Scoala Gimnaziala Giubega
Giubega, Dolj

Prezentare

Despre începuturile școlii din localitatea nostră nu există prea multe informații, însă din cele câteva documente care se află la arhivă, precum și din declarațiile bătrînilor avem informații că școala a existat din secolul al XIX-lea.Instrucția elevilor era făcută de preoți în tinda bisericii sau pe la casele acestora, nefiind un spațiu special amenajat pentru invățătură.

Primul învățător numit prin Ordinul nr.76 din 3 februarie 1881, a fost Ioan Pomponiu, care a început cursurile chiar de la prezentare cu un număr de 39 elevi, în casele lui Ion Neagoe, căruia părinții elevilor îi plăteau chirie.

Lipsa localului de școală, neplata la timp a salariului, greutățile puse bunului mers al școlii de către fruntașii comunei de atunci l-au determinat pe învățătorul Pomponiu să se transfere la altă școală.

Nici în timpul învățătorilor care au urmat viața școlii nu a fost ușoară.O perioadă, salariul învățătorilor a continuat să fie plătit de către părinți și mai târziu de către stat. Primul mobilier, format din patru bănci și o sobă a fost cumpărat tot din contribuția părinților.

Din lipsa unui local mulți copii au mers la școală în satul vecin Galiciuica, unde exista local de școală propriu.

Materialele din arhivă conțin numeroase adrese înaintate de Consiliul comunei Giubega, începând cu anul 1906, prin care se solicita un împrumut de la ,,Casa școalelor” pentru construcția unui local propriu, împrumut care a fost aprobat în anul 1911. Până în acest an cursurile au fost întrerupte, deoarece, locurile în care se desfășurau orele erau lipsite de orice dotare, nu exista nici curent , nici apă.

n anul 1915 școala s-a mutat în noul local construit parțial și format din patru săli de clasă și o cancelarie. Primul Război Mondial a stopat construcția localului, însă în anul 1924 a fost terminat.

Din documentele vremii avem informații că sătenii au depus o muncă susținută la construirea școlii, transportând piatră, ciment, lemne, au stins varul și au făcut fundația localului.

Azi cursurile se desfășoară într-o clădire modernă construită în anul 1972 și care are 10 săli de clasă, 2 laboratoare, 1 cabinet de informatică, sală de sport, sală de festivități, bibliotecă. Elevii sunt îndrumați de cadre didactice bine pregătite profesional. Ani de-a rândul, de pe băncile acestei școli au plecat elevi către licee și instituții de învățământ superior, ajungând oameni cu care școala se poate mândri.