Scoala Gimnaziala "Ion Agarbiceanu" Cenade
Cenade, Alba

Prezentare

 

 

 

 

 

ISTORICUL ŞCOLII

  • Inceputurile scolii in Cenade, ca si institutie, se regasesc in secolul al XIX-lea. Pe vremea aceea , dupa cum marturisea Ion Agarbiceanu, „ pe sate scoala tinea 4 ani,de la sapte la unsprezece impliniti”.
  • Si tot din scrierile lui Agarbiceanu aflam ca: „Erau doua scoli in sat, ca si doua biserici. De bine era bine intr-un fel, un invatator n-ar fi avut ce face cu atatia copii. Era insa greu cu plata si cu localul scolii. Nu erau cladiri ale scolii, ci se inchiria de la sasi cate-o camera goala.”( Sat cu doi popi-v. Din copilarie)
  • In perioada 1888-1900, copiii erau impartiti dupa confesiuni, ortodoxi si greco-catiloci, preotii fiind de cele mai multe ori cei care se ingrijeau de educatia lor in incaperi ce tineau de cladirile bisericilor.
  • In Cenade, primul local de scoala a fost construit in perioada 1896-1898, dupa proiectul inginerului Herman Vagner, numita si scoala sasilor, actuala cladire a claselor gimnaziale, in care au invatat de mai bine de 100 de ani toti copiii acestei comune.
  • Celelalte doua cladiri erau resedintele unor grofi maghiari, situate chiar in vatra satului, si care au primit destinatia de scoala a claselor primare din jurul anului 1900, gradinita functionanad abia din anul 1968.
  • In jurul anilor 1950 populatia scolara inregistra aproape 400 de elevi, scolile din Cenade strangand aici, la ciclul gimnazial si copii din satele invecinate: Cergau, Lupu, Brosteni, Sorostini, Tapu si Lunca. Acestia ramaneau in timpul saptamanii la internat, care se afla in actuala cladire a gradinitei. Scoala avea pe atunci, pe langa invatator si profesor, si pedagog, administrator, bucatar. Internatul a functionat pana in anul 1858, cand s-au infiintat scoli gimnaziale si in satele invecinate.
  • Aceasta situatie cu elevi numerosi, dispusi in clase paralele a cate 45 elevi/clasa s-a inregistrat pana in anul 1974, cand , in urma migrarii spre oras a locuitorilor comunei, numarul de elevi a scazut, ramanad la ciclul primar doua clase simultane.
  • De-a lungul anilor, mai ales in perioada de dupa anul 1990, comuna a inceput sa intinereasca cu tot mai multe familii care s-au stabilit aici, astfel ca de mai bine de 10 ani, numarul de elevi se mentine constant, in prezent fiind 2 grupe la gradinita, 5 clase la ciclul primar si 4 la cel gimnazial.

Galerie foto

clasa pregatitoare clasa pregatitoare clasa pregatitoare clasa pregatitoare clasa pregatitoare