Şcoala Gimnazială Săveni
Saveni, Ialomita

Prezentare

Scurt istoric al şcolii:

Pe bază de documente, s-a demonstrat că, în satul Săveni, şcoala a luat fiinţă oficial la 6 octombrie 1902. De la această dată, şcoala din Saveni a educat în spirit românesc genenraţii şi generaţii de elevi, timp de un veac, ducându-şi pe mai departe mesianica-i menire de propăşire a naţiei.

Înca de la fondarea satului în 1893, ca urmare a creşterii populaţiei şi a dorinţei de cultură a acesteia,s-a pus problema înfiinţării unei şcoli. Pe raza comunei exista o şcoală în satul Frăţileşti înca din 1838, dar distanţa dintre cele doua sate făcea necesară crearea unei noi şcoli. Această cerinţă a fost aprobată pe 1 septembrie 1902 de catre Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice. Astfel, pe data de 1 octombrie 1902, Ministerul a transferat de la Albeşti la şcoala din satul Săveni pe învatatoarea Filoteia Ionescu.

Prima învăţătoare a Şcolii Săveni s-a prezentat la post pe 6 octombrie, iar cursurile au început pe 8 octombrie 1902. În acel an şcolar au fost înscrişi, deja, 91 de elevi. Din 1902 până în 1910, şcoala din Săveni a funcţionat cu un singur post în local inchiriat de la diversi cetăţeni. Un document comemorativ consemnează ca în 1909 s-a pus temelia localului de şcoală-tip, cu o singură sală de clasă. Localul a fost terminat în primăvara anului 1910, iar până în anii 1918- 1919, şcoala din Săveni a funcţionat cu două posturi de învăţători, director fiind Gheorghe Şerbănescu.

Începand cu anii 1922-1942, noul director, învăţătorul Dumitru D. Cucută, reuşeşte să extindă şcoala cu înca trei săli de clasă şi chiar cu o sală de teatru, local pe care săvenarii l-au numit mult timp „şcoala veche” şi care astăzi este o cladire nouă, reabilitată în anii 2000-2001.

Abia în anul 1963 s-a marit spaţiul instructiv-educativ, prin construirea unui nou local cu 9 săli de clasă, cancelarie, 2 birouri ale directorului şi secretarului şi bibliotecă. De aici înainte încep „anii de glorie” ai Şcolii Săveni, numiţi astfel datorită rezultatelor deosebite obţinute de către elevii săi. Să nu uităm că din aceste generaţii provin mulţi oameni care s-au realizat în viaţă:medici, ofiţeri ai armatei române, profesorietc. Ca sa nu mai vorbim despre dascalii acelei generatii, datorita carora Scoala Saveni a fost numita si „pepiniera de inspectori”. Persoane precum Titus Nitu, Alexandru Stiuca, Nicolae Parvu si alte cadre didactice, oameni de inalta tinuta morala si profesionala, au contribuit la transformarea acestei scoli intr-un cadru institutionalde inalta clasa.

Incepand cu anul scolar 2003-2004 Scoala Saveni este organizata ca parte a invatamantului obligatoriu de 10 ani, iar in anul 2006 a devenit Scoala de Arte si Meserii.

Scoala a fost inclusa in proiectul PHARE TVET de dezvoltare a invatamantului profesional si tehnic in care se urmareste dezvoltarea si modernizarea bazei materiale si perfectionarea activitatii personalului didactic.

Începând cu anul şcolar 2010-2011, unitatea noastră şcolară redevine Şcoala cu clasele I-VIII Săveni.

Misiunea scolii noastre este de a asigura accesul elevilor si tinerilor din mediul rural la servicii de educatie si instruire profesionala stimuland dezvoltarea carierei si insertia socio- profesionala.

Serviciile oferite de scoala au la baza calitatea, performanta, egalitatea sanselor pentru toti participantii in proces si deschiderea spre invatare pe tot parcursul vietii.

Sperăm că istoricul şcolii din Săveni va rămâne, după cum spunea cronicarul moldovean Grigore Ureche: „feciorilor şi nepoţilor să le fie de învăţătură şi să se îndirepteze”.

Resurse materiale

INFORMAŢII PRIVIND SPAŢIILE ŞCOLARE:

Nr.

crt.

Tipul de spaţiu

Număr

spaţii

Suprafaţă (mp)

1.

Săli de clasă /grupă

11

484 m.p.

2.

Cabinete*

-

-

3.

Laboratoare*

-

-

4.

Ateliere*

1

143 m.p.

5.

Sală şi / sau teren de educaţie fizică şi sport*

1 sala / 1 teren

273 m.p. sala / 1575 m.p.

6.

Spaţii de joacă *

1

600 m.p.

Sursele de finanţare ale şcolii sunt: Consiliul Local şi sprijinul financiar primit de la Consiliul Reprezentativ al Părinţilor.

Galerie foto

30-VI-1990:
Sus: Muşat Marian, Soare Lucian, Hogea Tatian, Tacea Marius, Gavrilă George;
Jos: Neagu Lilian, Jan Dumitru, Nicoară Cornel.
Prof. Constantin Stelică Diaconu. Director:prof. Nicolae Pîrvu. Fosti directori - legende nemuritoare Prof. Boitan Marius-Dorinel  si Prof. Constantin Stelica-Diaconu( 6 oct. 2002). Placuta comemorativa amplasata la sediul "Scolii Mici" (Corpul B) Director:prof. Nicolae Pîrvu. Fosti directori - legende nemuritoare Fosti directori - legende nemuritoare Placuta comemorativa amplasata la sediul "Scolii Mici" (Corpul B) Scoala saveni - corp B Frontispiciul Corpului b cu citatul din L. Blaga:"Eu cred ca vesnicia s-a nascut la sat!" Fotografie realizata cu ocazia "Zilei Scolii" ( 6 octombrie 2010) Premierea Diploma Echipaj 3 Saveni Diploma echipaj 3 Suditi Diploma Echipaj 2 Suditi Premierea efectuata de prof. Boitan Marius Suditi si Saveni, impreuna prof. Apostol Daniela si prof. Boitan Marius-Dorinel CDI Scoala Suditi - concurs Actiunea intre cele doua scoli desfasurata la C.D.I. Suditi concurs intre scolile Suditi si Saveni cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei Felicitarea d-lui prof. Boitan marius-Dorinel, nascut pe 1 decembrie Diploma Premierea efectuata de prof. Boitan Marius Suditi si Saveni, impreuna prof. Apostol Daniela si prof. Boitan Marius-Dorinel CDI Scoala Suditi - concurs Actiunea intre cele doua scoli desfasurata la C.D.I. Suditi concurs intre scolile Suditi si Saveni cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei Felicitarea d-lui prof. Boitan marius-Dorinel, nascut pe 1 decembrie