Scoala Gimnaziala Milcovul
Milcovul, Vrancea
Prezentare
Copilo, pune-ţi mânile pe genunchii mei.
Eu cred ca veşnicia s-a născut la sat.
Aici orice gând e mai încet,
si inima-ţi zvâcneste mai rar,
ca şi cum nu ţi-ar bate în piept,
ci adânc în pământ undeva.
Aici se vindeca setea de mântuire
şi dacă ţi-ai sângerat picioarele
te aşezi pe un podmol de lut.
Uite, e seară.
Sufletul satului fâlfâie pe lângă noi,
ca un miros sfios de iarba tăiată,
ca o cădere de fum din streşini de paie,
ca un joc de iezi pe morminte înalte.
Sufletul Satului - Lucian Blaga
Coordonate istorico-geografice
Milcovul a fost un important oraş medieval al Moldovei, devenit în 1227 sediul Episcopiei Cumaniei, o episcopie romano-catolică pentru cumanii şi cavalerii teutoni. Aşezarea şi episcopia au fost distruse de mongoli în 1241.
Comuna Milcovul a luat fiinţă în anul 1968, prin unificarea fostelor comune: Risipiţi, Gologanu şi Răstoaca, în urma reorganizării administrativ-teritoriale a ţării. Ca atestare documentară comuna dateaza ca localitate de sine stătătoare, numită Risipiţi, din a doua jumatate a secolului al XV-lea. In prezent, comuna Milcovul nu mai include satele Gologanu si Răstoaca, acestea devenind comune separate din luna mai a anului 2004. Comuna este compusă din satele Lămotesti si Milcovul, având o suprafaţă de 2753 ha. Este aşezată in partea de sud-est a judeţului Vrancea şi se învecinează la NV cu municipiul Focşani, la circa 8 km, reşedinta judeţul Vrancea, la nord-est - comuna Răstoaca si comuna Suraia, la sud-est - comuna Vulturu, la sud - comuna Gologanu, iar la sud-vest - comuna Slobozia-Ciorasti. Comuna Milcovul este aşezată in zona de câmpie şi este străbătută de râul Milcovul, răul Rimna si pârâul Argint, acestea varsându-se apoi in râul Putna. Obiectivele sociale, culturale şi economice sunt: 2 grădinite si 1 şcoală, 3 biserici, un cămin cultural, 22 obiective economice, 19 km reţea alimentare cu apă sistem SAPARD.
Câte ceva despre noi...
Şcoala Gimnazială Milcovul este singura instituţie de învăţământ cu personalitate juridică din comună, având în subordine Grădiniţa Milcovul şi Grădiniţa Lămoteşti.
Aflată la 8 km de Focşani, Şcoala Milcovul este conectată la internet, are cablu şi telefonie fixă. Situată în centrul satului, Şcoala Milcovul are în imediata apropiere Primăria, Căminul cultural, Biserica şi Poliţia.
Localul şcolii, recent reabilitat, cuprinde săli de clasă spaţioase şi luminoase în care elevii îşi pot desfăşura activitatea de învăţare în condiţii optime. Alături de acestea, existenţa laboratorului de fizică-chimie şi a celui de informatică, precum şi a unei biblioteci creează oportunităţi de studiu pentru elevii noştri.
Şcoala beneficiază de apă curentă, canalizare şi încălzire cu centrală proprie.
Buna pregătire a cadrelor didactice, pasiunea şi dăruirea în tot ceea ce fac şi, nu în ultimul rând, dragostea pentru pofesia de dascăl şi pentru tinerele mlădiţe pe care le modelează au ca rezultat realizarea unui proces instructiv - educativ de calitate. Mărturie stau foştii elevi, actuali oameni importanţi ai societăţii, chiar profesori la această şcoală, studenţi la prestigioase universităţi din ţară.