Scoala Gimnaziala Boranesti
Boranesti, Ialomita

Prezentare

Descriere comunitate și școală 

       Localitatea Borănesti se află în Județul Ialomița, România (situată la 11km de Urziceni) şi la 4 km de DN2. Teritoriul administrativ al comunei Borănești face parte din marea unitate "Câmpia Vlãsiei", la cumpăna apelor dintre bazinul hidrografic al Dunării și cel al Ialomiței. În partea de nord se găseste lunca Ialomiței, iar în partea de sud, o terasă înaltă, având cote cuprinse între +18m și 35m. Relieful este tabular, fragmentat de valea Râului Ialomița.

          Şcoala din localitate face parte dintr-o comunitate de români și rromi, cu un număr de 2456 de locuitori. Ocupaţia principală a locuitorilor este agricultura, dar majoritatea romilor se ocupă cu comerţul ambulant de animale şi legume. Există şi persoane navetiste care lucrează în oraşele din apropiere. Cu toate acestea, în teritoriu există un disponibil al forţei de muncă neangajată, fapt care generează fenomenul de şomaj, majoritatea fiind beneficiari de ajutor social (80 dosare). În comuna Borăneşti, nu există alte minorităţi sau grupuri etnice, dar există grupuri religioase altele decât cele de origine Creştin-Ortodoxă (exemplu – Penticostali şi Catolici), într-un număr foarte mic. Comuna Borăneşti este formată din două sate: Borăneşti şi Sinteşti, sat situat la 3,5 km de şcoală. Elevii şcolii noastre sunt din ambele sate. Copiii sunt transportaţi la şcoala cu microbuzele şcolare aflate în dotare, nefiind nevoiţi să meargă pe jos. În unitatea noastră şcolară nu avem copii cu dizabilităţi, dar sunt copii cu Cerinţe educaţionale speciale, care deţin un Certificat de orientare şcolară şi care sunt integraţi in coletivul de elevi pentru a fi egali cu ceilalţi şi fără a fi discriminaţi.

         Şcoala trebuie sa fie spatiul care ofera fiecarui copil, indiferent de rasă, etnie, sex sau conditie sociala, şansa unei dezvoltari armonioase. Din acest motiv în şcoala noastră nu există clase în care se află numai copii de etnie romă sau majoritatea de etnie romă. Astfel, la începutul fiecărui an şcolar, elevii claselor pregătitoare, elevi au fost distribuiţi echilibrat din punct de vedere etnic, statut social sau nevoi speciale şi clasele au fost şi sunt şi ele echilibrate. La noi fenomenul de segregare nu se produce la nivel de înscriere la şcoală. Toţi copiii au nevoie de o educaţie care să îi ajute să dezvolte relaţii cu diferite categorii de persoane ce provin din diverse medii şi care au diferite abilităţi. Educaţia trebuie să îi pregătească pentru a trăi şi munci într-o societate diversificată. Numai incluziunea poate reduce temerea şi poate construi relaţii de prietenie bazate pe respect şi înţelegere.

           Şcoala nostră îi implică pe toţi elevii din cadrul învăţământului primar şi gimnazial, cât şi copiii de grădiniţă, în diverse activităţi extracuriculare şi extraşcolare cum ar fi:

-       Program cultural-artistic: dansuri populare, dansuri tradiţionale rome, reuniuni dansate, recital de poezii, piese de teatru, interpretări de cântece, jocuri de rol, ghicitori,concert de colinde

-       Ateliere de lucru: lucrări, decorațiuni, stegulețe, colaje, pliante, desene, picturi, afişe, mărţişoare, felicitări, quilling, origami

-       Voluntariat

-       Competiţii sporive: fotbal, tennis, bascket

-       Petrecerea timpului liber în mod plăcut: excursii în aer liber, în afara comunei, la zoo