Scoala Gimnaziala ,,Prof. Eugeniu Corbu,, sat Podgoria
Tataru, Prahova

Prezentare

  1. PREZENTAREA UNITĂŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT

SCURT ISTORIC

                 Comuna Tătaru este situată în zona dealurilor subcarpatice din Sud-Estul judeţului Prahova, între Valea Buzăului şi Valea Cricovului Sărat, pe drumul judeţean 102R Priseaca-Tătaru-Călugăreni-Mizil, la o distanţă de 48 km de oraşul Ploieşti, reşedinţa judeţului Prahova, 18 km de oraşul Urlaţi şi 18 km de oraşul Mizil.

             Încadrată între comunele Sângeru, Călugăreni, Ceptura, Gornet-Cricov şi Apostolache ,împrăştiată pe coline şi pe văi, de un pitoresc aparte, comuna Tătaru este alcătuită din trei sate: Siliştea, Podgoria- reşedinţa comunei şi Tătaru .Comuna se află în această componenţa din anul 1968, de la reorganizarea administrativ teritorială (numele utilizat înainte era Udreşti). Până în acel an, satele Vai-de El, actualmente Podgoria, Siliştea, Şiştina şi Dobrota aparţineau comunei Udreşti şi formau un tot din punct de vedere administrativ, cultural şi bisericesc, iar satul Tătaru aparţinea comunei Călugăreni. În acest moment satele Udreşti şi Şiştina aparţin comunei Apostolache, iar satul Dobrota comunei Gornet-Cricov.          

           Din documentele existente reiese că prima şcoală înfiinţată în comuna Udreşti, actualmente Tătaru, satul Vai - de -El a fost în anul 1900 pentru doar 60 de elevi. Din registrul de procese verbale reiese că până în anul 1919 şcoala din Vai -de -El era singura pentru toată comuna. În acelaşi an s-a înfiinţat şi o nouă şcoală în satul Udreşti, iar în 1922 o altă şcoală în satul Dobrota.

           In satul Tataru,documentele scolare atesta existenta invatamantului inainte de anul 1892.

          Anul 1926 este foarte important în viaţa şcolară a satului Vai- de- El deoarece din acel an şi până în anul 1946 s-au perindat învăţători titulari bine pregătiţi, cu multă dragoste de şcoală. Procesele verbale din anul 1926 şi până în 1946 de la această şcoală sunt notate cu calificativele bine şi foarte bine, iar frecvenţa elevilor la cele trei şcoli din comună fiind de 70-90 % şi promovabilitatea de 60-70 %.

         La şcoala din satul Vai -de -El au învăţat fii ai comunei până în anul 1940, când a fost distrusă în întregime de cutremurul din 10 noiembrie 1940, la acea dată şcoala înregistra o populaţie şcolară de peste 250 de elevi. Acesta a fost primul neajuns care a făcut ca învăţătorii să nu stea decât doi, trei ani şi apoi să plece. Din 1940 până în 1946 copiii din satele Vai- de -El şi Dobrota au învăţat în case particulare, neîncăpătoare pentru numărul de şcolari prezenţi ,urmând ca din anul 1946 să înveţe în două săli de clasă amenajate în sediul primăriei din satul Vai -de -El. Ulterior s-a infiintat scoala si in satul Silistea.In anul 1956 s-au dat in folosinta doua noi localuri de scoala in satul Podgoria si in satul Tataru,infiintandu-se ciclul gimnazial.Scolile aveau un numar mare de elevi,pe an ce trecea,incat in perioada 1961-1965 la Scoala Podgoria se functiona cu clase paralele la V-VIII. Erau adunati aici elevi din satele: Podgoria,Silistea,Dobrota,Udresti,Sistina.Migrarea populatiei spre oras a facut sa inceapa procesul depopularii si in comuna noastra.In anul scolar 1975-1976,ciclul gimnazial de la Scoala Tataru se desfiinteaza,elevii venind la scoala la Podgoria,acolo ramanand scoala cu ciclul primar.

         Din scolile noastre au plecat elevi care formati la studiile superioare duc cu mandrie faima scolii podgorene.

          Şcoala cu clasele I-VIII Podgoria este situată în comuna Tătaru, satul Podgoria, judeţul Prahova şi este singura unitate şcolară din comună în urma comasării de la 1 ianuarie 2004 a şcolilor cu clasele I-IV Tătaru şi Siliştea cu Şcoala cu clasele I-VIII Podgoria prin asigurarea transportului elevilor cu un microbuz de transport şcolar primit de la Inspectoratul Şcolar Prahova. Această unitate şcolară funcţionează în doua corpuri de clădire unul construit în două etape- două săli de clasă, hol şi cancelarie în anul 1966, patru săli de clasă date în folosinţă în anul 1982 si cel de-al doilea ,care include si Gradinita cu program normal Podgoria,inaugurat la 15 septembrie 2008.

           Elevii Şcolii Gimnaziale ,,Prof. Eugeniu Corbu,, Podgoria provin din cele 3 sate componente ale comunei: Podgoria, Tătaru şi Siliştea – fiind aduşi la şcoală de la distanţe de 3-5 km. Corpul profesoral este format din cadre didactice tinere cu pregătire de specialitate (90%), cu grad didactic definitiv (50%), grad diadactic II (10%) şi cu gradul didactic I (30%). Acestea aplică noul curriculum, manifestă interes pentru perfecţionare prin participarea la grade didactice sau cursuri diferite, pentru modernizarea procesului instructiv- educativ, pentru introducerea noului în strategiile şi metodele de predare–învaţare–evaluare.