Scoala Gimnaziala Corcova
Corcova, Mehedinti
Prezentare
SCOALA CU CLASELE I-VIII CORCOVA SE AFLA SITUATA IN CENTRUL SATULUI CORCOVA, CARE SE GASESTE LA O DISTANTA DE 50 KM DE DR. TR. SEVERIN, LA 15 KM DE ORASUL STREHAIA SI LA 15 KM DE ORASUL MOTRU. ACCESUL SE FACE PE DRUMUL JUDETEAN DR.TR.SEVERIN-CORCOVA-MOTRU, SAU PE DN 67 SI CALEA FERATA SITUATA LA 1,3 KM DE CENTRUL CIVIC.
DESPRE EXISTENTA UNEI SCOLI SI A UNUI INVATAMANT ORGANIZAT LA CORCOVA NU POSEDAM DOVEZI SIGURE. CERT ESTE CA IN ANUL 1838 SE GASESTE LA CORCOVA O SCOALA, INTR-O CAMERA A PRIMARIEI SI UN DASCAL: ENACHE DIACONU ION CARE INCEPUSE CARTEA CU CEI 24 COPII DE TARANI, PE DATA DE 03.11.1838 (LISTA CU SCOLILE DIN MEHEDINTI ADRESATA EUFORIEI SCOLARE DIN CRAIOVA 1838).
DESFASURAREA INVATAMANTULUI
SCOALA A FUNCTIONAT CU DASCALUL EI PANA IN PRIMAVARA ANULUI 1848, CAND AU INCEPUT EVENIMENTELE ISTORICE ALE ANULUI REVOLUTIONAR . DIN ACEST AN, TOATE SCOLILE S-AU INCHIS SI IMPLICIT CEA DE LA CORCOVA.
REDESCHIDEREA SCOLII DE LA CORCOVA ARE LOC IN ANUL 1857 DIN ORDINUL EUFORIEI SCOLILOR, TOT CU ACELASI DASCAL, CARE ERA SI PREOT.
PERIOADELE ANILOR DE DUPA 1857 LA CORCOVA SE MANIFESTA
PRINTR-O FLUCTUATIE MARE DE DASCALI DIN CAUZA PROPIETARILOR MOSIEI CORCOVA, CARE NU DOREAU STIINTA DE CARTE PENTRU COPII CLACASILOR, PUNAND DIFERITE PIEDICI INVATAMANTULUI CORCOVEAN.
DIN ANUL 1904 LA SCOALA CORCOVA NUMARUL COPIILOR ESTE IN CONTINUA CRESTERE PRIN VENIREA COPIILOR DIN CATUNELE CORDUN SI STEJARU, CARE APARTINEAU DE CORCOVA.
ASTFEL SE MAI INFINTEAZA INCA DOUA POSTURI DE INVATATORI.
DECI LA SCOALA CORCOVA SE MENTINE DIN 1904 PANA IN 1948 CU 3-4 POSTURI DE INVATATORI.
REFORMA INVATAMANTULUI DIN 1948 SCHIMBA CU TOTUL VECHIUL INVATAMANT, TRECANDU-SE LA INVATAMANTUL OBLIGATORIU SI GRATUIT. DESI A FOST REORGANIZAT PE BAZE COMUNISTE, SCOALA A CONTINUAT SA RAMANA UNA DIN CELE MAI MARI DIN JUDET, CADRELE DIDACTICE FACANDU-SI DATORIA SI IN ASEMENEA CONDITII. IN PERIOADA 1892-1900. LA CORCOVA A FOST ORGANIZATA TREAPTA I DE LICEU CU PROFIL AGROINDUSTRIAL.
INCEPAND CU 1990 INVATAMANTUL REORGANIZEAZA PE BAZE DEMOCRATICE, IMPUNANDU-SE O NOUA REFORMA IN ACEST DOMENIU.
BAZA MATERIALA
CONSTRUCTII SCOLARE
-1838-SALA DE CLASA COMUNA CU PRIMARIA
-1840-S-A CONSTRUIT PRIMUL LOCAL DE SCOALA DIN CARAMIDA, ACOPERITA CU TIGLA, CU DOUA SALI MARI DE CLASA, CU CORIDOARE, CANCELARIE SI LOCUINTA PENTRU DIRECTOR, TOATE PARDOSITE CU SCANDURA SI DOTATE CU MOBILIER SCOLAR: BANCI DIN LEMN, CATEDRE DE LEMN. S-A DAT IN FOLOSINTA IN ANUL 1904
-1965- S-A MAI ADUGAT LA LOCALUL VECHI, CONSTRUIT IN 1903 INCA DOUA SALI DE CLASA SI O CANCELARIE,NECESARE DESFASURARII PROCESULUI INSTRUCTIV-EDUCATIV CU 7 CLASE ELEMENTARE. CONTINUA CRESTEREA NUMARULUI DE ELEVI CAT SI A DURATEI PROCESULUI DE INVATARE.
-1975- S-A CONSTRUIT NOUL LOCAL DE SCOALA, MODERN, LA UN NIVEL CE DETINE 8 CABINETE DE SPECIALITATE, UN LABORATOR, CANCELARIE, CABINE ALE DIRCTORULUI, SECRETARIAT, BIBLIOTECA, ARHIVA SI ALTE DEPEDENTE. A FOST DAT IN FOLOSINTA LA 15 SEPTEMBRIE 1979.