de Primăria comunei, Schela de Petrol, dispensarul uman, Staţia C.F.R. Comuna Turburea se găseşte pe stânga râului Gilort, fiind orientată, ca şi el, de la nord la sud. Este străbătută în lung de D.j. 661 şi se situează la 56 km sud de Tg.Jiu şi la 60 km nord de Craiova. La 32 km nord se găseşte oraşul Tg.Cărbuneşti, iar la 22 km sud, oraşul Filiaşi.
Şcoala din Turburea are un istoric bogat. Se pare că şcoala din Turburea de Jos a funcţionat prima dată în casa unor clăcaşi în timpul Regulamentului Organic. Axistenţa unei şcoli în Turburea este consemnată în stema ei care se găseşte la Muzeul Judeţean Gorj - o scândură rotundă “Şcoala Comunală a Satului Turburea plasa Gilortului Judeţul Gorjiu 1837”. Probabil că instituţia şcolară funcţiona mai dinainte în localuri improprii, dar în 1837 a avut local propriu. Prima şcoală era construită din cărămidă acoperită cu scânduri de stejar şi avea două camere, una pentru şcoală şi alta pentru primărie. În 1908 şcoala s-a mutat în casa unui cetăţean numit Victor G. Iscrulescu, timp de 2 ani. În 1910 a fost dat în folosinţă un local nou, spaţios, din zid cu acoperiş din tablă, care avea două săli de clasă şi o cancelarie la mijloc. Această construcţie şcolară era făcută după modelul Casei Şcoalelor şi se extinsese în toată ţara, când Spiru Haret era Ministru al Instrucţiunii Publice. Acest local funcţionează şi astăzi şi este încadrat de celelalte clădiri ale şcolii. Primul învăţător menţionat în documente la Turburea a fost Dumitru Popescu din comuna Hurezani, fiu de preot, în anul 1840, iar şcoala număra 40 de elevi. În 1843 se înregistrează candidat de învăţător la Şcoala din „Turburea de Sus şi de Jos şi la Valea Calului”, Preda Dragomirescu – localnic. În 1913 ia fiinţă la Turburea al doilea post de învăţător ocupat în timp de mai mulţi învăţători, suplinitori. După primul război mondial, şcoala era precară, arhiva fusese arsă de nemţi, clasele fuseseră folosite pentru adăpostul cailor. În 1925 apare ca învăţător Dumitraşcu Gh. Gheorghe, fiu de ţăran, localnic, cu studii foarte bune la şcoala din Oradea. Al doilea post a fost ocupat de soţia sa Dumitraşcu Gh. Sevastiţa. Numărul de elevi creşte şi apar şi posturile 3 şi 4 de învăţători, ocupate de Nicolae Câmpeanu 1928 şi Ion Năsturică 1934. După cel de-al doilea război mondial, învăţământul din Turburea s-a extins de la 4 la 7 clase şi mai apoi 8 clase. Începând cu anul 1968 apare treapta I de liceu, iar din 1983 s-a înfiinţat treapta a doua. Incepand cu martie 2013 Şcoala Generală Turburea se transformă în Liceul Tehnologic Turburea, cu specializarea: Tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii. In anul 2015 se infiinteza Scoala Profesionala, Profil Electromecanic, cu specializarea Operator cazane, turbine cu aburi, instalaţii auxiliare şi de termoficare.

În anul școlar 2017-2018 la nivelul Liceului Tehnologic Turburea se înființează liceul seral, profil mecanic, cu specializarea ”Tehnician mecanic pentru întreținere și reparații”