Şcoala Gimnazială Mădulari - Cernişoara
Cernisoara, Valcea

Prezentare

picasion.com

 

-------Comuna Cernisoara... Asezare straveche cu nume de printesa, localitate a judetului Valcea, despre care amintea scriitorul Alexandru Vlahuta in volumul Romania pitoreasca: "de la gura Cernisoarei in sus, intre Olt si Oltet, Valcea este o livada incantatoare, cu vai strabatute de ape limpezi, cu pajisti infloritoare pe sub poalele codrilor".


____Satele de pe Cernisoara sunt vechi, mentionate in hrisoave si marturii documentare domnesti (inca din secolele XV-XVI). La 23 august 1486, Vlad Calugarul, domnitorul Tarii romanesti, intareste stapanirea lui Slav cu fii sai asupra Obarsiei, ca sa le fie ...". De asemenea, tot fii lui Slav si a altor oameni li se daruieste parti din Grosi "sa le fie ..."


____Mai tarziu, la 4 aprilie 1528, in timpul domniei lui Radu de la Afumati, este mentionat satul Madulari ("... de au cumparat 5 funii din Madulari").

 

 


 

 

____Infiintata in 1838, scoala din Madulari a avut ca prim dascal pe Marin Ionescu, de 18 ani, "flacau", fiu de birnic din Madulari; strabunic al profesorului actual de matematica din scoala,Nicolae Ionescu si al primarului comunei Cernisoara - Mihai Ionescu

____Scoala din Madulari, cu o singura clasa la inceput, era construita din nuiele lipite cu pamant. Cursurile scolii erau frecventate de 29 de elevi ce venea din Madulari, Obarsia, Valea Orlii, Armasesti si Otesani.

____In inspectiile facute in iarna anului 1846-1847 de catre profesorul Costache Codreanu, acesta poposeste la scoala din satul Madulari, despre care are cuvinte de lauda: "elevii au raspuns bine la rugaciuni, catehism, istoria stanta - citind si scriind frumos".

____Cu prilejul acestor inspectii, invatatorul Marin Ionescu tinea cate o cuvantare. El se adresa cu formula "Domnilor si fratilor, scoala este facerea de bine", iar junimea vine la scoala ca sa invete - M. Ionescu a ajuns subinspector.

____Interesant este faptul ca, de-a lungul timpului, la conducerea acestei institutii (Scoala Madulari) au fost numerosi urmasi ai lui Marin Ionescu, printre care putem aminti: Ninel Negrea, Titus Zamfirescu, Maria (Ionescu) Contantinescu, Nicolae Ionescu, Maria V. Ionescu si Maria I. Ionescu.

____De asemenea, putem aminti ca in aceasta scoala a functionat ca invatator domnul prof. univ. dr. Smedescu Ion - Rectorul Universitatii Romano-Americane Bucuresti.

----_In anul 2003, din iulie pana in septembrie, s-au construit la scoala trei sali de clasa, prin contributia domnului Govoreanu Ion, fost elev al scolii, actualmente om de afaceri, sub coordonarea domnului primar al comunei.

 

 

 

Colegii care doresc sa trimita materiale pentru site o pot face la adresa scoala.madulari@yahoo.com

 


 

Free counters!

Galerie foto

Cerc pedagogic Cerc pedagogic Cerc pedagogic Cerc pedagogic Cerc pedagogic Cerc pedagogic Cerc pedagogic Cerc pedagogic Cerc pedagogic Cerc pedagogic 1 Decembrie 1 Decembrie 1 Decembrie 1 Decembrie 1 Decembrie 1 Decembrie 2011 Hora Hora Gimnaziu Gimnaziu Gimnaziu Clasa 1 a si 2 a Clasa 1 a si 2 a Clasa 3 a si a 4 a Clasa 3 si a 4-a  1 Decembrie 2011