Scoala Gimnaziala Cehal
Cehal, Satu Mare

Prezentare

Localitatea Cehal este aşezată geografic pe drumul judeţean  DG109P, la limita cu judeţele Bihor şi Sălaj.

Istoric , localitatea apare atestată în anul 1205 sub denumirea de Chaha. În anul 1330 localitatea este amintită sub numele de Cohal, iar în 1341 sub numele de Csaholy. În următorii ani localitatea apare cu denumiri diferite, cea mai frecventă fiind Olah Csaholy-Cehalul Romănesc. Din această denumire va deriva în 1733 numele actual de Cehal.

Comuna Cehal, alcătuită din trei sate – Cehal, Cehăluţ şi Orbău se întinde pe o suprafaţă de 6543 hectare, din care intravilan 367 hectare şi extravilan 6176 hectare. Populaţia comunei, în urma recentului recensământ, este de 1830 de locuitori, aflaţi în 937 de gospodării şi 896 de locuinţe. Structura confesională constă din 70 %  cultul ortodox, 27 % reformaţi şi 3 % alte confesiuni.

Ocupaţia de bază a locuitorilor este agricultura, iar printre oportunităţile comunei amintim pădurile seculare şi multe lacuri.

Documentele istorice atestă existenţa unei şcoli confesionale greco-catolice cu o singură clasă în anul 1850, iar în 1894 s-a construit o şcoală nouă.

Şcoala actuală a fost construită între anii 1959-1960, când a şi fost dată în folosinţă. În anul 2007 s-a realizat reabilitarea totală a acestei clădiri, care a constat în : construirea unei centuri  antiseismice, refacerea integrală a acoperişului, schimbarea geamurilor şi a uşilor din lemn în altele din termopan, izolarea termică exterioară şi refacerea faţadei şi a tecuielilor interioare, încălzirea centrală. Au mai fost realizate următoarele construcţii noi: grup sanitar şi centrală termică, sală de gimnastică, iar vechiul atelier şcolar a fost transformat în vestiare pentru copii.

Galerie foto

sala de clasa sala de clasa sala de clasa sala de clasa