Scoala Gimnaziala "Silvania" Simleu Silvaniei
Simleu Silvaniei, Salaj

Prezentare

ŞCOALA GIMNAZIALĂ ,,SILVANIA”

ŞIMLEU SILVANIEI

 

Motto-ul şcolii: ,,Viitorul nostru începe azi!

 

          Povestea şcolii a început la 6 august 1888 când s-a hotărât în mod definitiv deschiderea Şcolii de Fetiţe din Şimleu. Pe 1 septembrie 1888 a fost desemnată ca învăţătoare Maria Lăpuştean din 1888 până în 1898. I-a urmat prin concurs Rea Silvia Langa, de la 1 ianuarie 1898.

          În anul 1900 erau 34 de eleve, iar director era Gavril Trif, fost profesor preparandial la Zalău, care s-a pensionat, dar a activat în continuare. În 1903 în locul doamnei învăţătoare Silvia Langa a urmat ca învăţător Silvia Chirilă care, în 1904 avea 37 de eleve.

          Până în 1906, timp de 18 ani, la această şcoală au învăţat 540 de fetiţe. Şcoala a avut doi directori, trei învăţătoare, fiind susţinută prin colecte.

          Dar istoria acestei şcoli este mult mai importantă, îndeosebi pentru pregătirea sufletească a fiicelor de români, care au devenit bune mame, şi cum spunea Andrei Cosma în 1901, cu ocazia inaugurării noii şcoli de fete, ele au devenit ,,chivernisitoare, econoame, bune, carii toată fericirea şi-o află în familie, în fapte bune, în binele de obşte şi în alinarea celor nefericiţi”.

          După Adunarea Naţională de la Alba Iulia din 1918, s-au intensificat acţiunile de organizare a şcolii şi denumirea noului corp didactic, remarcându-se contribuţia primarului oraşului, domnul Ioan Deleu.

          La 1 septembrie 1919 erau înscrişi 136 şcolari, ca apoi, la sfârşitul anului şcolar să fie 200. La începutul celui de-al doilea an şcolar înscrierile nu au avut rezultatul dorit înscriindu-se până la 1 octombrie doar 90 şcolari. Corpul didactic, umblând din casă în casă şi informând pe fiecare părinte interesat de adevărata situaţie a şcolii, a făcut ca numărul elevilor înscrişi să ajungă la 164.

          Din anul 2008 Şcoala Gimnazială Nr.1 a primit numele de Şcoala Gimnazială ,,Silvania”.

          Şcoala Gimnazială ,,Silvania” este o instituţie de renume a învăţământului din judeţul Sălaj.

          Un proverb spune că ,,Omul sfinţeşte locul”. În Şcoala Gimnazială ,,Silvania” cadrele didactice ,,sfinţesc locul”, iar eu m-am alăturat lor din anul 1985. Colegii mei sunt oameni minunaţi, dedicaţi profesiei, conştiincioşi şi apropiaţi de elevii pe care îi îndrumă.

Datorită muncii susţinute şi bunei pregătiri a cadrelor didactice, de-a lungul anilor, elevii şcolii noastre s-au făcut remarcaţi la diferite concursuri şi olimpiade şcolare, la nivel judeţean şi naţional.

În şcoală se desfăşoară activităţi şi proiecte de prestigiu. Dintre acestea aş aminti:

  • Concursul Naţional de Creaţie ,,Reînvierea naturii’’, 6 ediţii în perioada 2009-2015
  • Proiectul Partenerial Naţional ,,Din meseriile bunicilor’’,2010-2014
  • Târgul de Paşte ,,Lumină în suflet de copil’’ desfăşurat încă din anul 2010-2011 şi până în prezent, având ca parteneri Primăria oraşului Şimleu Silvaniei şi Asociaţia ,,Salvează vieţi!” (Asociaţia Oncologică Română Ioan Chiricuţă)
  • Concursul Naţional de Creaţie ,,Din suflet, pentru mama!”, aflat la a treia ediţie
  • Simpozionul Judeţean ,,Creativitate şi aplicabilitate în educaţie”
  • Concursul Naţonal de Matematică ,,Teodor Topan” desfăşurat în 12 ediţii
  • Concursul Judeţean ,,Album de familie”
  • Proiectului Educaţional ,,Primăvara în ochii copiilor’’ 2011-2017
  • Proiectului European Comenius ,,What’s the name?”, 2009-2011
  • Proiectul European Comenius ,,Roots and wings’’, 2011- 2013
  • Proiectul European Comenius ,,Peace”, 2013-2015
  • Proiectul Erasmus+, K 1, ,,Paşi europeni spre şcoala viitorului”
  • Proiectul Erasmus+, K 219, Journey Outline Youth (J.O.Y)

