Scoala Gimnaziala Nr.3 Zimnicea
Zimnicea, Teleorman
Prezentare
Oraşul Zimnicea, străveche aşezare româneascã, vatrã de istorie a cãrei existenţã se pierde în negura vremurilor, este situat în judeţul Teleorman, judeţ inclus integral în Câmpia Românã, între confluenţele Oltului şi Vedei cu fluviul Dunărea.
Oraşul se află la intersecţia paralelei 43°37'07'' latitudine nordică cu meridianul 25°23'32'' longitudine estică.
Zimnicea este situat la 2 km de Dunăre, în cel mai sudic punct al României, pe terasa largă şi înaltă a unui braţ al Dunării - Pasărea, în apropierea unei cetăti geto-dacice, considerată a fi cea mai veche din Muntenia (sec. IV î.e.n.). Este situat pe partea stângă a fluviului Dunărea, pe un platou (faleză) care se întinde din marginea malului de sud de sub care curge Râul Pasărea, ce izvorăşte din balta Suhaia. În raport cu nivelul Mării Negre, cota oraşului este de 48 m.
In 1868, statistica oficiala „Fondul Ministerului Instructiei Publice" atesta ca in urbea Zimnicea functiona o scoala primara cu 4 clase.
În anul 1913 mai exista o casa care a servit drept scoala, iar dupa 1918 s-a infiintat un gimnaziu mixt cu 4 clase si in perioada 1929-1932 s-a creeat o scoala inferioara de meserii.
Desi prin Legea Petre Poni (1896) se infiintau scoli pentru adulti in vederea anihilarii analfabetismului, iar scoala din Zimnicea era mentionata printre primele, rezultatele nu au fost cele asteptate.
La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial existau 2 scoli primare de baieti si una de fete care functionau in localuri proprii pentru ca in perioada 1945-1948 sa apara gimnaziul unic.
Patru ani mai tarziu, in 1952 ia fiinta scoala pedagogica de educatoare transformata la 1 septembrie 1954 in scoala medie mixta.
Abia in anul scolar 1954-1955 isi incepe activitatea liceul din Zimnicea care a functionat in localul Scolii cu clasele I-VIII, Nr. 3 in perioada 1961-1978. Din 1978 Scoala cu clasele I-VIII, Nr. 3 ramane de sine statatoare separandu-se de liceul industrial din localitate.
Asadar scoala este construita in anul 1961 pe terenul expropriat de la proprietarul Hagi Chira si se afla in sectorul NV al orasului, nu departe de statia CFR, avand arondate strazile invecinate.