Scoala Gimnaziala Blandiana
Blandiana, Alba

Prezentare

MISIUNEA ŞCOLII

 

 

Şcoala noastră este locul prietenos, de siguranţă fizică şi psihica, cu porţile larg deschise pentru toţi cei care au nevoie de educaţie şi cultură :copii, tineri sau adulţi, indiferent de etnie sau religie.

Dorim să răspundem nevoii fiecăruia de a se simţi competent în a deţine şi a utiliza informaţia, deschis spre schimbare şi în pas cu dinamica societăţii actuale.

Vrem să oferim şanse egale tuturor locuitorilor comunei, din punct de vedere al dezvoltării personale şi profesionale, plecând de la păstrarea şi respectarea tradiţiilor locale.

Vom încuraja fermitatea, disciplina susţinută care dă naştere minţilor active şi bunei sănătăţi.

Vom educa elevii pentru a colabora şi a lucra în echipă.

 

 

PREZENTAREA LOCALITĂŢII

 

 

Originea frumosului nume al comunei Blandiana, este legat de un anume " Portus Bland ", un port la malul Mureşului, din epoca romană, când pe râu se practica intens plutăritul şi care a înlocuit vechea denumire de Cârna.

Primul document păstrat care ne oferă informaţii despre satul numit Cârna(din 1920 Blandiana), datează din 1733 şi este realizat de episcopul blăjan Inochentie Micu Clain. Satul avea 48 de familii şi 3 preoţi,  din care doar unul neunit, adică ortodox.

Comuna Blandiana este deosebit de bogată în vestigii arheologice. La muzeul Unirii din Alba Iulia se păstrează obiecte descoperite în această zonă aparţinând diferitelor culturi şi epoci, începând neoliticul şi continuînd cu diferite vestigii daco-romane, medievale timpurii (sec.X-XI).

De menţionat că din această comună s-au ridicat o serie de specialişti în istorie şi arheologie precum profesorul doctor Nicolae Josan, fost director al muzeului din Alba Iulia.

Astazi, absolventi de liceu, din comună, aleg să urmeze cursurile Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii „1 Decembrie” din Alba Iulia.

Comuna Blandiana este asezată pe malul drept al râului Mureş fiind compusă din satele :Blandiana-700 locuitori, Acmariu-441 locuitori, Ibru-3 locuitori, Poeni-9 locuitori si Racatau-35 locuitori. Satele sunt asezate pe culmile dealurilor Vinţului spre Geoagiu-Băi, culmi orientate paralel cu cursul râului Mureş. Satele Blandiana si Acmariu sunt asezate de o parte si de alta a văilor Blandianei si Acmariului, încadrate la vest de valea Feneşului, iar la est de valea Bisericii. În vatra Mureşului, la Blandiana, se gaseşte o luncă formată din aluviuni, în special nisipuri, depuse în timpul viiturilor, unde se practica îndeosebi cultura cerealelor.

Populatia comunei Blandiana este preponderent ortodoxă, ocupaţia de bază fiind agricultura :cultura cerealelor, a pomilor, a viţei de vie, creşterea albinelor, pescuitul, creşterea animalelor şi păsărilor, toate acestea făcându-se în gospodăriile proprii, după desfiintarea C.A.P.-urilor. Pe lângă agricultură, populaţia se mai ocupă si cu comertul, existând câteva firme private în acest sens. Fiind zonă de pădure, oamenii de aici se ocupă şi cu exploatarea lemnului. Din pacate, locuitorii sunt nevoiti să facă naveta la oraş unde li se oferă locuri de muncă, ei neputând să traiască doar din veniturile gospodăriilor proprii.

Teritoriul administrativ al comunei Blandiana se întinde pe o suprafata de 7336,20 ha. Satul Blandiana are drum comunal în lungime totală de 14,4km şi drumuri vicinale în lungime de 10,7km. Satul Acmariu are drum comunal în lungime de 3,6km, şi drumuri vicinale în lungime de 15,9 km.

Comuna Blandiana se află la o distantă de 24 km faţă de municipiul Alba-Iulia, reşedinţa judeţului Alba.

ISTORICUL ŞI PREZENTAREA ŞCOLII

 

 

În localitatea Blandiana a funcţionat o şcoală cu clasele I-IV din  anul 1882. Şcoala avea local propriu, existent şi astăzi, fiind reconsolidat în 2003 cu investiţii primite de la Banca Mondială. 