          Sunt mândră de colectivul din care fac parte şi contribui nemijlocit la creşterea prestigiului Şcolii ,,Silvania”!

 

 

Galerie foto

Activitatea a fost extraordinar de atractiva! Tabloul a fost pictat impreuna. Ne-am bucurat de vremea buna. Au privit si au mancat cu placere produsele facute. Unde-s multi, munca merge ca pe roate. Am vizitat Muzeul Apei Cluj. Am facut cornulete. Activitate comuna cu parintii Decolarile si aterizarile ne-au captat atentia pe parcursul intregii vizite la Aeroportul International ,,Avram Iancu" Cluj-Napoca. Bucuria se citeste pe chipurile tuturor. Copiii au trait cu bucurie aceasta experienta. Copiii au fost incantati. Am aflat cateva taine ale programarii. Suntem nerabdatori sa vizitam pestera. Asteptand sa vizitam Pestera Ursilor, am imortalizat momentul. Pe traseu ne-am bucurat de peisajele frumoase. La iesirea din pestera au facut cumparaturi. Ne-am bucurat de natura. Am stat la iarba verde. Ritmul muzicii ne-a cuprins pe toti. Suntem fani Exatlon. Suntem bucurosi cu totii. Ne bucuram ca petrecem impreuna. Mamele s-au bucurat de jocurile in aer liber cu copiii. Facem karaoke. Suntem la activitatea dedicata zilei de 1 Iunie. Copiii si-au marturisit gandurile. Descoperim tainele Pesterii Ursilor. Lucram sub indrumarea domnului bucatar. Fiecare lucreaza cu placere. Fiecare are rabdare sa reuseasca. Invatam cu sarguinta . Cata bucurie sa invatam lucruri noi! Am fost invitati la restaurant unde fiecare a intins aluatul si a pregatit pizza. Mamele s-au implicat in desfasurarea targului. Suntem bucurosi ca avem cumparatori. Copiii au fost implicati in vinderea produselor. Una dintre mamici ne-a facut briose. Sun numite ,,sporul casei". Am facut cu drag obiecte pentru targ. Ne-am adunat pentru un scop caritabil. Asteptam sa se coaca. Asteptam sa mancam cu pofta! Ne intrecem la intinderea aluatului. Speram sa fie o surpriza placuta! Oare cum va reactiona cand va vedea portretul? Le vom oferi in dar portretul. Am realizat portretul mamei. Suntem entuziasmati de surprizele facute. Oferim felicitari in piata. Suntem nerabdatori. Pornim sa oferim felicitari de 8 Martie. Desi nu avem parte de mai multa ninsoare, bucuria elevilor este nemarginita. Am organizat o activitate cu doamna profesoara de informatica in cadrul unui proiect european de voluntariat. Copiii s-au distrat pe cinste alaturi de parinti. Fiecare copil este fericit alaturi de parinti! Activitatea comuna cu parintii a fost un real succes. Am organizat o activitate comuna cu parintii si impreuna au sculptat dovleci. Am avut ca musafiri elevii clasei a III-a de la Scoala Gimnaziala,,Horea" Simleu Silvaniei. Am derulat in scoala proiectul ,,Saptamana fructelor si legumelor donate". Am participat cu elevii la actiunea organizata de pompieri. Ajunsi in clasa, ne-am rasfatat cu darurile primite. Colindele au fost ,,rasplatite" cu daruri. Am intampinat marea sarbatoare in alai de colinde. Ne mandrim cand avem ocazia sa imbracam costumul popular. A fost o bucurie sa poarte tinutele alese!