Scoala Gimnazială Sânpaul
Sanpaul, Mures

Prezentare

 

 

Comuna Sinpaul este situata in zona de contact dintre Campia Transilvaniei si Podisul Tarnavelor si cuprinde 5 localitati.

Prima atestare a localiattii este din 1332, sub numele de San Paulo in inscriptele papale. In 1575 aici s-a desfasurat o batalie importanta pentru stapanirea Transilvaniei, intre ostile principelui Stefan Bathori si a nobililor condusi de Bekes Gaspar. Cetatea medievala a localitatii a fost reconstruita in 1610 de catre Stefan Haller. Aceasta a suferit mari distrugeri cu ocazia asediului din 1704, cand a fost cucerit de curutii lui Rakoczi. Ramasitele medievale au fost demolate la mijlocul sec. XVIII, cand s-a construit castelul, in stil baroc sub indrumarea lui Haller Gabor.

Localitatea Sinpaul are 1646 locuitori, fiind cea mai prospera din comuna. Se intinde la sud de raul Mures, fiind situata la vest de municipiul Targu-Mures, traversata de drumul national DN 15 (E60) Cluj - Targu-Mures.

Teritoriul comunei se invecineaza la nord cu comunele Ogra, Band si Ungheni, la est cu comuna Ungheni, la sud cu comuna Mica, iar la vest cu comuna Ogra. Legaturile rutiere se asigura si prin drumuri comunale, cu DC 123 spre Chirileu, cu DC 73 spre Valea-Izvoarelor, cu DC 121 spre Dileul-Nou si Sinmarghita.

Pe raza comunei Sinpaul sunt 4 şcoli:

Şcoala Gimnazială Sânpaul, director Hang Ana

Şcoala Gimnazială,,Dosa Daniel,, Valea-Izvoarelor, director Kedei Pall Elod,

Şcoala Gimnazială Chirileu,

Şcoala Generală Sinmarghita,

precum si 5 gradinite, in fiecare localitate cate una şi Grădiniţa cu Program Normal  Dileu-Nou,

director Hang Ana,

nr. elevi 612

Galerie foto

Activitate Educatie Rutiera Educatie Rutiera Activitate Educatie Rutiera Activitate Educatie Rutiera Activitate Educatie Rutiera Educatie rutiera Activitate parteneria : scoala Gimnaziala Sanpaul cu Politia Locala Sanpaul