Școala de Arte ,,Timotei Bătrânu”, Hîncești
Hînceşti, Hînceşti, Republica Moldova

Prezentare

Școala de Arte ,,Timotei Bătrânu‟ or. Hâncești a fost fondată în anul 1958. Este o instituție de învățământ extrașcolar pentru copii care dezvoltă abilități de a percepe frumosul prin muzică,dans și pictură.A fost și este un lăcaș care educă multe generații de talente. Educația estetică reprezintă o componentă indispensabilă a formării personalității,prin intermediul căreia se urmărește dezvoltarea capacității de a recepta,interpreta și a crea frumosul. Pe parcursul istoriei sale școala noastră au absolvito peste 1900 de absolvenți,mulți dintre ei au devenit renumiți muzicieni,pictori și pedagogi.Din cei 18 profesori care predau în școală 9 sunt absolvenții școlii noastre care și-au prelungit studiile la instituțiile superioare de specialitate. În anul 1995 școala de muzică se comasează cu școala de pictură. La data de 25.05.2008 conform deciziei Consiliului Raional școlii i se oferă numele pictorului,primului director al școșii de pictură,maiestrului în arte d-lui Timotei Bătrânu. Conform deciziei Consiliului Raional din  17.12.2009 școala de muzică și pictură ,,Timotei Bătrânu,, se reorganizează în Școala de Arte din data de 01.09.2010 În anul 2023 Școala de Arte ,,Timotei Bătrânu” din municipiul Hîncești a marcat jubileul de 65 de ani.

În școală își fac studiile 240 de elevi la compartimentele interpretare instrumentală, arte plastice și coregrafie.

  1. Compartimentul Interpretare instrumentală - 111 elevi.

La compartimentul interpretare instrumentală se studiază următoarele instrumente: pianul, vioara, acordeonul, clarinetul, saxofonul, trompeta, fluierul, oboiul, chitara, contrabasul,țâmbalul, canto. Pe lângă orele de specialitate care se predau individual, conform planului de studii elevii frecventează solfegiul, literatura muzicală, corul, orchestra de muzică populară, orchestra de fanfară, diverse ansambluri. La acest compartiment elevii își fac studiile 5-7 ani după care primesc atestatul despre absolvirea școlii de arte.

Orchestra de muzică populară „Cimbrișor‟ deținătoarea titlului de colectiv model este colectivul care activează în cadrul școlii. Conducători artistici Sergiu Bălănuță și Șerban Aurel. Pe parcursul activității sale este laureata a multor festivaluri și concursuri atât republicane cât și internaționale ocupând locuri premiante. În anul 2018 orchestra a devenit deținătoarea locului III la Concursul Republican ,,Tinere talente”. Apoi au urmat: Festivalul Internațional ,,Am fost ș-om fi‟ organizat la Baia Mare, România și Festivalul internațional de folclor organizat în orașul Paralia, Grecia, unde colectivul a obținut primul I. Anul acesta orchestra cu drag am dat curs invitației și participăm deja la a patra   ediție a Festivalului Regional în memoria rapsodului Vasile Mișcoi din orașul Leova.

  1. Compartimentul arte plastice - 91 elevi, care își fac studiile 4 ani

La acest compartiment elevii studiază în grup format din 10-12 elevi și au următoarele obiecte: desenul, sculptura, arta decorativă, pictura, compoziția, istoria artelor. Elevii acestui compartiment deasemenea își prezintă lucrările la diverse concursuri și vizionări, unde sunt apreciate la nivel înalt.

  1. Compartimentul coregrafie- 40 elevi, își fac studiile 5 ani.

Conform planului de studii copiii studiază următoarele obiecte: dans clasic, dans modern, dans popular, abecedarul muzicii, dans de gala, exersări colective, istoria dansului.

Galerie foto

Grupul vocal ,,Speranța” este condus de profesoara de canto Larisa Vlas Corul mare al Școlii de Arte ,,Timotei Bătrânu” este condus de profesoara de canto LArisa Vlas Grupul Vocal ,,Speranța” este condus de profesoara de canto Larisa Vlas Un concert extraordinar Orchestra are titlul-model Orchestra ,,Cimbrișor” este cu titlul-model Zarema Bîtcă Orchestra Orchestra Zarema Bîtcă Valeriu Vlas Victor Tatarulea Viorel Dîru Sergiu Popescu Simion Oglindă Sergiu Bălănuță Orchestra Zarema Bîtcă Valeriu Vlas Victor Tatarulea Viorel Dîru Sergiu Popescu Simion Oglindă Sergiu Bălănuță Nadejda Martîniuc Din activitatea școlii la lecții Poze din activitatea școlii Poze dinactivitatea școlii Larisa Vlas Poza 1 Lidia Cazan Iurie Mecgherea Carolina Robu Aurel Șerban Aliona Jentimir Ludmila Cernei Diectorul Din activitatea școlii Poze din activitatea școlii Zarema Bîtcă Valeriu Vlas Victor Tatarulea Viorel Dîru Sergiu Popescu Simion Oglindă Sergiu Bălănuță Nadejda Martîniuc Natalia Duca Larisa Vlas Poza 2 Din activitatea școlii la lecții Poze din activitatea școlii Poze dinactivitatea școlii