Din anul 1956 începe construcţia unui nou local, pentru a fi şcolarizaţi şi elevii claselor V-VIII de pe raza comunei, respectiv din satele Acmariu, Răcătău şi Blandiana, până în acest an, ciclul gimnazial funcţionând în localul şcolii din satul Acmariu.

Din anul 1959, până astăzi,  ciclul gimnazial funcţionează la şcoala de centru din satul Blandiana .

In prezent, in scoala de centru, functioneaza 2 clase in regim simultan, respectiv V cu VI si VII cu VIII. 

Clădirea şcolii de centru, cu un singur nivel, amplasată într-un cadru natural deosebit de frumos, dispune de un spaţiu generos, cu:

¨      4 săli de clasă, 3 funcţionale

¨      o sală de sport

¨      o sală de cancelarie

¨      o sala arhivă

¨      o sală de secretariat-direcţiune-contabilitate

¨      un cabinet AEL cu 10 calculatoare +biblioteca

¨      grup social interior

Încălzirea şcolii se face cu centrală pe lemne.

În satul Acmariu,  functioneaza incepand din acest an 2 clase ciclu primar, in regim simultan, respectiv 0-I-II si III-IV . Tot aici functioneaza si gradinita, 1 clasa cu grupa combinata.

În acest fel toţi copiii de pe raza comunei sunt cuprinşi în învăţământul de stat obligatoriu nefiind cazuri de elevi neşcolarizaţi sau cazuri de abandon şcolar.

Galerie foto

REALIZARE FELICITARI realizare plansa realizarea unor planse REALIZARE PROIECT PRIN INSAMANTARE CU GRAU REALIZARE CASUTE CONFECTIONARE CASUTE PENTRU PASARI MARTISOARE FELICITARI, MARTISOARE HORA UNIRII HORA UNIRII legenda lui craciun teatru spectacol de teatru-"CRACIUN"
montaj literar-artistic
colinde DANS MODERN DANS MODERN DANS TIGANESC DANS TIGANESC DANS TIGANESC "D-NUL GOE" "D-NUL GOE" "D-NUL GOE" "D-NUL GOE" PIESA DE TEATRU-"D-NUL GOE" DANS MODERN DANS MODERN DANS TIGANESC DANS TIGANESC DANS TIGANESC "D-NUL GOE" "D-NUL GOE" "D-NUL GOE" "D-NUL GOE" PIESA DE TEATRU-"D-NUL GOE" MARTISOARE BUCURIE ECHIPA CLASELOR A 6-A SI A 7-A FACUTE DE MANA NOASTRA PENTRU MAMELE NOASTRE O POZA ALTFEL SI NOI SUNTEM ARTISTI NE PREGATIM PENTRU EXPOZITIE exponate turul galeriei expozitie UN IEPURAS RECOMPENSA PENTRU MUNCA LANT DE IEPURASI SI NOI MUNCIM, CL.8 FACUTE DE ECHIPA NOASTRA-CL.6 SI 7 UN OBICEI IN JOIA MARE-INCONDEIEREA OUALOR FRUMOS, NU-I ASA? DANS MODERN DANS MODERN DANS TIGANESC DANS TIGANESC DANS TIGANESC "D-NUL GOE" "D-NUL GOE" "D-NUL GOE" "D-NUL GOE" PIESA DE TEATRU-"D-NUL GOE" SSCENETA IN LIMBA FRANCEZA DANSURI POPULARE CLASELE I-IV BLANDIANA CLASELE I-IV BLANDIANA clasele I-IV BLANDIANA "gradinarii" Montaj literar artistic prezentat de elevii scolii gimnaziale, clasele V-VIII CETATE SASEASCA ELEVII CLASELOR VII SI VIII PE  URMELE MARELUI POET FRANZ BINDER(1824-1875)-EXPLORATOR
CLADIREA PREZINTA 2 FRESCE CE OGLINDESC OBIECTIVE DE PE CONTINENTUL AFRICAN VIZITATE DE EXPLORATOR MONUMENT DE ARHITECTURA GOTICA, SORA GEAMANA A BISERICII NEGRE DIN BRASOV CONCURS-CIRCUITUL APEI IN NATURA VIZITAREA UNEI STATII DE TRATARE A APEI SI DE EPURARE CONCURS- ACTIVITATE SPECIFICA DE HALLOWEEN GHICITORI, CUVINTE CHEIE, BOSTANI SCULPTATI PARALELA- SATUL DE IERI SI DE AZI